Na czym polega dieta hollywoodzka?
Za opracowaniem diety stoi dr. Johana Hempere. Sposób odchudzania tą metodą jest kuracją niskokaloryczną. Jej celem jest, by ograniczyć bilans kaloryczności spożywanych pokarmów w ciągu dnia. W pierwszym tygodniu kuracji odchudzającej spożywa się pokarmy w granicy 1200-1500 kcal na dzień, a w każdym kolejnym tygodniu zmniejszać tę wartość o 200 kalorii.
Dieta hollywoodzka - zasady
Wbrew pozorom dieta hollywoodzka jest dość restrykcyjna – obejmuje kilka etapów (tygodni), w których obowiązują określone zasady odżywiania. W pierwszej fazie jadłospis bazuje wyłącznie na świeżych owocach, takich jak grejpfruty, śliwki, truskawki, ananasy, kiwi czy jabłka. Potem należy stopniowo wzbogacać menu o warzywa, chude mięso i artykuły zbożowe.
Bezwzględnej eliminacji podlegają natomiast cukry proste, tłuszcze zwierzęce, białe pieczywo, mleko, jaja, kawa oraz alkohol. Małą czarną czy lampkę czerwonego wina trzeba zastąpić niegazowaną wodą mineralną. Przerwy między poszczególnymi posiłkami w diecie hollywoodzkiej nie powinny być zbyt długie (maksymalnie dwie godziny), a pojedyncze porcje zbyt duże.
Dieta hollywoodzka - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, by ograniczyć bilans kaloryczności spożywanych pokarmów w ciągu dnia. W pierwszej fazie posiłki opierają się wyłącznie na świeżych owocach. Poniżej zawarty przykładowy jadłospis przygotowany na tydzień w kolejnej fazie diety.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: jogurt naturalny odtłuszczony (150 g), jabłko (300 g), otręby owsiane (14 g)
- II śniadanie: chleb żytni (70 g), szynka z piersi kurczaka (30 g), papryka czerwona (75 g), pomidor (90 g)
- obiad: grillowana pierś z kurczaka (150 g), chleb żytni (30 g), rukola (50 g), ser chudy (100 g), pestki dyni (20 g)
- podwieczorek: truskawki (150 g), kefir odtłuszczony (250 g)
- kolacja: serek wiejski odtłuszczony (150 g), rzodkiewka (100 g), pieczywo chrupkie (30 g)
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: grejpfrut, garść dowolnych owoców
- II śniadanie: twaróg chudy (100 g), rzodkiewka (100 g), chleb żytni (70 g)
- obiad: udko z kurczaka (150 g) zapiekane z warzywami (ok. 200 g)
- podwieczorek: śliwki (100 g), jogurt naturalny odtłuszczony (250 g)
- kolacja: pieczywo żytnie (35 g), szynka z piersi indyka (30 g)
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: grejpfrut, jogurt naturalny odtłuszczony (150 g), otręby owsiane (14 g)
- II śniadanie: serek wiejski odtłuszczony (150 g), migdały (migdały 25 g), łyżeczka miodu (4 g)
- obiad: piersi z indyka w papirusie (150 g), buraki gotowane (ok. 200 g)
- podwieczorek: kefir odtłuszczony (240 g)
- kolacja: mix sałat (250 g) z sosem winegret
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: sok świeżo wyciskany wieloowocowy (300 ml)
- II śniadanie: pieczywo chrupkie (35 g), twaróg chudy (100 g), papryka czerwona (70 g)
- obiad: udko z indyka (200 g), fasolka szparagowa (100 g)
- podwieczorek: maliny (150 g), jogurt naturalny odtłuszczony (250 g)
- kolacja: chleb żytni (70 g), szynka z piersi kurczaka (30 g)
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: pomarańcza, garść owoców
- II śniadanie: twaróg chudy (100 g), masło orzechowe (25 g)
- obiad: mix sałat (200 g), grillowana pierś kurczaka (150 g), sos winegret
- podwieczorek: truskawki i maliny (150 g), jogurt naturalny odtłuszczony (250 g)
- kolacja: serek wiejski odtłuszczony (150 g), rzodkiewka (100 g), pieczywo chrupkie (35 g)
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: jogurt naturalny odtłuszczony (150 g), ananas (300 g), otręby owsiane (14 g)
- II śniadanie: pieczywo żytnie (70 g), gotowana pierś kurczaka (50 g)
- obiad: udka kurczaka (150 g) zapiekane z cukinią (150 g)
- podwieczorek: twaróg chudy (100 g), masło orzechowe (25 g)
- kolacja: mix sałat z sosem winegret (200 g)
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: ananas, garść owoców
- II śniadanie: jogurt naturalny (150 g), migdały (25 g), łyżeczka miodu (4 g)
- obiad: królik duszony (150 g) z marchewką (200 g)
- podwieczorek: truskawki (150 g), kefir odtłuszczony (240 g)
- kolacja: pieczywo chrupkie (35 g), twaróg chudy (100 g), papryka czerwona (70 g)