Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Karotenoidy chronią przed zanikiem mięśni

Karotenoidy chronią przed zanikiem mięśni
Badacze z Japonii przeprowadzili eksperyment, w którym dowiedli, że wysokie spożycie karotenoidów takich, jak np. beta-karoten, wykazuje działanie ochronne dla tkanki mięśniowej. Co prawda wykorzystali dość niebezpieczne dla zdrowia dawki beta-karotenu, jednak badania są dość obiecujące.

Badanie

Naukowcy stowarzyszeni z Uniwersytetem Prefektury Osaka wykorzystali w badaniu myszy, które poddano odnerwieniu kończyn, w związku z tym, nie mogły one chodzić. Myszy zostały podzielone na grupę otrzymująca wsparcie beta-karotenem drogą doustną, jak i grupę bez suplementacji.

Wyniki

U myszy, które otrzymywały wsparcie beta-karotenem mięsień płaszczkowaty zmniejszał swoją objętość mięśniową mniej gwałtownie, niż u zwierząt nie wspomagających się suplementacją. Ilość białka odpowiedzialnego za sygnał, że komórki mięśniowe powinny zostać poddane atrofii również był mniejszy w grupie suplementującej beta-karoten. 

Wnioski

Naukowcy dokładnie nie poznali jeszcze mechanizmu działania beta-karotenu na proces hamowania atrofii mięśniowej. Sugerują jednak, że wykorzystanie karotenoidów może być przydatnym działaniem, zapobiegającym powstawaniu szlaków chemicznych wskazujących na atrofię mięśni. 

Dawka użyta w przypadku eksperymentu w przeliczeniu na dawkę dla człowieka wynosiła około 100 mg, co jest ilością wykazującą działania niepożądane. Istnieją doniesienia naukowe, że tak wysokie dawki mogą posiadać nawet skutek kancerogenny. Wysokie dawki beta-karotenu przekształcane są w retinol, którego znaczne ilości nie sprzyjają utrzymaniu zdrowia, a mogą nawet stymulować powstawanie niektórych rodzajów nowotworów. 

W żywności wyróżniamy jednak również inne rodzaje karotenoidów, które nie ulegają przekształceniu do witaminy A, a należą do nich: alfa-karoten, beta-kryptoksantyna, likopen, astaksantyna czy luteina.

 

Źródła: Źródło: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/preventive-effect-of-carotene-on-denervationinduced-soleus-muscle-atrophy-in-mice/D6EA31DEDD42A6FD199EB464380CC678

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.