Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dieta lekkostrawna - zasady, efekty, jadłospis

Dieta lekkostrawna - zasady, efekty, jadłospis
Zdrowe i racjonalne odżywianie powinno być stylem życia dla każdego z nas, jednakże w rzeczywistości większość traktuje to jako tymczasowy etap pracy nad swoją sylwetką. Pytanie, od czego zacząć? Poniższa dieta przy ujemnym bilansie kalorycznym pozwoli nie tylko na zgubienie niechcianych kilogramów, ale nauczy jak prawidłowo się odżywiać.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta łatwostrawna skierowana jest do osób, którym zależy na odciążeniu żołądka oraz oczyszczeniu organizmu. Polega na najprostszej modyfikacji diety podstawowej. Odpowiednia obróbka termiczna żywności oraz dobór prawidłowych składników pozwala usprawnić proces trawienia i pozytywnie wpływa na samopoczucie. W związku z tym jadłospis coraz chętniej wybierają nie tylko ludzie po zabiegach czy starsi, lecz także wszyscy borykający się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Dieta lekkostrawna - zasady

Zasady diety lekkostrawnejMenu łatwostrawne powinno dostarczać taką samą ilość kalorii jak wcześniejsza dieta. Ważny jest w nim dobór składników używanych do przyrządzania dań. Przede wszystkim, wybierając jadłospis usprawniający pracę żołądka, należy ograniczyć podaż błonnika, dlatego konieczne jest obieranie warzyw oraz owoców ze skórki lub częściowe zastąpienie ich samodzielnie przygotowywanymi sokami. Podczas stosowania diety lekkostrawnej trzeba również zrezygnować z warzyw strączkowych, które mogą negatywnie oddziaływać na pracę jelit, a tym samym – powodować dyskomfort. 

Zakazane jest smażenie dań. Zamiast tego warto zdecydować się na gotowanie na parze, co pozwala dodatkowo zmniejszyć zawartość błonnika w pokarmach. Podczas stosowania jadłospisu należy spożywać od 4 do 5 niewielkich posiłków dziennie w regularnych odstępach. Ponadto nie można zapomnieć o aktywności fizycznej dopasowanej do zainteresowań oraz możliwości. To pozwoli na wyrobienie w sobie pozytywnych nawyków.

Dieta lekkostrawna - przykładowe posiłki

Stosując dietę lekkostrawną należy pamiętać o stałych zasadach, jakie jej towarzyszą.  Obieranie warzyw i owoców jest koniecznością, natomiast same potrawy należy spożywać po uprzedniej obróbce termicznej. Dla przykładu poniżej został skomponowany jadłospis na siedem dni tygodnia. 

Jadłospis - dzień 1

  • śniadanie: omlet z jajek (2 sztuki), sparzone pomidorki koktajlowe (70 g)
  • II śniadanie: kefir odtłuszczony (240 ml)
  • obiad: makaron spaghetti (100 g) z sosem pomidorowym (130 ml) 
  • podwieczorek: kisiel truskawkowy bez cukru
  • kolacja: zupa krem z brokułów (300 ml)

Jadłospis - dzień 2

  • śniadanie: jajka na twardo (2 sztuki), brokuł gotowany (100 g)
  • II śniadanie: sucharki (2 sztuki), pieczony banan
  • obiad: dorsz gotowany (100 g), marchew gotowana (150 g)
  • podwieczorek: budyń bez cukru
  • kolacja: zupa krem z dynii (300 ml)

Jadłospis - dzień 3

  • śniadanie: bułki pszenne (90 g), gotowana szynka z piersi kurczaka (40 g)
  • II śniadanie: pieczone jabłka (2 sztuki) z cynamonem
  • obiad: gotowana pierś z indyka (80 g) z ziemniakami (75 g) i brokułem (85 g)
  • podwieczorek: jogurt naturalny odtłuszczony (120 g) z łyżką dżemu niskosłodzonego (12 g)
  • kolacja: zupa krem z marchwi (300 ml)

