Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Muszkatołowiec korzenny - skuteczny afrodyzjak

Muszkatołowiec korzenny - skuteczny afrodyzjak

Łukasz Domeracki

Wiele dostępnych jest w sprzedaży przypraw, które mają bardzo cenne właściwości, a nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, jak wpływają na nasz organizm, skupiając się wyłącznie na ich walorach smakowych. Jedną z nich bez wątpienia jest niezbyt popularna gałka muszkatołowa. Dlaczego warto stosować ją jako przyprawę i na co należy uważać? Postaram się przybliżyć w skrócie właściwości tej niezwykłej przyprawy.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Charakterystyka

Muszkatołowiec korzenny, muszkat, czyli znana pod popularną nazwą gałka muszkatołowa, pochodzi z Archipelagu Malajskiego, a dokładnie z wysp Banda. Jako przyprawę stosować ją można w zasadzie do wszystkiego. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, ryb, zup czy posiłków na słodko w postaci omletów, ciast i deserów. Jest również ciekawym dodatkiem do kawy.

Pod względem składu bogata jest ona w tłuszcze, które występują w 36 g w 100 g produktu (zdecydowana większość to nasycone kwasy tłuszczowe). Dlatego też stosowana jest ona do pozyskiwania oleju, znanego jako masło muszkatołowe, stosowane głównie w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym. Zawiera ona również 49 g węglowodanów, z czego 28,5 g cukrów prostych i 21 g błonnika. Białko z kolei stanowi około 6 g.

Szczegółowy skład muszkatołowca wygląda następująco:

Wartości odżywcze zmielonej gałki muszkatołowej (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 525 kcal
  • Białko ogółem – 6 g
  • Tłuszcz - 36,3 g
  • Węglowodany - 49,5 g (w tym cukry 28,5 g)
  • Błonnik - 21 g

Witaminy

  • Tiamina – 0,3 mg
  • Ryboflawina – 0,1 mg
  • Niacyna - 1,3 mg
  • Witamina B6 - 0,2 mg
  • Kwas foliowy - 76 µg
  • Witamina A – 102 IU
  • Witamina C - 3 mg

Minerały

  • Wapń – 184 mg
  • Żelazo - 3 mg
  • Magnez - 183 mg
  • Fosfor - 213 mg
  • Potas - 350 mg
  • Sód – 16 mg
  • Cynk – 2,1 mg
  • Miedź 1 mg
  • Mangan 2,9 mg
  • Selen 1,6 mg

Najważniejszym składnikiem rośliny jest olejek muszkatołowy, stanowiący 8% gałki. W jego skład wchodzi mirystycyna, występująca w ilości około 1 g w 100 g gałki. W samym olejku jej zawartość stanowi 4%. Związek ten odpowiada przede wszystkim za właściwości smakowe i zapachowe gałki. Co ciekawe, posiada on również właściwości halucynogenne. Dlatego też należy zachować ostrożność w stosowaniu gałki jako przyprawy. Spożycie od 5 do 15 g zmielonej gałki muszkatołowej może wykazywać działanie psychoaktywne o nieprzyjemnych skutkach ubocznych. Obserwowano zaburzenia widzenia, działanie halucynogenne, lękowe czy oszołomienie. Duże ilości, stosowane przez długi okres czasu mogą również powodować nowotwory wątroby. Prawdopodobnie wynika to z obecności w jej składzie związku o nazwie – safrol. Od 2001 roku opisano jeden przypadek śmiertelny po spożyciu gałki muszkatołowej w połączeniu z lekiem – flunitrazepamem.

Właściwości

Zawarte w gałce olejki eteryczne mają właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i krążenie krwi. Z tego też względu, podobnie jak aminokwas – arginina, traktowana jest ona jako afrodyzjak. Stymuluje również układ nerwowy. To właśnie zawarta w gałce muszkatołowe mirystycyna stanowi podstawę przy produkcji metylenodioksymetamfetaminy, o działaniu silnie euforycznym, stosowanej jako afrodyzjak.

W badaniach przeprowadzonych na myszach, podawano im 50% ekstrakt z gałki muszkatołowej i goździków, i porównano to z lekami na impotencję. Wyniki były pozytywne na korzyść przypraw, bez skutków ubocznych.

Jedną z właściwości muszkatołowca jest wpływ na zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Dzięki temu ma ona właściwości poprawiające trawienie, niwelujące wzdęcia i gazy. Według przeprowadzonych badań nad występującym w gałce muszkatołowej eugenolem stwierdzono, iż ma on pozytywny wpływ na zwalczanie wrzodów żołądka. Prawdopodobnie wynika to ze zmniejszania przez tę substancję stanów zapalnych, poprzez hamowanie wydzielania leukotrienów. Jest w stanie zapobiegać to uszkodzeniom błony śluzowej żołądka.

Składniki zawarte w gałce muszkatołowej posiadają właściwości hamujące agregację płytek krwi w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu jest ona w stanie zapobiegać niebezpiecznym zakrzepom. Naukowcy po przebadaniu właściwości przeciwzapalnych gałki muszkatołowej stwierdzili porównywalne działanie z lekiem – indometacyną. Wymaga to jednak dokładniejszych analiz.

Podsumowanie

Muszkatołowiec jest przyprawą, o której warto pomyśleć nie tylko w sytuacji, gdy chcemy urozmaicić smaki posiłków naszej diety, ale również ze względu na wykazywanie przez nią wyjątkowych właściwości. Zwrócić uwagę jednak należy na stosowanie jej z rozsądkiem, nie tylko z powodu wysokiej ceny, ale właściwości halucynogennych. Z jej stosowaniem w szczególności uważać powinny kobiety w ciąży.



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Seks