Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak ugotować zdrową zupę? Praktyczne wskazówki

Jak ugotować zdrową zupę? Praktyczne wskazówki
Zupy zimą smakują wyjątkowo dobrze i dlatego warto uwzględnić je w jadłospisie. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne – w zależności od preferencji i ilości czasu jaką dysponujemy na przygotowywanie posiłków. Co istotne, zupy są łatwe w przygotowaniu – nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem, bez trudu poradzą sobie z podstawowym przepisem na pomidorówkę czy jarzynową. Oto praktyczne wskazówki, jak przyrządzić smaczną i zdrową zupę:

Używaj składników najlepszej jakości

Aby zupa charakteryzowała się wysoką wartością odżywczą, do jej przygotowania używać należy składników najlepszej jakości. Zarówno warzywa jak i mięso powinny być świeże, to znaczy pozbawione nieprzyjemnego zapachu, odbarwień, przesuszeń, pleśni czy jakichkolwiek kolorowych nalotów. „Reanimacja” zalegających wiele tygodni w lodówce warzyw czy też podejrzanego kawałka mięsa, które „w gruncie rzeczy wcale jeszcze tak źle nie pachnie” może w najlepszym przypadku skończyć się zatruciem pokarmowym i niezbyt przyjemnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.

Z mięsem lub bez – wybór należy do Ciebie

Szczerze mówiąc mięso nie jest obligatoryjnym składnikiem zup. Można je także przygotować na wywarze warzywnym. Jednakże, jeżeli potrawa ta będzie serwowana jako danie główne warto zadbać o to, aby zawierała źródła pełnowartościowego białka. Rodzaj mięsa zależy w głównej mierze od naszych preferencji – może to być zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina. Uwzględnić można także ryby czy owoce morza.

Wybieraj wartościowe dodatki

Zupy to dania niezwykle „plastyczne”. Można modyfikować ich smak oraz wartość odżywczą poprzez stosowanie rozmaitych dodatków i uwzględniając różnorodne warzywa. I tak do zup kremów warto uwzględnić ziemniaki lub dynię – po zmiksowaniu konsystencja zupy będzie bardziej kremowa. Zamiast zwykłego pszennego makaronu warto zaekpserymentować np. z makaronem razowym, gryczanym czy owsianym. Ciekawym dodatkiem mogą okazać się sery – np. do pomidorowej będzie pasował parmezan czy kawałki mozzarelli. Pokusić się można także o dodatek orzechów – np. nerkowca czy nawet owoców, takich jak ananas lub awokado. A jakich dodatków warto unikać? Przede wszystkim mocno przetworzonych – typu serki topione czy grzanki z białego pieczywa.

Im więcej warzyw – tym lepiej

Jak pokazują obserwacje naukowców i osób zajmujących się odżywianiem na co dzień, warzywa to ciągle deficytowy składnik wielu jadłospisów. Zupy natomiast mogą stanowić ich skoncentrowane i wartościowe źródło. Wybierać warto przede wszystkim warzywa sezonowe, korzeniowe – są dostępne przez cały rok, a także sięgać po mrożonki. Mrożone warzywa charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami odżywczymi, a dodatkowo są wygodne do stosowania – warzywa są już przygotowane do tego, aby wrzucić je do garnka (nie trzeba ich myć czy obierać).

Podsumowanie

Przygotowanie zupy to wyzwanie kulinarne, któremu sprosta nawet bardzo początkujący amator gotowania. Przyrządzając zupy warto pamiętać o tym, by używać wyłącznie składników najwyższej jakości – zarówno warzyw, mięsa jak i dodatków.