Czy kawa rozpuszczalna szkodzi? Badania naukowe

Zwykła filtrowana kawa, bez cukru wywiera korzystny wpływ na zdrowie o ile nie przesadza się z jej podażą. Niestety, już tego samego nie można powiedzieć o kawie z dużym ładunkiem cukru, ze sztuczną śmietanką lub innymi niepożądanymi składnikami. Naukowcy zbadali związek między spożyciem różnego rodzaju kawy, a zespołem metabolicznym i jego składnikami.

Czym jest zespół metaboliczny? W jego skład wchodzi np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, zaburzenia fibrynolizy (wzrost stężenia homocysteiny), choroba wieńcowa.

Naukowcy uwzględnili dane dotyczące 17 953 koreańskich dorosłych w wieku 19-65 lat, korzystając z koreańskiego krajowego badania dotyczącego zdrowia i odżywiania (KNHANES, 2007-2011). Poziom konsumpcji kawy, rodzaje spożywanej kawy i stosowane dodatki zostały ocenione na podstawie kwestionariusza i ostatnich 24-h. Czynniki demograficzne i styl życia oceniano za pomocą kwestionariuszy podawanych samodzielnie. Dane dotyczące biomarkerów metabolicznych uzyskano z badania lekarskiego. Zastosowano wieloczynnikową regresję logistyczną w celu określenia ilorazów szans wystąpienia zespołu metabolicznego i jego składników w zależności od częstotliwości i rodzaju spożycia kawy.

Wyniki

  • 76% badanych osób piło kawę, najwięcej stanowiła kawa rozpuszczalna z dodatkami (cukier i śmietanka),
  • ryzyko składowych zespołu metabolicznego dla osób pijących kawę częściej niż 3x na dobę w porównaniu do picia kawy mniej niż raz w tygodniu znacząco się różniło,
  • osoby często pijące kawę rozpuszczalną z dodatkami były narażone na 37% większe ryzyko otyłości, 33% większe ryzyko otyłości androidalnej, 28% większe ryzyko zaburzeń lipidogramu oraz 37% większe ryzyko zespołu metabolicznego.

Wnioski 

Picie kawy rozpuszczalnej z dodatkami, może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie i przyczyniać się do wystąpienia różnorakich zaburzeń metabolicznych (otyłość i cukrzyca często są skorelowane z występowaniem nowotworów). Uwaga – sama kawa rozpuszczalna, bez dodatków takich jak śmietanka czy cukier – również nie sprzyja zdrowiu. Podobnie jak czekolada i szpinak, kawa rozpuszczalna zawiera dużo szczawianów może powodować kamicę nerkową.

 

Źródła: J. Sieradzki “Zespół metaboliczny — pojęcie, patofizjologia, diagnostyka i leczenie” https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/8805/7512 2.Kim HJ1, Cho S2, Jacobs DR Jr3, Park K4. “Instant coffee consumption may be associated with higher risk of metabolic syndrome in Korean adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25112922 3.Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel “Choroby wewnętrzne” wydanie 4