Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Miód i czosnek na czczo – niezwykłe połączenie

Miód i czosnek na czczo – niezwykłe połączenie
Właściwości zdrowotne czosnku i miodu znane są od czasów starożytnych. Jeśli połączysz te dwa produkty razem i będziesz je regularnie spożywać na pusty żołądek, mogą uleczyć twoje ciało i poprawić twoje zdrowie i dodać Ci energii ponad twoje najśmielsze oczekiwania. Oto jak przygotować napój energetyczny z czosnkiem i miodem!

Historia czosnku

Prawie każda kultura stosowała czosnek dla poprawy zdrowia i długowieczności. Poczynając od starożytnych Egipcjan do kolonialnych Amerykanów. To właśnie starożytne cywilizacje, jako pierwsze odkryły wartość zdrowotną czosnku. W rzeczywistości czosnek był tak ważną częścią ich diety, że jego użycie zostało udokumentowane w starożytnych świętych skryptach oraz w Biblii i księdze Talmud.

W starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji, starożytnym Rzymie i Mezopotamii czosnek był przepisywany na wiele dolegliwości: poczynając od problemów związanych z krążeniem, po ukąszeniach przez insekty, na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, na problemy skórne, aż po choroby stawów. W niektórych kulturach uważano, że czosnek zwiększa siłę i sprawność fizyczną, a nawet zwiększa odwagę żołnierzy. Starożytni Grecy dawali czosnek sportowcom olimpijskim, aby zapewnić im optymalną wydajność. W średniowieczu czosnek był używany do walki z dżumą, a podczas I Wojny Światowej żołnierze europejscy zapobiegali rozwojowi infekcji nakładając czosnek na rany.

Dzisiaj czosnek jest niezaprzeczalnie popularnym warzywem zarówno ze względu na silny, pikantny smak i liczne korzyści zdrowotne. Jest to w istocie jedna z najlepiej zbadanych roślin. Do tej pory opublikowano około 1900 raportów medycznych, farmakologicznych i chemicznych na temat jego właściwości. Czosnek zawiera związek antybakteryjny znany, jako allicyna, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać krzepnięciu krwi, a także ma dobrze zbadane właściwości przeciwbakteryjne. Czosnek ma bardzo niską kaloryczność, ale jest niezwykle bogaty odżywczo. Znajdziemy w nim mangan, witaminę B6, witaminę C, selen i błonnik, co sprawia, że jest to odpowiedni pokarm dla osób będących na diecie, którym zależy na poprawie swojego zdrowia.

Allicyna jest nie tylko antybakteryjna, przeciwwirusowa i przeciwgrzybicza, ale również produkuje w organizmie kwas sulfonowy, który może eliminować niebezpieczne wolne rodniki szybciej, niż jakikolwiek inny znany związek. To co sprawia, że czosnek ma silne działanie antynowotworowe.

Nauka udowodniła, że regularne spożywanie czosnku może pomóc w zapobieganiu lub zwalczaniu miażdżycy, ataków serca, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi, słabej odporności, infekcji grzybiczych i choroby zwyrodnieniowej stawów, a także łagodzenia objawów przeziębienia

Czosnek plus miód – niezwykłe połączenie

Jednak, aby jeszcze bardziej zwiększyć właściwości lecznicze czosnku, zachęcamy do połączenia go z miodem, płynnym złotem, który ma również spektakularne właściwości. Miód to teoretycznie po prostu połączenie mieszaniny cukrów i wody. W rzeczywistości to o wiele więcej: enzymy, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne, związki fenolowe. Miód wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, może wpływać na poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego, zmniejszać owrzodzenia i dodawać energii.

Połączenie tych dwóch niezwykłych produktów stanowi potężny naturalny środek., którego stosowanie pomaga łagodzić ból, walczyć z chorobami i utrzymać dobre zdrowie.

Niezwykła mieszanka – przepisy

Poniżej znajdziesz pomysły na zastosowanie czosnku i miodu jednocześnie.

Mix wzmacniający odporność

  • 2-3 surowe główki czosnku
  • 1 szklanka surowego miodu

Przygotowanie:

Najpierw podziel główki czosnku na poszczególne ząbki. Następnie zmiażdż je i drobno posiekaj, dzięki temu poprawisz ich biodostępność. Następnie włóż do małego słoika. Na koniec polej miód na posiekane ząbki czosnku. Gdy zostaną całkowicie pokryte miodem, połóż szczelnie przykrywkę na słoiku. Przechowuj mieszaninę w lodówce lub w temperaturze pokojowej i pozostaw ją przez kilka dni zanim zaczniesz ją spożywać. Jedz jedną łyżkę stołową każdego dnia, aby zwiększyć swoją odporność i poziom energii oraz wyeliminować przeziębienie.

Ta mieszanka może być jedną z najlepszych naturalnych metod znanych człowiekowi. Jednakże, jeśli nie lubisz miodu lub jesteś na niego uczulony, poniżej znajdziesz kolejny świetny domowy przepis na czosnek, który dodatkowo wzmacnia jego właściwości.

Czosnek przeciw grypie

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżka imbiru, posiekana
  • niefiltrowany ocet jabłkowy
  • 1 cytryna, sokowa
  • 2 czerwone papryczki chili, posiekane

Przygotowanie:

Dodaj czosnek, goździki, paprykę chili i imbir do słoika o pojemności 350-500 ml. Następnie zalej sokiem cytrynowym i octem jabłkowym i zamknij słoik, upewniając się, że znajduje się co najmniej 1cm przestrzeni do wieczka. Przechowuj słoik w temperaturze pokojowej i codziennie spożywaj jedną lub dwie łyżki mieszanki.

Stosuj regularnie mieszankę czosnku i miodu, by zachować pełnię zdrowia i energię.

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę