Umiarkowane spożywanie mleka i niektórych przetworów mlecznych może przynieść wiele korzyści odżywczych. Niektórzy twierdzą, że niepasteryzowane produkty spożywcze mają więcej składników odżywczych i lepiej smakują, ale badania wskazują na to, że są one niestety mniej bezpieczne dla ludzi, a różnice w składnikach odżywczych mogą być minimalne.
Co to znaczy, że produkt jest pasteryzowany?
Pasteryzowane produkty spożywcze to takie, które zostały poddane działaniu wysokich temperatur w celu zniszczenia szkodliwych drobnoustrojów, takich jak bakterie oraz wirusy, które powodują choroby "przenoszone" przez żywność. Pasteryzacja jest powszechną praktyką, która sprawia, że żywność jest bezpieczna i wydłuża okres jej przydatności do spożycia. Istnieje szczególnie wysokie ryzyko infekcji pokarmowych spowodowanych przez mleko i produkty mleczne i pewnością spotkaliście się z terminem pasteryzacja w kontekście mleka.
Co oznacza termin niepasteryzowany?
Niepasteryzowane produkty spożywcze to takie, które po prostu nie zostały poddane działaniu wysokich temperatur. Dotyczy to zwłaszcza takich produktów jak mleko czy śmietana niepasteryzowana, czy niektórych rodzajów sera takich jak Brie i Camembert. Spożywanie niepasteryzowanej żywności może wiązać się z wieloma problemami zdrowotnymi i wysokim ryzykiem chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Zwłaszcza kobiety w ciąży są narażone na poważne ryzyko zachorowania ze względu na bakterie Listeria monocytogenes, które często występują w surowym mleku. Zakażenie nią może powodować poronienie, chorobę lub śmierć noworodka.
Żywność niepasteryzowana według niektórych zachowuje swoje właściwości organoleptyczne i może mieć większą wartość odżywczą. W opinii zwolenników produktów niepasteryzowanych, wystawienie na działanie wysokich temperatur podczas pasteryzacji owszem, zabija szkodliwe bakterie i wirusy w żywności, ale może również negatywnie wpływać na jakość odżywczą, wygląd i smak żywności. Jednak większość z tych twierdzeń nie jest poparta nauką, a w większości przypadków zagrożenia dla zdrowia przewyższają potencjalne korzyści.
Zagrożenia płynące ze spożywania niepasteryzowanych produktów
Infekcje spowodowane spożyciem niepasteryzowanych produktów mlecznych mogą trwać od kilku dni do nawet kilku tygodni. Skutkiem może być gorączka, biegunka, wymioty, bóle mięśni, ból brzucha, słaby apetyt, poronienie, a nawet śmierć. Żywność niepasteryzowana stwarza jeszcze większe ryzyko dla zdrowia i jest bardziej niebezpieczna dla osób z osłabionym układem odpornościowym, takich jak osoby starsze, kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby z chorobami nowotworowymi.
Pomimo tego, że niepasteryzowane produkty są spożywane przez bardzo niewielką liczbę Amerykanów, to około 3,2 procent pije niepasteryzowane mleko, a 1,6 procent je niepasteryzowane sery. Te produkty spożywcze przyczyniają się do prawie wszystkich chorób związanych z konsumpcją nabiału - głównie z powodu produktów skażonych dwoma rodzajami bakterii - Salmonellą i Campylobacter.
Badanie opublikowane w Emerging Infectious Diseases wykazało, że w Stanach Zjednoczonych produkty niepasteryzowane powodują 840 razy więcej zachorowań i 45 razy więcej hospitalizacji niż produkty pasteryzowane. W swoim badaniu naukowcy uwzględnili jedynie dane ściśle związane z mlekiem i serem "produkowanym" przez krowy. Jednak niepasteryzowane produkty mleczne mogą być wytwarzane również z mleka innych zwierząt.
Podsumowanie
Wybieraj produkty pasteryzowane, które są bezpieczniejsze, mają dłuższy okres przydatności do spożycia i zmniejszają ryzyko chorób. Pasteryzacja jest szczególnie ważna dla osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Warto też uważnie czytać etykiety, aby mieć pewność, że produkt powstał z pasteryzowanego mleka.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.