Warzywa i owoce, jak usunąć z nich pestycydy

Nie każdy z nas ma działkę i przydomowy ogródek. Nie każdy ma dostęp do sezonowych warzyw i owoców niepryskanych chemią. Nawet jeśli kupujemy warzywa na targu czy bazarku nie mamy pewności czym zostały potraktowane podczas hodowli, przechowywania i transportu. Tylko własny ogródek daje całkowitą kontrolę nad tym co spożywamy. Co w takim razie robić, aby nie zjadać tych wszystkich pestycydów, którymi pryskane są owoce i warzywa?

Niezmywalne substancje chemiczne

W sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych są dostępne specjalne, gotowe płyny, które służą do oczyszczania warzyw i owoców. Zawierają w składzie wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy oraz ekstrakt z liści aloesu. Są one drogie, gdyż koszt takiego płyny wynosi około 15–30 zł za 500 ml. Dodatkowo nie gwarantują one oczekiwanego przez nas efektu. Większość tego typu preparatów może usunąć z warzyw i owoców niechciane bakterie (E. coli, Listeria czy Salmonella), ale nie pozbędzie się większości pestycydów. Podobny preparat możemy przygotować sami w domu w kilka minut, ograniczając koszty i zwiększając szanse na oczyszczenie warzyw i owoców.

Praktycznie wszystkie stosowane dzisiaj w uprawach przemysłowych pestycydy mają oleistą konsystencję. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie dla rolników, gdyż takie środki chemiczne nie są zmywane przez opady deszczu. Oleiste pestycydy nie są widoczne gołym okiem ani też wyczuwalne w dotyku. Do hydrolizy tych substancji dochodzi dopiero w wodzie o odczynie alkalicznym. Dlatego umycie warzyw w samej wodzie czy nawet w kupionym płynie nic nam nie da!

Domowy preparat na pestycydy!

Pierwszym krokiem jest przygotowanie wody o odczynie kwaśnym (pH 2,5–3,5), dzięki temu usuniemy szkodliwe baterie. Na litr wody dodajemy pół szklanki octu jabłkowego lub winnego oraz dwie łyżeczki kwasku cytrynowego. W takiej mieszance płuczemy warzywa i owoce przez około 2–3 minuty.

Kolejnym krokiem jest usunięcie pestycydów. Po płukaniu w kwaśnym odczynie przenosimy produkty do odczynu alkalicznego (pH 10–11,5). Przygotowujemy wodę z 1 łyżką sody kuchennej i płuczemy przez kolejne 2–3 minuty. W zależności od rodzaju zastosowanych środków chemicznych, woda po takim płukaniu może być mętna, żółtawa, a na powierzchni może się pojawić tłusty osad. To znak, że warzywa i owoce na pewno zostały potraktowane szkodliwymi substancjami. Ostatnim krokiem jest wypłukanie warzyw i owoców w wodzie o odczynie neutralnym (pH 7).

Innym sposobem jest moczenie produktów w wodzie z solą lub sokiem z cytryny przez około 10 minut, a następnie wypłukanie ich pod bieżącą wodą. Działanie oczyszczające ma również wyciąg z pestek grejpfruta. Przygotowujemy mieszankę z 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, sody oczyszczonej, szklanki octu i wody. Pryskamy warzywa i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie opłukujemy pod bieżącą wodą.

Warto wyrobić sobie nawyk oczyszczania warzyw i owoców. Zakup octu, sody kuchennej czy kwasku cytrynowego to niewielka inwestycja. Twoje zdrowie jest na pewno warte tych kilku minut. Zwykłe płukanie wodą może sprzyjać namnażaniu się bakterii na powierzchni warzyw i owoców.