Jadłospis - dzień 4

  • śniadanie: omlet z jajek (2 sztuki), dżem niskosłodzony (14 g)
  • II śniadanie: pieczone jabłko z gruszką w cynamonie (140 g)
  • obiad: makaron spaghetti (100 g) z sosem pomidorowym (130 ml)
  • podwieczorek: ryż (50 g) zapiekany z jabłkami (120g) i cynamonem
  • kolacja: zupa krem z pomidorów (300 ml)

Jadłospis - dzień 5

  • śniadanie: kaszka manna (60 g) na wodzie z gruszką (70 g)
  • II śniadanie: kefir odtłuszczony (240 ml)
  • obiad: ziemniaki gotowane (70 g), pierś kurczaka (100 g) gotowana na parze z marchewką (80 g)
  • podwieczorek: jogurt naturalny odtłuszczony (120 g) z łyżką dżemu niskosłodzonego (12 g)
  • kolacja: zupa krem z kalafiora (300 ml)

Jadłospis - dzień 6

  • śniadanie: omlet z jajek (2 sztuki), sparzone pomidorki koktajlowe (70 g)
  • II śniadanie: pieczone banany (2 sztuki)
  • obiad: łosoś gotowany (70 g), ryż (40 g), brokuł (100 g)
  • podwieczorek: ryż (50 g) zapiekany z jabłkami (120g) i cynamonem
  • kolacja: zupa krem z brokułów (300 ml)

Jadłospis - dzień 7

  • śniadanie: kaszka manna (60 g) na wodzie z gruszką (70 g)
  • II śniadanie: jajka na twardo (2 sztuki), kefir odtłuszczony (120 ml)
  • obiad: pulpety w sosie koperkowym (110 g) i gotowaną marchewką (100 g)
  • podwieczorek: kisiel wiśniowy bez cukru
  • kolacja: bułki pszenne (60 g), gotowana szynka z piersi kurczaka (40 g)

Dieta lekkostrawna - wady i zalety

Zanim zdecydujemy się na zastosowanie jakiejkolwiek diety, należy skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem. W przypadku braku takiej możliwości warto zapoznać się z wadami i zaletami jakie dieta lekkostrawna za sobą niesie.
 

Wady

Zalety

mniejszy zasób witamin i składników mineralnych dostarczany z gotowanych pokarmów

wspomaga regenerację organizmu 

ograniczenie błonnika

uczy zdrowych nawyków żywieniowych 

nie zaleca się stałego stosowania formy tej diety

odciążenie przewodu pokarmowego

Jak oceniasz "bilans zysków i strat" w przypadku diety lekkostrawnej? Daj znać w komentarzu!

Dieta lekkostrawna - efekty jakich możemy się spodziewać

Jadłospis łatwostrawny, choć może oczyścić organizm, nie sprawi, że szybko i skutecznie uda się zredukować tkankę tłuszczową. Co więcej, nieprawidłowo zbilansowane menu może spowodować, że stosująca go osoba jeszcze przytyje.

Jeżeli komuś zależy na diecie, która pozwoli schudnąć oraz zapewni dobre samopoczucie, powinien postawić na tę ułożoną przez doświadczonych specjalistów. Eksperci tworzą jadłospisy dopasowane do wagi, wieku, płci oraz preferencji klienta, dzięki czemu można skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. https://potreningu.pl/plan 

Czy warto przejść na dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna zalicza się do diet leczniczych skierowanych głównie dla osób borykających się ze schorzeniami jelit, po operacjach czy zatruciach, wielu innych występujących chorób, czy po prostu dla osób w podeszłym wieku. Różnica w tej formie odżywiania polega na spożywaniu pokarmów ulegających łatwemu trawieniu, nieobciążających żołądka.  

Uważa się błędnie, iż forma tej diety pomoże nam zrzucić nadprogramowe kilogramy. W rzeczywistości źle zbilansowane menu może przynieść odwrotne skutki do zamierzonych. Dzieje się tak ze względu na nieprawidłowy bilans kaloryczny, gdyż aby zrzucić te niechciane kilogramy nasze menu musi opierać się na deficycie. 

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę