Trójglicerydy (lub triglicerydy, TG) to inaczej tłuszcze, które krążą sobie we krwi transportowane przez VLDL i LDL. Wspomniane lipoproteiny (VLDL i LDL) są swojego rodzaju klatkami, w których transportuje się tłuszcz.
Nadmiar triglicerydów może wylądować w “magazynie” (tkance tłuszczowej, np. pod skórą lub w głębszej warstwie tułowia). Podwyższone stężenie trójglicerydów w ekstremalnych przypadkach może wywołać zapalenie trzustki.
Czym grozi niewłaściwy poziom trójglicerydów?
U mężczyzn stężenie triglicerydów powinno wynosić od 40 do 160 mg/dL, u kobiet od 35 do 135 mg/dL.
Niewłaściwe stężenie triglicerydów jest wiązane z wieloma chorobami (np. z marskością wątroby).
Podwyższone stężenie może wskazywać na choroby spichrzania glikogenu, hiperlipidemię, niedoczynność tarczycy, cukrzycę, miażdżycę, chorobę naczyń wieńcowych, nadciśnienie, nadużywanie alkoholu (marskość alkoholowa), a nawet może sprowokować zawał mięśnia sercowego.
Dieta na obniżenie trójglicerydów
Chociaż nie ma jednej, „najlepszej” diety na obniżenie TG, to wiemy, co ma wpływ na ich stężenie we krwi. Jednym z najważniejszych kroków, które możesz podjąć, jest usunięcie z diety przetworzonej żywności, rafinowanych węglowodanów i cukru lub drastyczne ich ograniczenie.
Te produkty zwykle są elementem diety większości ludzi, którzy nie są świadomi skąd bierze się cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia, nadwaga, otyłość, huśtawka glikemiczna, złe samopoczucie, insulinooporność itd. Wysokoprzetworzone produkty mają zwykle mało błonnika, witamin, minerałów. Dostarczają potężne porcje cukrów o szybkiej kinetyce, niezdrowe tłuszcze.
Przesadzanie z ilością węglowodanów może powodować wzrost stężenia trójglicerydów
Częstym składnikiem żywności jest cukier, miód i syrop glukozowo-fruktozowy. Wszystkie te rodzaje cukru są niemal tożsame i mogą być podobnie szkodliwe dla człowieka, o ile są dostarczane w nadmiarze.
Niektóre badania sugerują, że spożywanie żywności bogatej we fruktozę (rodzaj cukru często występującego w przetworzonej żywności) może podnieść poziom trójglicerydów we krwi bardziej niż cukier stołowy (sacharoza).
Producenci żywności często sięgają po wysokofruktozowy syrop kukurydziany, skoncentrowane źródło fruktozy. Nawet niektóre naturalne słodziki, takie jak syrop z agawy, zawierają znaczne ilości fruktozy. To znaczy, że ten produkt jest równie "wskazany" do picia, jak: cola, oranżada, woda z cukrem albo w większej ilości soki owocowe.
Tłuszcz z ryb a stężenie triglicerydów
Niektóre badania wskazują, że podawanie 4 g oleju rybnego dziennie może obniżać poziomu trójglicerydów.
Po 8 tygodniach suplementacji w grupie interwencji stężenie trójglicerydów spadło o 19,1%. Odnotowano również spadek VLDL, ale nie LDL. Tłuszcz rybi wpływał na obniżenie ryzyka zakrzepowego (niższy poziom fibrynogenu i PAI, czyli inhibitora aktywatora plazminogenu). Warto rozważyć suplementację kwasami omega 3.
Cynamon
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy przyjmowali cynamon (1 g dziennie) przez 90 dni, odnotowano więcej niż dwukrotny spadek stężenia hemoglobiny A1c, w porównaniu z tymi którzy otrzymywali tylko standardową opiekę. Niedawna analiza 10 badań wykazała, że cynamon może również obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 g dziennie, w okresie od 4 do 18 tygodni:
- zmniejszyły stężenie glukozy na czczo o średnio 24,59 mg/dL,
- zmniejszyły cholesterol o średnio o 15,60 mg/dL,
- zmniejszyły LDL-C średnio o 9,42 mg/dL,
- zmniejszyły trójglicerydy średnio o 29,59 mg/dL.
Podsumowanie
Pierwszym krokiem do obniżenia stężenia trójglicerydów powinno być ograniczenie podaży cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy – słowem żywności wysokoprzetworzonej.
Badania wskazują, że farmakologiczne dawki biotyny zmniejszają hipertriglicerydemię. Spory wpływ na stężenie trójglicerydów mogą mieć większe dawki cynamonu (kilka gramów dziennie) oraz kilka gramów oleju rybiego dziennie.
Jednak zanim zaczniesz się samodzielnie leczyć, skontaktuj się z lekarzem. Z pewnością ważnym elementem walki z podwyższonym stężeniem TG jest aktywność fizyczna. Nie muszą być to aeroby, ale regularne marsze czy jazda na rowerze na pewno nie zaszkodzą, a mogą przedłużyć życie i poprawić wiele z parametrów zdrowotnych oraz wpłynąć na stężenie TG.
Źródła:
Samuel S.Gidding A Double-Blind Randomized Trial of Fish Oil to Lower Triglycerides and Improve Cardiometabolic Risk in Adolescents https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022347614004892
CristinaRevilla-Monsalve i in. „Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in nondiabetic subjects with hypertriglyceridemia” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206000539
Parul Tandon i in. „Ciężka hipertriglicerydemia będąca przyczyną kwasicy metabolicznej z dużą luką anionową u chorego z ciężką insulinoopornością” https://podyplomie.pl/diabetologia/17003,ciezka-hipertriglicerydemia-bedaca-przyczyna-kwasicy-metabolicznej-z-duza-luka-anionowa-u-chorego-z
Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”
Crawford P1. “Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial”
Robert W. Allen, PharmD,1 Emmanuelle Schwartzman, PharmD,1,2 William L. Baker, PharmD, BCPS (AQ CV),3,4 Craig I. Coleman, PharmD,3 and Olivia J. Phung, PharmD “Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/
Sonal Gupta Jain,1 Seema Puri,1 Anoop Misra, Seema Gulati and Kalaivani Mani “Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469078/
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.