Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Lucerna - cenne źródło chlorofilu

Lucerna - cenne źródło chlorofilu
Lucerna, potocznie zwana alfalfa jest rośliną z rodziny bobowatych. Występuje ona w ponad 100 gatunkach na całym świecie. Powszechnie stosowana była jako roślina pastewna. Jednak z czasem odkryto jej bardzo ciekawe właściwości i bogaty skład, który jest w stanie pomóc nam w uzupełnieniu witamin, minerałów, jak i w pewnych problemach zdrowotnych.

Skład i właściwości

Lucerna jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem chlorofilu. Barwnik ten, dostarczając znaczne ilości tlenu, przyczynia się do lepszej żywotności bakterii aerobowych, a te z kolei mają prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Poprawne funkcjonowanie naszego układu trawiennego przyczynia się w dużej mierze nie tylko do trawienia pożywienia, ale również stymulacji układu immunologicznego, co ma istotne znaczenie szczególnie dla osób z chorobami autoimmunologicznymi lub zaburzeniami odporności.

Wysoka zawartość chlorofilu jest pomocna w walce z anemią. Poprawia on wchłanianie żelaza z pożywienia. Dlatego na lucernę zwrócić powinny uwagę osoby cierpiące na tę chorobę.  W badaniach przeprowadzonych na 200 osobach, po trzech miesiącach stosowania lucerny, stwierdzono u 85% osób wzrost poziomu hemoglobiny we krwi. Większa ilość dostarczanego wraz z hemoglobiną tlenu przyczyniła się również do poprawy zdolności zapamiętywania oraz poprawy odporności organizmu.

Oprócz poprawy wchłaniania żelaza, lucerna posiada również właściwości wpływające na zwiększenie przyswajania składników odżywczych - białek, węglowodanów i wapnia. Zalecane jest więc jej spożywanie przez osób starsze, u których istnieje ryzyko niedoboru białka i wraz z wiekiem - strat mięśni i osteoporozy.

Roślina ta powinna być również spożywana przez osoby chorujące na miażdżycę. Wynika to z tego, że zawiera ona spore ilości saponin. Związki te są w stanie regulować poziom cholesterolu, trójglicerydów, wpływać na zmniejszenie ciśnienia krwi oraz zapobiegać opuchliznom, co ma istotne znaczenie w stanach miażdżycowych.

Badania przeprowadzone na zwierzętach nie wykazały żadnego działania toksycznego saponin triterpenowych z lucerny. Zaliczyć możemy do nich: glikozydy kwasu medikagenowego, zanowego, sojaspogenolu E oraz bajogeniny. Co ciekawe, w przeprowadzonych badaniach in vitro stwierdzono pozytywny wpływ saponin jako środków przeciwnowotworowych. Pewnego rodzaju zdolność do hamowania rozwoju komórek szpiczaka u ludzi. Daje to pozytywne spojrzenie na dalsze badania w tym kierunku. Jednym ze składników lucerny jest rzadki aminokwas: L-kanawanina. Wykryto jej możliwe działanie przeciwnowotworowe u zwierząt.

W badaniach przeprowadzonych w 1999 roku przez Śpiewak i wsp. zaobserwowano hamujące działanie kwasu medikagenowego na wzrost ludzkiego dermatofita Trichophyton mentagrophytes oraz grzyba o właściwościach patogennych - Scopulariopsis brevicaulis.

Alfalfa jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Według badacza Franka Bouera, w 100 g zielonych liści lucerny występuje 8000 IU prowitaminy A oraz od 20000 do 80000 IU witaminy K. Odkrył on również obecność w lucernie ośmiu istotnych dla ludzkiego organizmu enzymów. Stosował także lucernę w celu leczenia zapalenia pęcherza moczowego i prostaty u żołnierzy, z uwagi na właściwości zwalczające mikroorganizmy i przeciwzapalne.

W składzie lucerny wykryto również kilka ciekawych związków, do których zaliczyć możemy fitoestrogeny, takie jak: biochanina A, daidzeina, formononetyna, genisteina oraz kumestrol. Dlatego też roślina ta zalecana jest dla kobiet w czasie menopauzy. Łagodzi ona dolegliwości neurowegetatywne, obniżając zapadalność na chorobę niedokrwienną serca, hormonozależne nowotwory serca i prostaty oraz inhibuje proces osteoporozy.

W składzie lucerny wykryto aż 22 flawonoidy. Ich zawartość waha się w przedziale od 16 do 49 mg/g suchej masy produktu. Flawonoidy posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, co ma pozytywny wpływ na zmniejszenie się ilości wolnych rodników.   

Podsumowanie

Lucerna zwraca na siebie uwagę jako jedno z najlepszych źródeł chlorofilu. Stosowanie jej warte jest szczególnie w sytuacjach walki z miażdżycą, anemią, w czasie menopauzy czy u osób starszych. Można również zwrócić na nią uwagę przy stosowaniu profilaktycznym, w celu uzupełnienia w diecie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę