9 najczęstszych oszustw żywieniowych

Oszustwa żywieniowe są bardziej powszechne, niż może nam się wydawać. Co mamy na myśli mówiąc „oszustwo żywnościowe”? Mówimy o nim wówczas, gdy produkt jest fałszowany lub producent wprowadza nas w błąd. Przykładowo, produkt może być sprzedawany, jako 100% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, a w rzeczywistości jest rozcieńczony innymi tańszymi olejami.

Formą oszustwa jest również sytuacja, w której producent dodaje coś do produktu, aby obniżyć koszty produkcji.

Oszustwa mogą obejmować dodanie niewymienionych dodatków, zanieczyszczenie obcymi substancjami lub niewłaściwe oznakowanie produktu.

Według organizacji Food Safety Net Services, poniższe 9 produktów spożywczych jest najczęstszym źródłem oszustw związanych z produktami żywnościowymi.

Oliwa z oliwek

FDA przetestowała różne oliwy z oliwek na półkach sklepowych. Okazało się, że niektóre rozcieńczono tańszymi olejami, takimi jak olej sojowy lub olej arachidowy. Oliwa taka wygląda podobnie do czystej oliwy z oliwek. Użycie oleju arachidowego do rozcieńczania oliwy z oliwek może okazać się druzgocące dla osób z alergią na orzechy ziemne. 

Unikaj taniej oliwy z oliwek i szukaj etykiety z informacją, że otrzymała ona certyfikat czystości.

Mleko

Najczęstszą formą oszustwa jest rozcieńczanie mleka wodą. Jak rozpoznać prawdziwe mleko? Dobre mleko płynie powoli po gładkiej powierzchni (szklance) i pozostawia na niej ślad. Natomiast mleko rozcieńczone innymi substancjami płynie szybko i nie pozostawia śladu.

Miód

Kupując miód zwróćmy uwagę na kraj pochodzenia - nie warto kupować miodu oznaczonego, jako "mieszanka miodów niepochodzących z UE" (pod tą nazwą najczęściej kryje się miód z Chin, który zazwyczaj jest wątpliwej jakości). Warto sięgać po miody z Polski, gdyż zawierają pyłki znanych nam roślin. Drugą istotną cechą jest krystalizacja - każdy prawdziwy miód powinien się skrystalizować. Miód, który został rozlany dawno, a nie uległ krystalizacji powinien wzbudzić nasz niepokój. Zbyt niska cena może świadczyć o tym, że w składzie znajduje się domieszka miodu z Chin lub pszczoły były podkarmione cukrem. Jakość miodu możemy sprawdzić również domowymi sposobami - prawdziwy miód przelewamy łyżeczką, powinien tworzyć stożek, a wlany do szklanki wody, opadać na dno i rozpuszczać się powoli.

Szafran

Szafran jest cenną i drogą przyprawą, więc nic dziwnego, że bywa często podrabiany. Badacze przyjrzeli się 44 produktom z szafranem. Odkryli, że ponad połowa próbek była sfałszowana. Najczęściej fałszowany jest szafran w proszku, ponieważ producenci dodają inne przyprawy, takie jak papryka, aby zwiększyć jego objętość. Jeśli umieścisz go w wodzie i zmieni kolor na jasnożółty, prawdopodobnie jest to prawdziwy szafran. Sfałszowany szafran często zmienia kolor na czerwony po umieszczeniu w wodzie.

Sok pomarańczowy

Czy płacisz więcej za 100% sok pomarańczowy, myśląc, że w ten sposób kupujesz coś lepszego? Producenci wyciskają sok ze świeżych pomarańczy i przechowują go w gigantycznych kadziach przez wiele miesięcy. Ponieważ kadź nie zawiera tlenu, sok pomarańczowy traci swój smak i barwę. W celu poprawy jego smaku i wyglądu, producenci dodają aromaty i zapachy, aby pachniał i smakował, jak świeżo wyciśnięty sok. Częste są również przypadki, gdzie producenci dodają tańszych soków oraz syropu kukurydzianego.

Jeśli chcesz napić się prawdziwego soku pomarańczowego, wyciśnij go sam!

Sok jabłkowy

Podobnie jak sok pomarańczowy, 100% sok jabłkowy może zawierać nieoczekiwane dodatki. Ten popularny napój można rozcieńczyć innymi sokami, zwłaszcza sokiem winogronowym. Może również zawierać syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i inne substancje słodzące. Nawiasem mówiąc, sok jabłkowy jest jednym z najczęstszych źródeł nieorganicznego arsenu. To kolejny powód, żeby zamiast soków, spożywać całe owoce.

Winogronowe wino

Oszustwa często pojawiają się w branży winiarskiej. Niektóre praktyki obejmują dodanie wody do wina, w celu jego rozcieńczenia, oraz dodawanie środków aromatyzujących, dodatków lub barwników, w tym soku z czarnego bzu. Ponadto niektórzy producenci tanich win, podrabiają swoje etykiety, aby wyglądały, jak droższe marki. 

Ekstrakt waniliowy

Wraz z rosnącą ceną wyciągu z wanilii, oszustwa stają się coraz bardziej popularne. W celu osiągnięcia większego zysku z każdej butelki, producenci mogą sięgać po różne dodatki i aromaty, w tym alkohole cukrowe i syntetyczną wanilinę. Bardziej niepokojące jest to, że niektórzy producenci dodają fasolę tonka. Ziarna te zawierają substancję chemiczną zwaną kumaryną, która może być toksyczna dla wątroby. 

Syrop klonowy

W celu ograniczenia kosztów i zwiększenia zysków, producenci często dodają do syropu klonowego wysokofruktozowy syrop kukurydziany oraz dodatki i zagęszczacze, a także  aromaty naśladujące prawdziwy syrop klonowy.

Podsumowując

Nigdy nie podejmuj decyzji o kupnie danego produktu jedynie na podstawie ceny. Najtańszy produkt może wydawać się dobrą okazją, może być jednak sfałszowany. Z drugiej jednak strony, wysoka cena nie zawsze idzie z jakością produktu. Zawsze sprawdzaj skład produktu na opakowaniu. Na etykiecie szukaj również certyfikatów świadczących o jakości danego produktu (zwłaszcza w przypadku oliwy z oliwek). Przeprowadź również domowe testy sprawdzając jakość produktu (dość łatwo zrobisz to w przypadku mleka i miodu).