Muszkatołowiec korzenny - skuteczny afrodyzjak

Wiele dostępnych jest w sprzedaży przypraw, które mają bardzo cenne właściwości, a nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, jak wpływają na nasz organizm, skupiając się wyłącznie na ich walorach smakowych. Jedną z nich bez wątpienia jest niezbyt popularna gałka muszkatołowa. Dlaczego warto stosować ją jako przyprawę i na co należy uważać? Postaram się przybliżyć w skrócie właściwości tej niezwykłej przyprawy.

Charakterystyka

Muszkatołowiec korzenny, muszkat, czyli znana pod popularną nazwą gałka muszkatołowa, pochodzi z Archipelagu Malajskiego, a dokładnie z wysp Banda. Jako przyprawę stosować ją można w zasadzie do wszystkiego. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, ryb, zup czy posiłków na słodko w postaci omletów, ciast i deserów. Jest również ciekawym dodatkiem do kawy.

Pod względem składu bogata jest ona w tłuszcze, które występują w 36 g w 100 g produktu (zdecydowana większość to nasycone kwasy tłuszczowe). Dlatego też stosowana jest ona do pozyskiwania oleju, znanego jako masło muszkatołowe, stosowane głównie w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym. Zawiera ona również 49 g węglowodanów, z czego 28,5 g cukrów prostych i 21 g błonnika. Białko z kolei stanowi około 6 g.

Szczegółowy skład muszkatołowca wygląda następująco:

Wartości odżywcze zmielonej gałki muszkatołowej (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 525 kcal
  • Białko ogółem – 6 g
  • Tłuszcz - 36,3 g
  • Węglowodany - 49,5 g (w tym cukry 28,5 g)
  • Błonnik - 21 g

Witaminy

  • Tiamina – 0,3 mg
  • Ryboflawina – 0,1 mg
  • Niacyna - 1,3 mg
  • Witamina B6 - 0,2 mg
  • Kwas foliowy - 76 µg
  • Witamina A – 102 IU
  • Witamina C - 3 mg

Minerały

  • Wapń – 184 mg
  • Żelazo - 3 mg
  • Magnez - 183 mg
  • Fosfor - 213 mg
  • Potas - 350 mg
  • Sód – 16 mg
  • Cynk – 2,1 mg
  • Miedź 1 mg
  • Mangan 2,9 mg
  • Selen 1,6 mg

Najważniejszym składnikiem rośliny jest olejek muszkatołowy, stanowiący 8% gałki. W jego skład wchodzi mirystycyna, występująca w ilości około 1 g w 100 g gałki. W samym olejku jej zawartość stanowi 4%. Związek ten odpowiada przede wszystkim za właściwości smakowe i zapachowe gałki. Co ciekawe, posiada on również właściwości halucynogenne. Dlatego też należy zachować ostrożność w stosowaniu gałki jako przyprawy. Spożycie od 5 do 15 g zmielonej gałki muszkatołowej może wykazywać działanie psychoaktywne o nieprzyjemnych skutkach ubocznych. Obserwowano zaburzenia widzenia, działanie halucynogenne, lękowe czy oszołomienie. Duże ilości, stosowane przez długi okres czasu mogą również powodować nowotwory wątroby. Prawdopodobnie wynika to z obecności w jej składzie związku o nazwie – safrol. Od 2001 roku opisano jeden przypadek śmiertelny po spożyciu gałki muszkatołowej w połączeniu z lekiem – flunitrazepamem.

Właściwości

Zawarte w gałce olejki eteryczne mają właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i krążenie krwi. Z tego też względu, podobnie jak aminokwas – arginina, traktowana jest ona jako afrodyzjak. Stymuluje również układ nerwowy. To właśnie zawarta w gałce muszkatołowe mirystycyna stanowi podstawę przy produkcji metylenodioksymetamfetaminy, o działaniu silnie euforycznym, stosowanej jako afrodyzjak.

W badaniach przeprowadzonych na myszach, podawano im 50% ekstrakt z gałki muszkatołowej i goździków, i porównano to z lekami na impotencję. Wyniki były pozytywne na korzyść przypraw, bez skutków ubocznych.

Jedną z właściwości muszkatołowca jest wpływ na zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Dzięki temu ma ona właściwości poprawiające trawienie, niwelujące wzdęcia i gazy. Według przeprowadzonych badań nad występującym w gałce muszkatołowej eugenolem stwierdzono, iż ma on pozytywny wpływ na zwalczanie wrzodów żołądka. Prawdopodobnie wynika to ze zmniejszania przez tę substancję stanów zapalnych, poprzez hamowanie wydzielania leukotrienów. Jest w stanie zapobiegać to uszkodzeniom błony śluzowej żołądka.

Składniki zawarte w gałce muszkatołowej posiadają właściwości hamujące agregację płytek krwi w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu jest ona w stanie zapobiegać niebezpiecznym zakrzepom. Naukowcy po przebadaniu właściwości przeciwzapalnych gałki muszkatołowej stwierdzili porównywalne działanie z lekiem – indometacyną. Wymaga to jednak dokładniejszych analiz.

Podsumowanie

Muszkatołowiec jest przyprawą, o której warto pomyśleć nie tylko w sytuacji, gdy chcemy urozmaicić smaki posiłków naszej diety, ale również ze względu na wykazywanie przez nią wyjątkowych właściwości. Zwrócić uwagę jednak należy na stosowanie jej z rozsądkiem, nie tylko z powodu wysokiej ceny, ale właściwości halucynogennych. Z jej stosowaniem w szczególności uważać powinny kobiety w ciąży.