Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dlaczego warto przygotowywać własne posiłki "na wynos"?

Dlaczego warto przygotowywać własne posiłki "na wynos"?
Jedzenie posiłków na mieście staje się coraz bardziej popularne i niesie ze sobą wygodę oraz oszczędności czasowe. Niestety niejednokrotnie sprawia, że odżywiamy się gorzej i łatwiej przybieramy na wadze. Cały czas słyszymy, że żyjemy w pędzie, że praca i obowiązki zjadają nasz czas, ale statystyki pokazują, że stale wzrasta czas spędzany przed telewizorem oraz aktywność na social mediach.

Korzyści z planowania i przygotowywania posiłków

Planowanie i przygotowywanie własnych posiłków "na wynos" oraz częstsze jedzenie w domu sprawia, że nie tylko lepiej się odżywiamy, ale także daje nam możliwość zatrzymania się i spędzenia lepszej jakości czasu z bliskimi.

Gotowanie posiłków w domu jest zdrowsze i sprzyja sylwetce

Przygotowując własne dania, jesteś w stanie:

  • lepiej kontrolować to, co znajduje się na Twoim talerzu
  • unikać przypadkowych kalorii
  • kontrolować jedzone porcje
  • jeść zdrowo

Dodatkowo przygotowywanie posiłków w domu może nam pomóc w walce ze stresem. Zyskujemy poczucie satysfakcji, że robimy dla siebie coś dobrego.

Jak sprawić, żeby gotowanie w domu było przyjemniejsze?

Po pierwsze warto uświadomić sobie, że masz więcej czasu, niż Ci się wydaje. Zaplanuj porę w ciągu dnia na gotowanie posiłków i znajdź czas, aby zjeść w spokoju, przy stole, z bliskimi.

Planuj z wyprzedzeniem

Znajdź chwilę w ciągu tygodnia, aby zaplanować posiłki i zrobić zakupy na cały tydzień. Gotowanie jest łatwiejsze, gdy mamy wszystko pod ręką. Warto wyposażyć kuchnię w niezbędne produkty, takie jak przyprawy, bulion, makaron, mąka itd., aby nie biec do sklepu przed każdym gotowaniem.

Możesz też skorzystać z indywidualnych planów dietetycznych w serwisie PoTreningu.pl. Dietetyk przygotuje dla Ciebie plan posiłków wraz z listą zakupów.

Gotuj większe porcje

Gotowanie posiłków nie oznacza, że musisz gotować każdego dnia. Planuj większe porcje, które wystarczą na dwa dni, albo przyrządzaj dania, które można wykorzystać na inne sposoby. Pieczony kurczak może być wykorzystany na różne sposoby i jedzony przez dwa kolejne dni, np. jako dodatek do sałatki lub kanapek.

Gotuj to, co lubisz

Nie zmuszaj się do gotowania wyszukanych potraw. Gotuj coś, to co jest łatwe do przygotowania, smaczne i w Twoim stylu. Pamiętaj jednak, żeby od czasu do czasu zmieniać posiłki - nikt nie lubi monotonii w kuchni. Nie lubi jej także Twoje zdrowie.

Nie traktuj gotowania jako nielubianego obowiązku, A raczej jako przyjemność. Wszyscy lubimy jeść, a czas spędzony na przygotowaniu ulubionych potraw powinien być równie przyjemny, jak samo jedzenie. Gotowanie nie tylko sprawia, że odżywiamy się lepiej, ale także pozwala nam zatrzymać się na chwilę i celebrować codzienne życie.