Na czym polega dieta Montignaca?
Twórcą diety jest Michael Montignac, która głównie została skierowana do osób borykających się z cukrzycą, której częstym skutkiem jest otyłość. Główna idea diety opiera się nie na spożyciu zbyt dużej ilości jedzenia, ale na jakości ich spożywania. Co należy przez to rozumieć? Autor dokonał podziału węglowodanów na te “dobre” i te “złe”. Drugie posiadają wysoki indeks glikemicznym i odpowiedzialne są za podwyższenie poziomu cukru we krwi, natomiast pierwsze charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i w niewielkim stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. Dieta bazuje na dwóch etapach: zredukowanie nadprogramowych kilogramów, a następnie utrzymanie już prawidłowej bądź wymarzonej wagi. Pierwsza faza trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy - kwestia jest mocno indywidualna, wpływa na to masa ciała, rodzaj aktywności fizycznej oraz praca, jaką wykonuje osoba. Podstawową zasadą dla tego etapu jest prawidłowe rozplanowanie posiłków. Węglowodany należy spożywać o niskim indeksie glikemicznym, białka nie należy z nimi łączyć oraz z roślinami strączkowymi. Jedynie warzywa można dodać do każdej z wymienionych grup. Druga faza zaliczana jest do stylu odżywiania i można ją stosować do końca życia. W tym etapie dozwolone są odstępstwa od diety, jednak robione to z umiarem. Ponadto spożycie węglowodanów dalej bazuje na tych o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta Montignaca - zasady
Główną zasadą dla diety Montignaca jest spożywanie węglowodanów, które posiadają odpowiedni indeks glikemiczny. Występują dwa etapy diety: pierwszy z nich to redukcja masy ciała a drugi to jego utrzymanie. Dla poszczególnych faz wyróżniamy osobne zasady.
Dieta Montignaca - Faza I
- węglowodany o indeksie wyższym niż 50 nie należy łączyć z tłuszczami w jednym daniu
- prawidłowe rozplanowanie posiłków: białka z tłuszczami lub węglowodany z białkiem; nigdy razem
- menu opiera się na trzech głównych posiłkach: śniadanie, obiad i kolacja. Porcje powinny nasycić. Nie wolno podjadać między posiłkami ani jeść zbyt mało
- spożycie białka powinno wynosić 1,5 g na kilogram masy ciała
- przerwy między daniami powinny wynosić co najmniej 3h, a kolację minimum 3h przed snem
- nie spożywać owoców przed snem
- dozwolony jest tylko makaron z pszenicy durum
- chleb pełnoziarnisty dozwolony jest tylko podczas porannego posiłku
- niedozwolone jest picie kawy
- odpowiednie nawodnienie organizmu -2 l wody na dobę
Dieta Montignaca - Faza II
- spożywanie węglowodanów o indeksie niższym niż 50
- dozwolone jest odstępstwo od diety, jednak stosowane z umiarem
- utrzymanie nawyków żywieniowych w celu utrzymania osiągniętego efektu utraconych kilogramów
Dieta Montignaca - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby spożywać węglowodany o niskiej zawartości indeksu glikemicznego, czyli poniżej 50. Ponadto, nie należy łączyć węglowodanów z tłuszczami. Poniżej skomponowany jadłospis jest tylko i wyłącznie wizualizacją na potrzeby artykułu, którym nie należy się kierować.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: komosa quinoa z jogurtem naturalnym i porzeczką czerwoną
- obiad: makaron sojowy z krewetkami w curry i zieloną papryką
- kolacja: kotlety z soczewicy zielonej z pieczarkami i surówką z kapusty białej i marchewką
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: omlet z samych jajek z papryką czerwoną, cebulą i pieczarkami
- obiad: ryż dziki z gotowaną na parze piersią z indyka i zielonymi szparagami
- kolacja: roszponka z grillowanym tofu, pestkami dyni, zieloną papryką i kiełkami fasoli mung
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: chleb pełnoziarnisty z twarogiem odtłuszczonym i cykorią
- obiad: mintaj gotowany na parze z ryżem dzikim i brukselką
- kolacja: fit leczo z cukinii i piersi z kurczaka
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: sałata z papryką, ogórkiem, oliwkami i mozzarellą
- obiad: tatar z łososia z porem i limonką
- kolacja: jajecznica z boczkiem i cebulką
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: komosa quinoa z jogurtem naturalnym i porzeczką czerwoną
- obiad: pieczona pierś z indyka i mizerią
- kolacja: omlet z samych jaj z jabłkiem i cynamonem
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: pieczywo pełnoziarniste ze szklanką kefiru odtłuszczonego
- obiad: zupa tajska na mleku kokosowym z krewetkami
- kolacja: łosoś wędzony z sałatką z pomidorów i cebuli
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: sałata z papryką, ogórkiem, oliwkami i mozzarellą
- obiad: fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej
- kolacja: kotlety z soczewicy zielonej z pieczarkami i surówką z kapusty białej i marchewką
Dieta Montignaca - wady i zalety
Dieta Montignaca nie należy do diet redukcyjnych, a bardziej leczniczych. Jej zadaniem jest poprawa i zniwelowanie symptomów, jakie powodują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. W poniższej tabeli zestawiono bilans wad i zalet.
Wady |
Zalety |
niełączenie węglowodanów z tłuszczami przeczy obecnie przyjętym normom odnośnie prawidłowego żywienia człowieka |
dobra dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej |
nie wymaga liczenia kalorii |
Co sądzisz o diecie Montignaca? Daj znać!