Kilka słów o historii gofrów
Gofry to przysmak znany i lubiany zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Najbardziej znane są gofry jedzone na słodko, z bitą śmietaną i owocami, z dżemami lub z lodami. Gofry podawać można jednak również na słono, np. z sadzonym jajkiem, boczkiem i warzywami.
Gofry to pulchne lub chrupiące wafle o charakterystycznym kształcie. Najczęściej posiadają kształt prostokąta, jednak spotkać można je również w formie serduszka ułożonego w kwiat.
Podobno pierwsza wersja gofrów powstała już w okresie średniowiecza. Obecnie gofry przygotowuje się w wielu wersja. Popularne są belgijskie, ale również amerykańskie czy holenderskie.
W Belgii gofry robiono już podobno w X wieku. Oficjalnie jednak pierwsze gofry, tak zwane wafle z Liege, narodziły się dopiero w wieku XVIII. Były one słodkie i ciężkie, o waniliowym lub cynamonowym posmaku.
Gofry stały się znane na świecie w roku 1958, po brukselskim Expo.
Co siedzi w gofrach?
Ciasto na gofry przygotowuje się z mieszanki mąki, cukru, soli, stopionego masła, żółtek jaj, mleka oraz ubitych białek jaj.
Nieco inaczej przygotowuje się gofry belgijskie. Ciasto na zwykłe gofry jest płynne, niewiele różni się od tego, którego używamy do robienia naleśników. Gofry belgijskie mają nieregularne kształty, a to za sprawą konsystencji typowej dla drożdżowego ciasta. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają również perłowemu cukrowi. Podczas pieczenia cukrowe perełki rozpuszczają się i karmelizują.
Ile kalorii mają gofry?
Kaloryczność gofrów może się różnić w zależności od receptury przygotowania.
- Suchy gofr na 100 g dostarcza około 312 kcal, 7 g białka, 10 g tłuszczu i 49 g węglowodanów.
- Średniej wielkości gofr waży około 45 g i dostarcza 140 kcal.
- Gofr z dodatkiem bitej śmietany i owoców dostarcza około 350 kcal.
Patrząc pod względem kaloryczności, zjedzenie kilku gofrów w sezonie nie powinno zniszczyć ciężko wypracowanej formy. Oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzimy z ich ilością.
Nieco gorzej wypadają gofry, gdy przyjrzymy się temu co w nich znajdziemy – oczyszczona mąka pszenna, tłuszcz (niewiadomego pochodzenia) i cukier.
Przepis na zdrowe gofry
Jeśli jesteśmy fanami gofrów i planujemy jeść je częściej, warto zaopatrzyć się w gofrownicę i przygotowywać je samodzielnie w domu.
Takie domowe, zdrowe gofry to świetna alternatywa dla omletów, naleśników czy owsianek. Ich zaletą jest to, że bez problemu zabierzemy je na wynos. Czy to na plażę, czy w podróż, czy na wycieczkę rowerową.
Przepisów w Internecie jest naprawdę sporo. Warto próbować różnych opcji i znaleźć taką, która najbardziej nam odpowiada.
Składniki na 4 sztuki:
- 1 jajko,
- 20 g odżywki waniliowej,
- 25 g mąki jaglanej,
- 25 g mąki gryczanej,
- 15 g mąki z tapioki,
- mleko kokosowe lub migdałowe,
- cynamon,
- proszek do pieczenia,
- 60 g dojrzałego banana.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Mleko wlewamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, bo wypłynie z gofrownicy.
- Gofrownicę należy przesmarować tłuszczem – polecam olej kokosowy i nagrzać.
- Połowę masy wlewany na gofrownicę i dokładnie rozprowadzamy. Zostawiamy gofrownicę otwartą! Czekamy aż ciasto się zetnie. Po kilku minutach zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry jeszcze około 3 minuty.
- Wyjmujemy upieczone gofry. I te same czynności powtarzamy z pozostałą ilością ciasta.
Gofry najlepiej komponują się ze świeżymi owocami jagodowymi i bananem, a także z lodami z mrożonych owoców i odżywki białkowej.
Kaloryczność gofrów bez dodatków:
całość – 4 szt z powyższego przepisu
- 435 kcal,
- 30 g białko,
- 7,5 g tłuszcz,
- 60 g węglowodany.
Podsumowanie
Zjedzenie kilku gofrów w sezonie nie powinno zniszczyć ciężko wypracowanej sylwetki. Jeśli jednak mamy ochotę sięgać po nie częściej, warto spróbować przygotowywać je samodzielnie w domu.