Superżywność - co w niej takiego super?

Superżywność, inaczej superfoods, to produkty pochodzenia naturalnego, które dostarczają naszemu organizmowi najważniejszych substancji odżywczych, takich jak: witaminy, enzymy, koenzymy, antyoksydanty, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Skondensowane bogactwo i działanie wspierające siłę, witalność i zdrowie. Superfoods pełnią dwie zasadnicze role: produktu żywnościowego i lekarstwa.

 

Wielozadaniowa żywność

Superżywność posiada wiele unikalnych cech. Takim przykładem są jagody goji, które są źródłem kompletnego białka, zawierają polisacharydy, które pobudzają układ odpornościowy, oczyszczają wątrobę, przeciwdziałają procesom starzenia i zawierają ponad 20 pierwiastków śladowych i innych wartościowych składników.

Artykuły zaliczane do superżywności to bardzo skuteczne i skondensowane produkty. Są niesamowicie odżywcze i stanowią idealny wybór dla osób, które pragną żyć zdrowo, odżywiać swoje ciało, wzmocnić układ immunologiczny czy alkalizować organizm. Superżywność odżywia nas kompleksowo. Najlepsze składniki płyną do włosów, kości, mózgu, skóry, paznokci, serca, wątroby, nerek, trzustki i układu odpornościowego. Na pewno ułatwiają również zmianę nawyków żywieniowych i utrzymanie stałej wagi ciała.

Moc, która łagodzi objawy

Wykorzystanie potencjału naturalnych produktów żywnościowych w procesie leczenia czy łagodzenia objawów powinno być naszym codziennym priorytetem. Na sklepowych półkach stoi pełno produktów wysokoprzetworzonych i bezwartościowych. Nie wnoszą one nic potrzebnego do naszej diety, a w dodatku często sprawiają, że chorujemy. Superżywność może pomóc w leczeniu i łagodzeniu objawów: alergii, artretyzmu, astmy, miażdżycy, nowotworów, chronicznego zmęczenia, depresji, cukrzycy typu 1 i 2, egzemy, chorób serca, żółtaczki, opryszczki, nadciśnienia, bezsenności, stwardnienia rozsianego, zaburzeń układu nerwowego, obniżonej odporności oraz chorób skóry.

Co zaliczamy do superfoods?

Według Davida Wolfe’a, autora książki „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”, najważniejszymi produktami z kategorii superżywności są: jagody goji, kakaowiec, maca, produkty pochodzenia pszczelego (miód, pierzga, propolis, mleczko pszczele), spirulina, algi AFA, fitoplankton morski, aloes, nasiona konopi i kokos. Najlepiej zjadać je w postaci surowej, gdyż wiele badań naukowych potwierdziło już, że świeże i organiczne pokarmy mają wyższą zawartość witamin, enzymów, koenzymów, białka, minerałów, glikonutrientów i wielu innych, bardzo odżywczych składników.