Jak szybko metabolizujemy alkohol?  Badania naukowe

Nadmierne spożycie alkoholu (ponad 40-80 g / dziennie dla mężczyzn i ponad 20-40 g / dziennie dla kobiet) może wywołać poważne uszkodzenie wątroby. Spożycie alkoholu wywołuje powstawanie dużych ilości reaktywnych form tlenu takich jak anionorodnik ponadtlenkowy (O2−•), rodnik hydroksylowy (OH•), oraz nadtlenek wodoru (H2O2). Powodują one uszkodzenia większości komórek z którymi mają kontakt.

Naukowcy zbadali związek między piciem alkoholu, a przyrostem masy ciała u kobiet. Badanie dotyczyło 49 324 kobiet w wieku od 27 do 44 lat. Nie miały one w przeszłości choroby sercowo-naczyniowej, raka lub cukrzycy, nie były w ciąży w okresie badania.

Wyniki:

  • w porównaniu do osób niepijących ryzyko przybrania na wadze było mniejsze o 6%, ale dla pań pijących od 0.1 do 4.9 g alkoholu dziennie,
  • dość bezpieczne było wypijanie do 14.9 g alkoholu dziennie (ryzyko mniejsze o 8%),
  • również ilość od 15 do 29.9 g alkoholu dziennie nie miała znacznego wpływu na zwiększenie masy ciała  (ryzyko mniejsze o 14%),
  • jednakże ryzyko było zwiększone o 7% dla pań które wypijały więcej niż 30 g alkoholu dziennie,
  • największe ryzyko przytycia (wskutek picia > 30 g alkoholu dziennie) dotyczyło pań poniżej 35 roku życia, ryzyko było większe o 64%,
  • w populacji czarnych kobiet nawet lekkie picie oznaczało znaczne problemy zdrowotne, ryzyko przytycia było wyższe 2.43 raza.

Z wielu poprzednich badań wiemy, iż:

  • alkohol przyspiesza rozpad mięśni, wpływa na proteolizę (szlak ubikwitynowy),
  • alkohol zmniejsza hipertrofię oraz redukuje syntezę białka,
  • kulturyści nie powinni sięgać po alkohol, a szczególnie wtedy gdy z jakichś powodów nie mogą ćwiczyć danej kończyny (np. wskutek kontuzji),

A jak szybko jest metabolizowany alkohol w ustroju człowieka?

Z badań naukowych Holford NH i wsp. wiemy, iż tempo eliminacji etanolu z ustroju wynosi 8.5 g na godzinę dla osoby ważącej 70 kg.

Aby mieć punkt odniesienia:

  • 500 ml piwo mające 6% etanolu dostarcza ~24 g etanolu w porcji,
  • w 100 ml wódki (40%) jest 31.6 g etanolu,
  • w 330 ml wina czerwonego 13% zawarte jest ~34 g etanolu,
  • Z tego wynika, iż tempo eliminacji piwa wyniesie prawie 3 h, 100 ml wódki 3.72 h, a 330 ml wina 4 h.

Oszacowano, iż tempo eliminacji etanolu z krwi wynosi 230 mg/L na godzinę. W badaniach udowodniono, iż oddziaływanie alkoholu na ustrój zależy od szybkości opróżniania się żołądka. Im wolniejszy był proces opuszczania treści z żołądka, tym większe było oddziaływanie dehydrogenazy alkoholowej (niekoniecznie w żołądku, prawdopodobnie np. w wątrobie). Dehydrogenaza alkoholowa (ADH) należy do grupy oksydoreduktaz zależnych od dinukleotydu nikotyna-midoadeninowego (EC 1.1.1.1.), katalizuje odwracalną reakcję utleniania alkoholi do aldehydów i ketonów oraz redukcji aldehydów do odpowiednich alkoholi.

Wniosek: im wolniejszy proces opuszczania treści z żołądka (w tym np. alkoholu), tym większy jest metabolizm pierwszej fazy w której pośredniczy dehydrogenaza alkoholowa (ADH 1-5;7).

 

Źródła: Vargas R1, Lang CH “Alcohol accelerates loss of muscle and impairs recovery of muscle mass resulting from disuse atrophy” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18028527 Wannamethee SG1, Field AE, Colditz GA, Rimm EB “Alcohol intake and 8-year weight gain in women: a prospective study.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15483203 Holford NH “Clinical pharmokinetics of ethanol” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319346 C Oneta, U Simanowski, M Martinez, A Allali-Hassani, X Pares, N Homann, C Conradt, R Waldherr, W Fiehn, C Coutelle, and H Seitz “First pass metabolism of ethanol is strikingly influenced by the speed of gastric emptying” Magdalena Łaniewska-Dunaj, Wojciech Jelski, Maciej Szmitkowski “Dehydrogenaza alkoholowa – znaczenie fizjologiczne i diagnostyczne” http://www.phmd.pl/api/files/view/29213.pdf