Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego gazy mają brzydki zapach?

Dlaczego gazy mają brzydki zapach?
Na skróty:
  1. Dieta
  2. Zaparcia
Mniejsze lub większe problemy gastryczne dotykają niemal każdego. Część z nich może nam naprawdę utrudnić życie w społeczeństwie. Gazy, bo o nich mowa są jednymi z tych niedogodności.

Czy wiesz, że przeciętny człowiek wypuszcza gazy około 14 razy dziennie? A co, jeśli dochodzą do tego dolegliwości, które potęgują problem?

Często śmiejemy się, że te ciche i niewinne gazy to tak naprawdę śmiercionośne narzędzie pod względem zapachu. Inne z kolei, być może łagodniejsze w zapachu, ale za to tak głośne, że nie da się ukryć od kogo pochodzą. 

Niezależnie jednak od tego, jakie te gazy są, to z pewnością wolałbyś ich uniknąć - szczególnie w towarzystwie. Co sprawia, że mają tak brzydki zapach? Poniżej przedstawiamy czynniki, które mają wpływ na jego intensywność.

Dieta

Najczęstszym winowajcą gazów o bardzo intensywnym zapachu jest dieta. Istnieją produkty, które w szczególny sposób mogą nam uprzykrzyć życie, a o to one..

Warzywa kapustne

Należą do nich brokuły, brukselka, kalafior, jarmuż i wszelkiego rodzaju kapusty. I choć pod względem wartości odżywczych są doskonałym dodatkiem do diety, to w nadmiarze mogą powodować silne gazy. Tak jak w przypadku każdego czynnika, tutaj również rolę odgrywają indywidualne predyspozycje i ilość zjedzonego warzywa.

Rośliny strączkowe

Są bardzo smaczne, ale ze względu na dużą zawartość błonnika i rafinozy stanowią produkt bardzo niebezpieczny, jeśli chodzi o powodowanie gazów. Nie każdy tak reaguje, ale jeśli rzadko spożywasz fasolkę i nagle zjesz dużą jej porcję, to możesz być pewien tych dolegliwości. Strączki należy wprowadzać stopniowo do diety, żeby organizm mógł się przyzwyczaić i nauczyć je trawić.

Siarka

Siarka to ważny minerał  występujący w naszym ciele. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jest także winowajcą, jeśli chodzi o powstawanie gazów. 

Pokarmy bogate w siarkę obejmują: mięso, ryby, nabiał, cebulę i czosnek. 

Dieta bogata w siarkę jest zdrowa, ale wiąże się z występowanie gazów. Jeśli dotyka Cię ten problem, możesz spróbować ograniczyć nieco konsumpcje tych produktów.

Nagłe przeładowanie białkami

Większość ludzi nie ma problemu z dużą ilością białka w diecie. O ile normalna ilość białka nie powoduje problemów, to szybko dostarczona zbyt duża porcja produktów białkowych nasila wytwarzanie siarkowodoru. I w tym momencie, gazy o silnym, brzydkim zapachu zapewne  się pojawią. Utrzymuj stały, wysoki udział białka w diecie, ale jego ilość zwiększaj stopniowo.

Alkohol

Karą za nadmiar alkoholu jest kac. I jakby tego było mało, picie alkoholu może spowodować, że Twoje gazy będą bardziej intensywne niż zwykle. Nadmiar drożdży i węglowodanów znajdujących się np. w piwie, może nie zostać odpowiednio strawiony i zaczyna fermentować. Problem ten może wystąpić nie tylko po piwie, ale także po innych alkoholach. Wino niekiedy zawiera siarkę, a jak wiadomo, produkty w nią bogate także sprzyjają powstawaniu gazów.

Zaparcia

Jeżeli cierpisz na zaparcia, wówczas treści pokarmowe zalegające w Twoim układzie pokarmowym zwyczajnie fermentują. Prowadzi to do powstawania wzdęć i sprawia, że gazy mają jeszcze bardziej uciążliwy zapach.

Podsumowanie

Wzdęcia i gazy to normalna rzecz. Zwykle krępująca i nieprzyjemna, ale wystarczy przyjrzeć się trochę swojej diecie. Prawdopodobnie już drobne zmiany na Twoim talerzu sprawią, że problem będzie trochę lżejszy.