Podstawowe informacje
Figi to owoce drzewa nazywanego figowcem pospolitym, drzewem figowym lub figą pospolitą. Figowiec to drzewo pochodzące z Azji mniejszej i krajów śródziemnomorskich.
Obecnie drzewa figowe uprawiane są na terenach śródziemnomorskich oraz tropikalnych. Znajdziemy je w Grecji, Turcji, Egipcie, Algierii, Maroko, Iranie, Syrii, Brazylii, a także w Kalifornii.
Najważniejszymi dostawcami fig na świecie są Grecja i Turcja.
Figa pospolita może osiągać nawet 10 metrów wysokości. Dojrzałe owoce figowca mają kształt gruszki. Figi o kolorze zielonym przeznaczane są do suszenia, natomiast te ciemnofioletowe zjadane są na surowo.
Figi są bardzo często składnikiem mieszanek suszonych owoców, a także owoców puszkowanych.
Kaloryczność i wartości odżywcze fig
Świeże figi dostarczają około 74 kcal na 100g.
Jedna średniej wielkości figa waży 70g i dostarcza około 50kcal. Z czego nieco ponad 13g to węglowodany, w towarzystwie małej ilości białka (0,5g/średnią sztukę) i znikomej ilości tłuszczu (0,2g/średnią sztukę). Jedna figa to również 2 gramy błonnika.
Suszone figi to dużo mocniej skondensowane źródło energii. W 100 gramach dostarczają 290kcal, z czego 78g to węglowodany. Suszone figi to bogate źródło błonnika, dostarczają go aż 13gramów/100gramów. Jedna średnia suszona figa waży około 15 gramów i dostarcza nieco ponad 40 kcal, 11 g węglowodanów.
Świeże figi składają się w około 80% z wody. Cukry (mieszanka fruktozy i glukozy) stanowią od 12 do 25% składu fig.
Figi suszone zawierają dużo mniej wody, bo około 30%, a ilość cukrów w nich zawartych może wynosić nawet 75%.
Figi to owoce niezwykle bogate w sole mineralne. Znajdziemy w nich potas, wapń, magnez oraz fosfor. Zawierają również kwasy organiczne, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B oraz karoten.
Wartości odżywcze świeżych/suszonych fig (w 100 g)
Wartość energetyczna – 74/290 kcal
Minerały
- Wapń – 35/162 mg
- Żelazo – 0,37/2,03 mg
- Magnez – 17/68 mg
- Fosfor – 14/67 mg
- Potas – 232/680 mg
- Sód – 1/10 mg
- Cynk – 0,15/0,55 mg
Witaminy
- Witamina C – 2/1,2 mg
- Witamin A – 142/10 IU
- Tiamina – 0,060/0,085 mg
- Ryboflawina – 0,050/0,082 mg
- Niacyna – 0,400/0,619 mg
- Witamina B-6 – 0,113/0,106 mg
- Kwas foliowy – 6/9 ug
- Witamina E – 0,11/0,35 mg
- Witamina K 1 (filochinona) – 4,7/15,6 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Dlaczego warto jeść figi?
Są smaczne
Idealnie komponują się zarówno z daniami na słodko, jak również z sałatkami. Figa pasuje znakomicie do naleśników czy też słodkich „pankejków” oraz owsianki/jaglanki, a także do sałatek z fetą lub serem kozim.
Dobre źródło wapnia
Suszone figi to najlepsze źródło wapnia wśród wszystkich owoców. W zależności od źródła, w suszonych figach znajdziemy 160-200mg wapnia/100 gramów.
Dla porównania - mleko 2% zawiera 120 mg wapnia/100gramów.
Figi zarówno świeże, jak i suszone to bardzo dobry sposób na zwiększenie podaży wapnia w diecie. Zwłaszcza u osób niejedzących nabiału.
Przypomnę, że dzienne zalecane spożycie wapnia u osób dorosłych wynosi 1000mg, wzrasta u osób trenujących, kobiet w ciąży i karmiących, kobiet po menopauzie, osób starszych.
Wspomagają pracę jelit
Figi zawierają sporo błonnika. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Wysoka zawartość błonnika wpływa również na większe uczucie sytości po posiłku.
Dobre źródło potasu
Figi są bogate również w potas. Pierwiastek ten jest szczególnie ważny zwłaszcza dla osób z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Potas sprzyja wydalaniu nadmiaru sodu z organizmu, dzięki czemu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Łagodzą stres i poprawiają pamięć
W figach, zwłaszcza suszonych, znajdziemy również sporo magnezu. Magnez wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, a także funkcjonowanie i sprawność mózgu.
Inne zdrowotne właściwości
Owoce figowca od wieków słyną z właściwości leczniczych. Dowiedziono również, że figi pobudzają zmysły, z tego względu mogą być traktowane również jako afrodyzjak.
Podsumowując, figi to bardzo smaczne i zdrowe owoce, bogate w składniki mineralne i błonnik. Warto włączyć do diety nie tylko suszone figi, ale również świeże owoce, zwłaszcza teraz, gdy w okresie jesiennym są łatwo dostępne.