Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Ile kalorii ma pizza i jak wpływa na nastolatków?

Ile kalorii ma pizza i jak wpływa na nastolatków?
Pizza jest jednym z popularniejszych pokarmów, także w Polsce. Rozwój miast przyczynił się do zmiany nawyków żywieniowych. Lukę wypełniły korporacje fast food które zapewniły dostęp do tanich posiłków na wynos. Zawierają one dużą ilość soli, tłuszczu i cukru.

Najpopularniejsze dania fast food to hamburgery, pizza i kurczak, mogą zawierać one nawet do 30% wartości energetycznej w postaci tłuszczu.

Przykładowo zestaw z Pizza Hut:

  • ¾ pizzy supreme,
  • ½ porcji chleba czosnkowego (49 g),
  • 1 pepsi (puszka),

dostarcza:

  • 49 g białka,
  • 143 g węglowodanów ogółem,
  • 99 g węglowodanów złożonych,
  • 44 g cukru,
  • 34.5 g tłuszczów (wielonienasyconych 5.4 g, jednonienasyconych 13.4 g, nasyconych 13.6 g)
  • 0 g alkoholu,
  • 37.2 mg cholesterolu,
  • 1079 kcal,
  • 18.1% energii z protein,
  • 53.1% energii z węglowodanów,
  • 28.8% energii z tłuszczów,

Pizza przyczynia się do dostarczania nadmiarowych ilości kcal przez dzieci i nastolatków. W badaniach sprawdzono nawyki żywieniowe dzieci w wieku 2-11 lat i nastolatków w wieku 12-19 lat w latach 2003-2004, 2005-2006, 2007-2008 oraz 2009-2010. Badano wpływ spożywania pizzy na podaż energii, dostarczanie cukru, tłuszczów nasyconych oraz sodu. Cytowane dane dotyczą USA.

Wyniki

  • Od 2003-2004 do lat 2009-2010 całkowite spożycie energii z pizzy zmniejszyło się o 25% wśród dzieci (ze średniego poziomu 110 do 83 kcal na dobę); wzięto pod uwagę całą próbkę, w tym dzieci w ogóle nie jedzące pizzy;
  • od 2003-2004 do lat 2009-2010 wśród nastolatków odnotowano średni spadek ilości energii dostarczanej z pizzy z 170 do 143 kcal na dobę (gdy wzięto pod uwagę osoby nie jedzące pizzy),
  • od 2003-2004 do lat 2009-2010 wśród nastolatków odnotowano średni spadek ilości energii dostarczanej z pizzy z 801 do 624 kcal na dobę (gdy wzięto pod uwagę tylko osoby jedzące pizzę),
  • ogólnie średnio w latach 2003-2010  22% dzieci oraz 23% nastolatków jadło regularnie pizzę,
  • dzieci dostarczały z pizzy średnio 5% całkowitego zapotrzebowania energetycznego, a nastolatkowie średnio 7% (gdy uwzględniono w próbce osoby które nie jadły pizzy),
  • dzieci dostarczały z pizzy średnio 24% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nastolatkowie średnio 32% (gdy uwzględniono w próbce tylko osoby które jadły pizzę),
  • w przypadku dzieci i młodzieży spożycie pizzy spadło w porze obiadowej,
  • w przypadku dzieci i młodzieży spożycie pizzy było istotnie związane z wyższą dzienną podażą energii (odpowiednio o: 84 kcal i 230 kcal) i wyższą dawką nasyconego tłuszczu (3 g i 5 g) i sodu (134 mg i 484 mg), ale nie spożyciem cukru,
  • konsumpcja pizzy jako przekąski lub wizyta w  restauracji typu fast food miała największy negatywny wpływ na całkowitą podaż energii,
  • wśród dzieci w wieku 2-11 lat najwięcej pizzy jadły dzieci czarne, najmniej białe (jednak w latach 2009-2010 różnica się prawie zatarła),
  • wśród nastolatków najwięcej pizzy jadły osoby o białym kolorze skóry, a najmniej osoby o czarnym kolorze skóry (jednak w latach 2009-2010 różnica się prawie zatarła),
  • najwięcej pizzy jedli nastolatkowie z najbogatszych rodzin, a najmniej osoby pochodzące z biednych,

Wniosek 

Pizza dostarcza wielu niepożądanych składników w tym tłuszczów nasyconych, węglowodanów oraz sodu. Ponadto duża kaloryczność pizzy sprawia, iż staje się ona częstą przyczyną występowania nadwagi lub otyłości w badanej grupie. Przykładowo pizza pepperoni na cieście pan z pizza hut dostarcza 1248,4 kcal w porcji ważącej 429 g, w tym: 54.5 g protein (218 kcal), 118.8 g węglowodanów (475.2 kcal) oraz 61.3 g tłuszczów (551.7 kcal).

Źródła: Referencje: Lisa M. Powell, PhD,corresponding authora Binh T. Nguyen, PhD,b and William H. Dietz, MD, PhDc „Energy and Nutrient Intake From Pizza in the United States” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306796/ https://ocs-pl.oktawave.com/v1/AUTH_876e5729-f8dd-45dd-908f-35d8bb716177/amrest-web-ordering/GRD4/nutrition/Nutrition%20ALL%20CONCEPTS%20FINAL.pdf

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę