IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy herbata z dzikiej róży to dobre źródło witaminy C?

Czy herbata z dzikiej róży to dobre źródło witaminy C?
Jeśli nie kojarzysz owoców dzikiej róży, to są to owoce lub strąki nasion, które pozostają po zakwitnięciu rośliny róży i zrzuceniu płatków. Gdybyś trzymał owoc dzikiej róży w dłoni, zauważyłbyś jego jaskrawoczerwony kolor. Warto wiedzieć, że pod jego zewnętrzną powłoką znajdują się składniki odżywcze.

Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży

Ludzie nie potrafią wytwarzać własnej witaminy C, ale to nie znaczy, że jest ona zbędna. Potrzebujesz tej antyoksydacyjnej witaminy dla syntezy kolagenu (wspomagającego zdrowie skóry i stawów) i dla zrównoważonego układu odpornościowego.

Owoce dzikiej róży w stanie nieprzetworzonym zawierają imponujące ilości witaminy C, od 500 do 1700 mg na 100 gramów suszonych owoców. To sprawia, że ​​wyróżniają się one na tle innych; są jednym z najbogatszych źródeł roślinnych witaminy C. Jednak nie wszystkie źródła owoców dzikiej róży są sobie równe. Ilość witaminy C różni się w zależności od sposobu przetwarzania i ilości ciepła, na jakie są wystawiane. Dwa gatunki, w szczególności gatunki Rosa canina i Rosa rugosa, wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C.

Herbata z dzikiej róży i ekstrakt witaminy C

Kiedy parzysz filiżankę herbaty z dzikiej róży, większość źródeł zaleca użycie 1 lub 2 gramów suszonych kwiatów dzikiej róży. Jednak po zalaniu gorącą wodą i zaparzeniu owoców na herbatę, zostaje Ci tylko 7 do 15 miligramów witaminy C. A z racji tego, że potrzebujesz co najmniej 60 do 75 miligramów witaminy C dziennie (albo i więcej, jeśli palisz papierosy lub jesteś pod wpływem dużego stresu), musiałbyś wypić 4 lub 5 filiżanek, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu.

Tak więc nadal lepiej jest polegać na owocach i warzywach, które uznane są za doskonałe źródło witaminy C m.in. owoce cytrusowe, truskawki, porzeczka, kiwi, brokuły, papryka i wiele innych.

Nadal możesz jednak cieszyć się herbatą z dzikiej róży ze względu na inne związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, które zawiera, w tym:

  • bioflawonoidy,
  • witamina E,
  • kwercetyna,
  • karotenoidy,
  • katechiny.

Badania pokazują, że optymalne warunki parzenia w celu zachowania przeciwutleniaczy to 84 do 86 stopni C i 6 do 8 minut parzenia.

Inne czynniki wpływające na retencję witaminy C

Jeśli kupisz zapas herbaty z dzikiej róży, zużyj ją w ciągu kilku tygodni. Podczas przechowywania straci ona część witaminy C. Aby ograniczyć utratę witaminy C, rozważ zaparzanie jej w niższej temperaturze przez dłuższy czas.

Oto jedno podejście do robienia herbaty z dzikiej róży, aby ograniczyć utratę witaminy C:

  1. Zbierz lub kup suszone owoce dzikiej róży. Jeśli używasz świeżych owoców dzikiej róży, dokładnie je umyj i usuń łodygi i nasiona. W razie potrzeby wysusz owoce. Jeśli kupujesz w sklepie lub online, wybieraj organiczne, jeśli to możliwe.
  2. Lekko rozgnieć suszone owoce dzikiej róży, aby odsłonić większą powierzchnię, co pomaga uwalniać składniki odżywcze podczas parzenia. Możesz to zrobić za pomocą moździerza i tłuczka lub po prostu rozdrobnić je ręcznie.
  3. Podgrzej wodę, ale nie dopuść do jej wrzenia. Zagotuj wodę, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na minutę lub dwie. Woda powinna mieć około 85 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura niszczy witaminę C, dlatego unikaj dodawania owoców dzikiej róży do wrzącej lub prawie wrzącej wody.
  4. Kiedy już dodasz owoce dzikiej róży do ciepłej wody, pozostaw je tam na około 8 minut.
  5. Po zaparzeniu odcedź herbatę, aby usunąć miąższ, nasiona lub wszelkie ciała stałe.

Korzyści zdrowotne herbaty z dzikiej róży

Ze względu na związki przeciwzapalne w herbacie z dzikiej róży, jej popijanie może być korzystne dla zdrowia skóry, stawów i serca, ponieważ stan zapalny jest siłą napędową zwyrodnienia stawów, chorób układu krążenia i starzenia się skóry. Chociaż owoce dzikiej róży nie są cudownym napojem, są kolejnym źródłem przeciwutleniaczy i dobrym dodatkiem do zbilansowanej, bogatej w składniki odżywcze diety, która obejmuje różnorodne produkty spożywcze.

Jak najlepiej wykorzystać herbatę z dzikiej róży?

Zawsze używaj świeżej, czystej wody. Jak wspomniałam, nie trzymaj owoców dzikiej róży w cieple zbyt długo, ponieważ zniszczy to więcej witaminy C. Możesz zwiększyć jej zawartość w herbacie, wyciskając odrobinę soku z cytryny do filiżanki. Dzięki temu nabierzesz więcej smaku.

Możesz też cieszyć się tym napojem, jeśli dodasz naturalny, niskokaloryczny słodzik, taki jak np. stewia, aby zniwelować naturalną cierpkość, jeśli za nią nie przepadasz. Podobnie jak każde zioło, owoce dzikiej róży mogą mieć skutki uboczne. Niektóre osoby doświadczają reakcji alergicznych na ten kwiat i powinny go unikać.

Podsumowanie

Pomimo że owoce dzikiej róży są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, picie herbaty z nich zrobionej nie zwiększy istotnie poziomu witaminy C. Wciąż owoc taki jak np. pomarańcza będzie jej mieć więcej. Mimo to filiżanka herbaty z owoców dzikiej róży nadal dostarcza pewnej ilości witaminy C, a także przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Więc następnym razem, gdy będziesz szukać ciepłego, rozgrzewającego napoju, rozważ sięgnięcie po filiżankę herbaty z owoców dzikiej róży. Twoje kubki smakowe — i układ odpornościowy — będą Ci wdzięczne.

Jak w przypadku każdego ziołowego środka leczniczego, ważne jest, aby być świadomym potencjalnych skutków ubocznych. Niektóre osoby mogą odczuwać reakcje alergiczne lub dyskomfort trawienny. Jeśli masz szczególne problemy zdrowotne lub jesteś w ciąży, skonsultuj się z lekarzem przed dodaniem herbaty z dzikiej róży do swojej rutyny. Każdy organizm jest trochę inny. Zacznij od popijania małych ilości i zobacz, jak reagujesz. Może to być zdrowy i smaczny sposób na nawodnienie organizmu.

Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/ https://www.clinicaladvisor.com/features/rose-hips-prized-for-high-vitamin-c-content-antiinflammatory-properties https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29051670/

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.