Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

10 wskazówek, które pomogą Ci uporać się z nadmiarem gazów

10 wskazówek, które pomogą Ci uporać się z nadmiarem gazów
Kinga Żuralska
Gazy są naturalnym produktem ubocznym pracy zdrowego układu trawiennego. Większość ludzi "puszcza bąki" około 15 razy dziennie. Brzmi całkiem sporo? Owszem, jednak większość bąków jest częściowo bezwonna i nie stanowi dyskomfortu. Problem pojawia się, gdy gazów jest zbyt dużo, towarzyszą im wzdęcia, bóle brzucha lub brzydki zapach.

Oto 10 wskazówek, które pomogą Ci uporać się z nadmiarem gazów

1. Jedz wolniej i uważniej

Większość gazu powstaje w wyniku połykania powietrza. Chociaż nie można całkowicie uniknąć połykania powietrza, można je nieco zmniejszyć. Kiedy jesz szybko, połykasz znacznie więcej powietrza, niż kiedy jesz powoli. Spożywaj swoje posiłki powoli i uważnie.

2. Nie żuj gumy

Ludzie, którzy żują gumę, połykają znacznie więcej powietrza, niż ci którzy tego nie robią. Jeśli martwisz się utrzymaniem świeżego oddechu, zamiast gumy, spróbuj ssać bezcukrowe miętowe pastylki. Pomocne może być również użycie płynu do płukania jamy ustnej.

3. Ogranicz żywność nasilającą powstawanie gazów

Niektóre produkty powodują powstawanie większej ilości gazów. Powszechnymi winowajcami są produkty z fruktozą, laktozą, nierozpuszczalnym błonnikiem i skrobią. Produkty te mogą fermentować w jelitach i prowadzić do powstawania nadmiaru gazów. W takim wypadku pomocna może być dieta niskiego FODMAP (fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole), która ogranicza podaż fermentowalnych cukrów.

Do typowych produktów nasilających powstawanie gazów należą:

  • fasola, kapusta, brukselka, brokuły, rośliny strączkowe,
  • ksylitol, sorbitol (poliole),
  • cebula, karczochy, czosnek (fruktany),
  • owoce, miód (fruktoza),
  • wszystkie produkty mleczne, w tym mleko, ser i lody (laktoza),
  • większość owoców, otrębów owsianych,  (nierozpuszczalny błonnik),
  • ziemniaki, makaron, pszenica i kukurydza (skrobia).

4. Sprawdź, czy masz nietolerancje pokarmowe

Nietolerancja pokarmowa powoduje zaburzenia trawienne, takie jak biegunka, gazy, wzdęcia i nudności. Powszechną nietolerancją pokarmową jest nietolerancja laktozy. Laktoza występuje we wszystkich produktach mlecznych. Podobne objawy może powodować nietolerancja glutenu lub celiakia. Objawy pojawiają się wówczas po spożyciu produktów pszennych, takich jak chleb, makaron, ciastka, a także gotowe produkty z dodatkiem pszenicy/glutenu.

Pomocna będzie w tym wypadku eliminacja szkodzących nam produktów.

Jeśli podejrzewasz nietolerancję pokarmową lub celiakię skonsultuj się z lekarzem.

5. Unikaj napojów gazowanych

Pęcherzyki powietrza znajdujące się w napojach gazowanych często powodują wzmożone odbijanie się. Jednak część tego powietrza przedostaje się również przez przewód pokarmowy do jelit, co może przyczyniać się do wzdęć i gazów. Spróbuj zastąpić napoje gazowane wodą oraz herbatą.

6. Wypróbuj suplementy zawierające enzymy trawienne i betainę HCL

Enzymy trawienne pomagają w rozkładzie węglowodanów. Betaina HCL wspomaga trawienie białek. Prawidłowy poziom kwasu solnego i enzymów trawiennych odpowiada za bezproblemowy i szybki proces trawienia. Dzięki temu resztki niestrawionego pokarmu nie zalegają w jelitach i nie stanowią pożywki dla bakterii. Gdy resztki pokarmu zalegają w jelicie cienkim, bakterie się namnażają, resztki jedzenia są fermentowane, a my w efekcie mamy wzdęcia i gazy.

Możesz wspomóc się stosując suplementy zawierające enzymy trawienne i betainę HCL. Najpierw należy jednak wykluczyć poważne problemy zdrowotne związane z przewodem pokarmowym.

7. Suplementuj probiotyki

Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy probiotyczne.

W przypadku nadmiernej produkcji gazów z reguły zaleca się szczepy bakterii probiotycznych.

8. Rzuć palenie

Za każdym razem, gdy zaciągasz się papierosem, nawet jeśli jest to e-papieros, połykasz powietrze. Palenie może zwiększać ilość powietrza w przewodzie pokarmowy i nasilać powstawanie gazów.

9. Lecz swoje zaparcia

Jeśli cierpisz na zaparcia, w Twoim układzie pokarmowym (dokładnie rzecz biorąc w jelitach) zalegają resztki pokarmu, które fermentują. Ten proces fermentacji wytwarza dużo gazu, który często jest wyjątkowo śmierdzący.

Co zrobić, aby pozbyć się zaparć? Po pierwsze: pilnuj spożycia wody. Po drugie: zwiększ spożycie błonnika z pomocą owoców i warzyw. Po trzecie: bądź aktywny fizycznie. Po czwarte: zadbaj o odpowiednią pozycję na toalecie.

10. Zwiększ aktywność fizyczną

Regularna aktywność fizyczna sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Codziennie spaceruj, a 3-4 razy w tygodniu wykonuj ćwiczenia o umiarkowanej intensywności.

Kiedy należy udać się do lekarza?

Większość przypadków nadmiaru gazów nie jest oznaką żadnych poważnych schorzeń. Prawdopodobnie wprowadzenie zmian w stylu życia i żywienia przyniesie zadowalające efekty. Prowadzenie dzienniczka żywienia może być pomocne w ustaleniu, jakie produkty nasilają nieprzyjemne objawy. Jeśli mimo wprowadzonych zmian objawy nie ustępują, a Ty często odczuwasz bóle brzucha, nudności, masz biegunki i/lub wymioty, koniecznie udaj się do lekarza.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę