Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak w prosty sposób kontrolować bałagan w kuchni?

Jak w prosty sposób kontrolować bałagan w kuchni?
Kuchnia jest miejscem, w którym osoby dbające o zdrowe i zbilansowane odżywianie spędzają sporo czasu. Często nie tylko przygotowujemy tutaj posiłki, ale również je spożywamy. Warto podkreślić, iż z kolei zmywanie, sprzątanie po posiłkach i doprowadzanie urządzeń kuchennych do stanu początkowego to najbardziej nielubiane czynności związane z gotowaniem, często też skutecznie do niego zniechęcające. Jak zatem zapanować nad kuchennym rozgardiaszem towarzyszącym codziennemu przygotowywaniu posiłków?

Dlaczego warto dbać o porządek w kuchni?

Istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów, dla których warto utrzymywać kuchnię w czystości. Zaleganie resztek jedzenia – czy to na kuchennych blatach, w lodówce, szafkach czy zakamarkach, wpływa negatywnie na czystość biologiczną, zwiększając ryzyko występowania zatruć pokarmowych. Nie wspominając już o tym, iż sterty brudnych naczyń, oblepiony stół czy wszechobecny bród znacznie zmniejszają ochotę na podejmowanie jakichkolwiek kulinarnych działań. Spożywanie posiłków w takich okolicznościach nie należy również do najprzyjemniejszych i bynajmniej nie wpływa pozytywnie na ich smakowitość. Dlatego też kuchnia winna być miejscem, w którym panuje nienaganna czystość – dzięki temu dbanie o zdrowie, estetykę sylwetki i formę sportową będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.

Jak dbać o porządek w kuchni? – pomocne wskazówki

Żyjemy w czasach, w których brakuje nam czasu na wszystko, a zwłaszcza mamy tendencję do odkładania na później czynności nie sprawiających nam zbyt dużej frajdy – takich jak na przykład sprzątanie w kuchni. Zmiana priorytetów powinna być pierwszym krokiem na drodze do zapanowania nad kuchennym bałaganem (np. najpierw zmywanie, a później oglądanie telewizji). Kolejne kwestie, o których warto pamiętać to:

  • Sprzątaj na bieżąco – choć szorowanie garów „później” zawsze będzie kuszącą i trudną do odparcia perspektywą, to tak naprawdę ulegając jej utrudniamy sobie zadanie. Zaschnięty, kilkugodzinny (albo jeszcze gorzej kilkudniowy) brud jest trudniejszy do usunięcia, wymaga większych nakładów energii. Poza tym „kumulacja” kuchennych akcesoriów i naczyń do posprzątania postępuje w bardzo szybkim tempie – może się okazać, iż trudno będzie nam jednorazowo wygospodarować odpowiednią ilość czasu. W konsekwencji sprzątamy tylko częściowo, a częściowy porządek to jednak ciągle bałagan.

  • Ogranicz ilość używanych naczyń – im więcej akcesoriów i naczyń wykorzystujemy do gotowania, tym więcej mamy później do sprzątania. Często okazuje się, iż zużywamy więcej niż potrzeba: garnków, sztućców, desek do krojenia. Tymczasem, gotując bardziej uważnie, można dość mocno ograniczyć ilość używanych naczyń. Warto również zaplanować odpowiednie menu – tzw. dania jednogarnkowe mogą przyczynić się do ograniczonego zużywania kuchennych sprzętów.

  • Raz na jakiś czas rób generalne porządki – wiosna sprzyja robieniu generalnych porządków, warto zatem wykorzystać ten czas i zerknąć do dawno nieodwiedzanych kuchennych zakamarków w poszukiwaniu przeterminowanych i niezdatnych do spożycia produktów żywnościowych. Gruntowny remanent, przeprowadzany od czasu do czasu, uchroni nas przed kumulowaniem się śmieci, a także pomoże wygospodarować wolne miejsce, które będzie można wykorzystać w inny sposób.

  • Upiększ swoją kuchnię – jako że jest to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu, warto zadbać o przyjemną atmosferę, która dodatkowo umili czas spędzany w kuchni i pomoże utrzymywać odpowiedni ład. Kwiaty, ładne kuchenne drobiazgi zdecydowanie lepiej prezentują się pośród czystości i ogólnego ładu.

Podsumowanie

Porządek w kuchni wpływa pozytywnie na motywację do gotowania, pośrednio zatem odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia i formy sportowej. Warto więc wyrabiać sobie nawyk sprzątania na bieżąco i nie pielęgnować w sobie kunktatorstwa – w przeciwnym razie sytuacja w kuchni może dość szybko wymknąć się spod kontroli.