Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czego nie wiesz o czarnej herbacie

Czego nie wiesz o czarnej herbacie
O ile o wyjątkowych walorach zielonej herbaty mówi i pisze się wiele, o tyle w przypadku popularnej u nas szczególnie herbaty czarnej wspomina się stosunkowo rzadko, tak jakby była jedynie małowartościowym płynem. A przecież zarówno zielona jak i czarna herbata powstają z liści tego samego krzewu, jedna i druga jest więc cennym źródłem bioaktywnych związków o nieco innych jedynie właściwościach. Gdyby jednak próbować za wszelką cenę wykazać, która wersja naparu posiada wyższy potencjał prozdrowotny wyłonienie zwycięzcy w świetle najnowszych badań okazałoby się wcale nie takie łatwe. Okazuje się bowiem, że niedoceniana herbata czarna posiada właściwości, które mogą okazać się szczególnie cenne dla osób dbających o zdrowie, kondycję i sylwetkę.

Czarna herbata – bogate źródło polifenoli

Informacje na temat zawartości związków fenolowych w zielonej herbacie często przedstawiane są w taki sposób, jakby inne odmiany herbaty owych substancji nie zawierały. Tymczasem jest to nieprawda. Zarówno zielona jak i czarna herbata dostarczają potężnej dawki polifenoli różniących się jednak budową, wchłanianiem i metabolizmem oraz innymi właściwościami. W zielonej herbacie występują głównie polifenole proste zwane ketchinami, a w herbacie czarnej – polifenole złożone (polimeryczne) zwane teaflawinami. Co ciekawe w badaniach In vitro niektóre teaflawiny wykazały wyższą zdolność do neutralizowania wolnych rodników niż najbardziej znany związek obecny w zielonej herbacie – galusan epigalokatechiny. Niestety podkreślić trzeba, że polifenole polimeryczne przyswajają się gorzej niż katechiny.

Czarna herbata wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej

Zawarte w czarnej herbacie teaflawiny i tearubiginy oprócz potencjału antyoksydacyjnego posiadają także inne interesujące właściwości. Otóż związki te mogą w pewnych warunkach fizjologicznych naśladować i usprawniać działanie insuliny – ważnego hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu. Teaflawiny i tearubiginy pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, normalizując poposiłkową glikemię. Korzystnie wpływają także na gospodarkę lipidową, a wraz z zawartą w naparze herbacianym kofeiną (teiną) działają termogennie, zwiększając wydatkowanie energii i pomagając tym samym pozbyć się nadmiaru tłuszczu zapasowego. Można powiedzieć, że regularna konsumpcja czarnej herbaty usprawnia przebieg przemian metabolicznych, zapobiega nieprawidłowościom w obrębie gospodarki glukozowo-insulinowej i lipidowej oraz sprzyja poprawie ogólnie pojętego zdrowia i estetyki sylwetki.

Czarna herbata spowalnia procesy starzenia

Starzenie się organizmu związane jest z nieprawidłowościami w działaniu insuliny. Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność hormonów mobilizujących trzustkę do produkcji insuliny (inkretyn), a także dochodzi do obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek obwodowych. W efekcie nie tylko pogarsza się skład ciała, ale także nasileniu ulega proces glikacji białek, polegający na patologicznym łączenia się cukrowców z grupami aminowymi białek ustrojowych, między innymi elastyny i kolagenu. Powstają wtedy tzw. „AGEs" zmieniające strukturę i funkcje białek regulatorowych (enzymów) i strukturalnych (kolagen, elastyna), co nawet gołym okiem widoczne jest szczególnie w obrębie skóry (pojawiają się zmarszczki), a także ma charakter ukryty i dotyczy choćby naczyń krwionośnych. Bioaktywne związki zawarte w naparze herbacianym pomagają uporać się z nadmiarem glukozy we krwi, hamując lub spowalniając proces glikacji białek, przez co przyczyniają się do spowolnienia procesu starzenia.

Podsumowanie

Czarna herbata jest napojem o niezwykle cennych właściwościach. Pozytywny wpływ substancji bioaktywnych w niej zawartych obejmuje gospodarkę glukozowo-insulinową i przekłada się na takie konsekwencje jak profilaktyka chorób układu krążenia i cukrzycy, poprawa masy i składu ciała a także spowolnienie procesów starzenia. Warto pamiętać jednak, że wyjątkowe walory czarnej herbaty łatwo zepsuć dodatkiem cukru lub mleka…