
Pizza jest jednym z popularniejszych pokarmów, także w Polsce. Rozwój miast przyczynił się do zmiany nawyków żywieniowych. Lukę wypełniły korporacje fast food które zapewniły dostęp do tanich posiłków na wynos. Zawierają one dużą ilość soli, tłuszczu i cukru.
Najpopularniejsze dania fast food to hamburgery, pizza i kurczak, mogą zawierać one nawet do 30% wartości energetycznej w postaci tłuszczu.
Przykładowo zestaw z Pizza Hut:
- ¾ pizzy supreme,
- ½ porcji chleba czosnkowego (49 g),
- 1 pepsi (puszka),
dostarcza:
- 49 g białka,
- 143 g węglowodanów ogółem,
- 99 g węglowodanów złożonych,
- 44 g cukru,
- 34.5 g tłuszczów (wielonienasyconych 5.4 g, jednonienasyconych 13.4 g, nasyconych 13.6 g)
- 0 g alkoholu,
- 37.2 mg cholesterolu,
- 1079 kcal,
- 18.1% energii z protein,
- 53.1% energii z węglowodanów,
- 28.8% energii z tłuszczów,
Pizza przyczynia się do dostarczania nadmiarowych ilości kcal przez dzieci i nastolatków. W badaniach sprawdzono nawyki żywieniowe dzieci w wieku 2-11 lat i nastolatków w wieku 12-19 lat w latach 2003-2004, 2005-2006, 2007-2008 oraz 2009-2010. Badano wpływ spożywania pizzy na podaż energii, dostarczanie cukru, tłuszczów nasyconych oraz sodu. Cytowane dane dotyczą USA.
Wyniki
- Od 2003-2004 do lat 2009-2010 całkowite spożycie energii z pizzy zmniejszyło się o 25% wśród dzieci (ze średniego poziomu 110 do 83 kcal na dobę); wzięto pod uwagę całą próbkę, w tym dzieci w ogóle nie jedzące pizzy;
- od 2003-2004 do lat 2009-2010 wśród nastolatków odnotowano średni spadek ilości energii dostarczanej z pizzy z 170 do 143 kcal na dobę (gdy wzięto pod uwagę osoby nie jedzące pizzy),
- od 2003-2004 do lat 2009-2010 wśród nastolatków odnotowano średni spadek ilości energii dostarczanej z pizzy z 801 do 624 kcal na dobę (gdy wzięto pod uwagę tylko osoby jedzące pizzę),
- ogólnie średnio w latach 2003-2010 22% dzieci oraz 23% nastolatków jadło regularnie pizzę,
- dzieci dostarczały z pizzy średnio 5% całkowitego zapotrzebowania energetycznego, a nastolatkowie średnio 7% (gdy uwzględniono w próbce osoby które nie jadły pizzy),
- dzieci dostarczały z pizzy średnio 24% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nastolatkowie średnio 32% (gdy uwzględniono w próbce tylko osoby które jadły pizzę),
- w przypadku dzieci i młodzieży spożycie pizzy spadło w porze obiadowej,
- w przypadku dzieci i młodzieży spożycie pizzy było istotnie związane z wyższą dzienną podażą energii (odpowiednio o: 84 kcal i 230 kcal) i wyższą dawką nasyconego tłuszczu (3 g i 5 g) i sodu (134 mg i 484 mg), ale nie spożyciem cukru,
- konsumpcja pizzy jako przekąski lub wizyta w restauracji typu fast food miała największy negatywny wpływ na całkowitą podaż energii,
- wśród dzieci w wieku 2-11 lat najwięcej pizzy jadły dzieci czarne, najmniej białe (jednak w latach 2009-2010 różnica się prawie zatarła),
- wśród nastolatków najwięcej pizzy jadły osoby o białym kolorze skóry, a najmniej osoby o czarnym kolorze skóry (jednak w latach 2009-2010 różnica się prawie zatarła),
- najwięcej pizzy jedli nastolatkowie z najbogatszych rodzin, a najmniej osoby pochodzące z biednych,
Wniosek
Pizza dostarcza wielu niepożądanych składników w tym tłuszczów nasyconych, węglowodanów oraz sodu. Ponadto duża kaloryczność pizzy sprawia, iż staje się ona częstą przyczyną występowania nadwagi lub otyłości w badanej grupie. Przykładowo pizza pepperoni na cieście pan z pizza hut dostarcza 1248,4 kcal w porcji ważącej 429 g, w tym: 54.5 g protein (218 kcal), 118.8 g węglowodanów (475.2 kcal) oraz 61.3 g tłuszczów (551.7 kcal).