Ocena dietetyka: dieta ta w swoich założeniach koncentruje się na odpowiednim, jakościowym doborze pokarmów (dobre / złe dobre / złe tłuszcze), co samo w sobie jest z pewnością godne uwagi. Istotnym czynnikiem wartościującym jest indeks glikemiczny, co ma pewne uzasadnienie. Dieta nie zakłada drastycznej redukcji spożywanych kalorii.
Z drugiej strony sam indeks glikemiczny nie jest parametrem, który należałoby uznawać za kluczowy w kontekście zdrowotności diety czy jej wpływu na masę i skład ciała (bardziej wartościowy jest już ładunek glikemiczny, który bierze pod uwagę również ilościową zawartość węglowodanów w produkcie). Owszem, produkty wysokoglikemiczne są często jakościowo słabe (są źródłem tzw. pustych kalorii), jednak zdarza się, że podobną wartością charakteryzują się produkty o niskim IG (np. słodzone fruktozą). Pierwsza faza diety dla wielu osób może okazać się zbyt restrykcyjna. Nie są to jednak znaczące wady.
Reasumując: dieta South Beach nie niesie za sobą zagrożeń zdrowotnych i opierając się na jej zasadach można w taki sposób skomponować jadłospis by był pełnowartościowy. Przypomnieć tutaj należy jednak, że najkorzystniejszym rozwiązaniem jest dieta uwzględniająca nasz indywidualne właściwości, potrzeby i preferencje i zamiast stosować szablonowe diety „książkowe” warto zainteresować się indywidualizacją jadłospisu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.