Dieta ketogeniczna to system żywienia o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Spożycie węglowodanów jest często ograniczone do 20–50 g dziennie. Tym samym na wiele produktów wysokowęglowodanowych, takich jak zboża, warzywa strączkowe i skrobiowe oraz owoce, nie ma miejsca w tej diecie. Jednak niektóre owoce mają niską zawartość węglowodanów i mogą stanowić cenny element diety ketogenicznej, zwłaszcza gdy włączymy je do menu w odpowiedniej ilości. Oto 9 pożywnych, smacznych i przyjaznych dla diety ketogenicznej owoców.
Arbuz to aromatyczny owoc. W porównaniu z innymi owocami arbuz ma bardzo dużo wody i stosunkowo mało węglowodanów. W 100 g porcji znajduje się około 8 g węglowodanów i 0,3 g błonnika. Arbuz jest bogaty w wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, potas i miedź. Ponadto zawiera likopen — związek roślinny, który działa, jako przeciwutleniacz.
Truskawki
Truskawki to pożywne, smaczne, niskokaloryczne i pełne korzyści zdrowotnych owoce. Truskawki charakteryzują się niską zawartością węglowodanów i dużą ilością błonnika. Bez problemu znajdą miejsce w diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej.
W 100 g truskawek znajduje się zaledwie 5-6 g węglowodanów i prawie 2 g błonnika. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, manganu i kwasu foliowego. Ponadto podobnie jak inne rodzaje owoców jagodowych, truskawki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwas elagowy i procyjanidyny.
Cytryny
Cytryny mogą być doskonałym dodatkiem do diety ketogenicznej. W 100 g cytryny znajduje się około 7,5 g węglowodanów i 2 g błonnika. Cytryny są szczególnie bogate w pektyny — rodzaj błonnika, który może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi, zwalczyć stany zapalne i spowolnić wzrost komórek rakowych.
Pomidory
Pomidory powszechnie uznawane są za warzywo, jednak botanicznie to owoce. Pomidory dostarczają zaledwie 3 g węglowodanów i ponad 1 g błonnika na 100 g. Pomidory mają niską kaloryczność i wysoką zawartość korzystnych związków roślinnych, w tym likopenu i beta-karotenu.
Maliny
Maliny to doskonały dodatek do diety niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. W 100 g tych pysznych owoców znajduje się około 5 g węglowodanów i aż 6,5 g błonnika. Maliny są bogatym źródłem witaminy C, manganu, witaminy K i miedzi. Są również bogate w przeciwutleniacze.
Brzoskwinie
Brzoskwinie charakteryzują się słodkim i soczystym miąższem. W 100 g owocu znajdziemy około 10 g węglowodanów i około 2 g błonnika. Są to owoce bogate w witaminę C, witaminę A, potas i niacynę. Jak pokazują badania, regularne spożywanie brzoskwiń zawierających dużą ilość flawonoidów i stilbenu, może wiązać się z poprawą poziomu trójglicerydów i cholesterolu, które mogą być czynnikami ryzyka chorób serca.
Kantalupa — melon cukrowy
Kantalupa to rodzaj melona. Owoc ten w 100 g dostarcza około 8 g węglowodanów i 1 g błonnika. Kantalupa zapewnia obfitą dawkę kwasu foliowego, potasu i witaminy K. Jest także jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu.
Karambola — gwiezdny owoc
Karambola jest tropikalnym owocem w kształcie gwiazdy. Gwiezdny owoc dostarcza około 7 g węglowodanów i 2,8 g błonnika w 100 g porcji. Jest bogatym źródłem witaminy C, miedzi, potasu i kwasu pantotenowego.