Dietetyka to także moda, która zmienia się z wraz z upływem czasu. Pojawiały się rewolucyjne diety, które później negowano (np. dieta Dukana). Niektóre potrawy i napoje zostały owiane złą sławą, a tak naprawdę na to nie zasługują. Również badania naukowców są często aktualizowane, a wiedzę tę warto co jakiś czas weryfikować.
Poznaj 9 produktów, których ludzie nadal unikają, a one wcale nie rujnują naszego zdrowia i sylwetki. Jednak jak zawsze liczy się umiar, a często problemem nie jest dany produkt, tylko dodatki, z jakimi go spożywamy. Jeśli postawisz na duże zróżnicowanie w diecie, to z pewnością nie musisz rezygnować z poniższych produktów. Problemem rzadko jest konkretny produkt, przeszkodą może być ewentualnie jego nadmiar w diecie.
Biały ryż
Biały i oczyszczony ryż ma większy wpływ na glikemię niż jego dzikie odmiany i z nim także nie warto przesadzać, jeśli to właśnie ryż traktujesz jako główne źródło węglowodanów.
Jeśli jednak zdecydujesz się na jedną porcję dziennie (50 g), to jego biała odmiana nie będzie złym wyborem nawet podczas odchudzania. Ryż jest źródłem witamin z grupy B, przez co pomaga poprawić zdrowie układu nerwowego. Warto także pamiętać, że ryż jest bezglutenowy, dzięki czemu nie obciąża jelit i jest świetnym dodatkiem do każdej diety.
Jaja
Wiele osób unika jedzenia jaj, ponieważ kiedyś ciągle mówiono o ich wpływie na poziom cholesterolu. Zjedzenie jednego jaja dziennie nie wpłynie negatywnie na poziom cholesterolu. Oprócz tego wykazano, że śniadanie jajeczne (bez boczku) pomogło lepiej kontrolować apetyt w ciągu dnia niż śniadanie składające się z węglowodanów. Warto wiedzieć, że żółtka jaj zawierają witaminę D, fosfor, ryboflawinę, cholinę i selen, dobre dla funkcjonowania organizmu.
Kawa
Kawa zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym ryboflawinę, kwas pantotenowy, mangan, potas, magnez i niacynę. Dlatego picie od trzech do czterech filiżanek kawy dziennie może być korzystne dla zdrowia. Do tego kawa podnosi poziom energii i poprawia nasze funkcjonowanie w ponury, deszczowy dzień!
Makaron
Makaron spaghetti tak naprawdę ma niski indeks glikemiczny, około 45-50. Należy jednak pamiętać o utrzymywaniu prawidłowych porcji (nie więcej niż 1 szklanka makaronu dziennie). Aby uzyskać bardziej wartościowy i sycący posiłek, możesz do makaronu dodać warzywa, chude mięso i lekkie warzywne sosy.
Mrożone warzywa i owoce
Liczne badania pokazują, że mrożone owoce i warzywa mają tyle samo składników odżywczych co ich świeże odpowiedniki. Często zdarza się, że mrożonki mają więcej składników odżywczych od ich świeżych odpowiedników, ponieważ są mrożone, gdy są już w pełni dojrzałe. Mrożone warzywa i owoce nie zawierają sodu ani konserwantów i można mieć je zawsze pod ręką.
Wołowina
Kawałki chudej wołowiny zawierają do 10 gramów tłuszczu i nie więcej niż 4,5 grama tłuszczów nasyconych w jednej porcji. Wołowina dostarcza witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, żelazo, cynk i białko. Przy wyborze mięsa zawsze sięgaj po mięso z ekologicznych farm, wolne od antybiotyków. Jedna soczysta porcja w tygodniu nie zrujnuje zdrowia i diety.
Suszone owoce
Suszone owoce zawierają praktycznie te same składniki odżywcze co świeże, jednak posiadają więcej kalorii. Można spożywać je jako ich zamiennik, w mniejszych ilościach i pamiętając, aby sięgać po suszone owoce bez dodatku cukru.
Masło orzechowe
Masło orzechowe jest kaloryczne, ale jedzone z umiarem może pomóc kontrolować głód i wagę. Według badań, kobiety jedzące jedną porcję orzechów lub masła orzechowego dwa, lub więcej razy w tygodniu są o 25% mniej narażone na otyłość. Dzieje się tak, ponieważ przekąska z masła orzechowego pomaga dłużej zachować sytość. Wybieraj naturalne masła orzechowe bez dodatku cukru.
Ziemniaki
Ziemniaki są bogate w potas i są dobrym źródłem błonnika, a średniej wielkości ziemniak zawiera około 50-70 kalorii. Ważne jest, w jakiej formie spożywamy ziemniaki. Należy pamiętać, że smażone na głębokim oleju frytki mocno różnią się wartościami odżywczymi od ziemniaków!
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.