Wiele osób, nawet tych zmieniających tryb życia i przyzwyczajenia żywieniowe, skarży się na różnego rodzaju kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego. Problemy te mogą być bardzo złożone. Jednak już na sam początek można wskazać pewne czynniki, mogące pomóc w pozbyciu się tego zjawiska. Przeanalizujmy te najważniejsze po to, aby nasz układ trawienny mógł pracować zdecydowanie wydajniej.
Odpowiednia ilość płynów
To właśnie dostarczane organizmowi płyny, szczególnie w postaci wody wysokozmineralizowanej, w dużej mierze odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Nawodnienie treści pokarmowej zdecydowanie poprawia perystaltykę jelit, pomagając w regularnym wypróżnianiu się.
Ilość płynów w diecie zależna jest od wielu czynników, między innymi od:
ilości kcal,
aktywności fizycznej,
pory roku,
warunków pracy,
warunków treningów,
ilości białka w diecie,
ilość błonnika.
Standardowe zalecenia mówią o ilości od 2 do 5 litrów. Jednak w niektórych przypadkach wartość ta może być wyższa. Spotkać można się również z zaleceniem określającym spożycie 1 litra na spożycie 1000 kcal z pożywienia. Zdecydowanie należy pamiętać o popijaniu małymi łykami przez cały dzień. Warto wprowadzić również większą ilość płynów, bezpośrednio po przebudzeniu. Ok. 300-500 ml spożyte bezpośrednio po wstaniu nawodni odpowiednio nasz organizmu i ułatwi wypróżnienie zalegających treści.
Błonnik
Problem z błonnikiem jest na tyle różnorodny, że zarówno zbyt mała czy zbyt duża jego obecność w diecie, jak i nieodpowiedni rodzaj mogą zaburzyć pracę jelit i prowadzić do zaparć. Uwagę należy zwrócić na to, aby ilości błonnika w diecie mieściły się w granicach 25-50 g. Jednak najlepiej w okolicach 30-40 g. Im wyższa ilość kcal dostarczanych z węglowodanów, w tym błonnika, tym więcej płynów należy spożywać, ponieważ ma on zdolności do wiązania wody.
Do podstawowych źródeł błonnika zaliczamy:
kasze, ryże, makarony,
pieczywo,
płatki zbożowe,
warzywa, owoce,
otręby.
Produkty fermentacji mlekowej
Układ trawienny jest wręcz siedliskiem różnego rodzaju bakterii. Zarówno tych wpływających pozytywnie na jego funkcjonowanie, jak i tych niepożądanych. Mikrobiota układu trawiennego ma bardzo istotny wpływ na jego prawidłową pracę.
Dlatego też warto mieć na uwadze spożywanie wraz z dietą odpowiedniej ilości:
spożyciem odpowiednich ilości cebuli, czosnku, ziemniaków, pora, cykorii, czyli produktów zawierających bakterie probiotyczne.
Zioła, przyprawy, nasiona
Wśród ziół, przypraw i nasion istnieje liczna grupa tych odpowiadających za zwiększanie wydzielania soków żołądkowych i żółci, co w istotny sposób wpływa na odpowiednie trawienie spożywanego pożywienia.
Do najważniejszych zaliczyć możemy:
siemię lniane,
mięta,
melisa,
szałwia,
mniszek lekarski,
kminek,
kurkuma,
koper włoski,
rozmaryn,
cząber,
tymianek,
ostropest plamisty.
pieprz,
imbir,
pokrzywa,
herbaty,
cynamon.
Ocet jabłkowy
Częstą przyczyną problemów trawiennych jest zbyt słabe zakwaszenie soków żołądkowych. W wyniku tego pożywienie nie do końca jest trawione. Szczególnie źródła białka. Tracimy w ten sposób nie tylko cenny budulec mięśni, ale również narażamy się na zaleganie niestrawionego pożywienia w jelitach, to powoduje liczne problemy. Warto w takiej sytuacji odpowiednio dokwasić żołądek, stosując ocet jabłkowy. Pobudza on wydzielanie żółci i produkcje soku żołądkowego. Odpowiednie pH soku żołądkowego odpowiada za lepsze trawienie źródeł białka z pożywienia, umożliwiając im wchłanianie w jelitach. Warto go dodawać do surówek lub sporządzać roztwór wody.
Podsumowanie
Jak mówi popularne powiedzenie - "nasze zdrowie zaczyna się od jelit". Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, co spożywamy i w jakich ilościach. Jednak w niepokojących sytuacjach zdecydowanie należy skonsultować problem z lekarzem.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.