Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Marchew jest zdrowsza, kiedy się jej nie obiera!

Marchew jest zdrowsza, kiedy się jej nie obiera!
Marchew to jedno z najczęściej wybieranych warzyw. Doskonała przekąska do chrupania, dodatek do zup, gulaszu, sałatek. Jemy ją na surowo, gotowaną, pieczoną, w potrawce, jako dodatek do mięs i na wiele innych sposobów.

Zachęca nas do tego jej nieco słodkawy smak, świadomość jedzenia czegoś dietetycznego, kiedy złapie nas głód, oraz bogactwo witamin i minerałów, jakie zawiera w składzie.

Marchew jest także źródłem błonnika oraz przeciwutleniaczy. Te drugie pomagają usuwać z naszych organizmów wolne rodniki, które stopniowo uszkadzają nasze komórki. Wolne rodniki powstają w wyniku naturalnych procesów w naszym ciele, a nasz organizm potrafi eliminować je samodzielnie. W momencie, jednak kiedy jest ich stanowczo za dużo, produkty spożywcze bogate w przeciwutleniacze mogą być bardzo pomocne, często niezbędne.

Marchew słynie z tego, że zawiera witaminę A, która wspiera nasze oczy, włosy oraz skórę. Zawiera także różne grupy fitochemikaliów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszą z nich jest grupa poliacetylenów znajdujących się w dużej ilości w skórce warzywa. Obierając marchew wyrzucasz połowę tych poliacetylenów.

Poliacetyleny zwiększają wrażliwość komórek na insulinę i chronią przed nowotworami. Grupa duńskich naukowców postanowiła zbadać, jakie jest stężenie polacetylenów w obranym warzywie oraz w skórkach. Okazuje się, że skórki zawierały około dziesięć razy więcej falkarindiolu, niż obrane korzenie. Falkarindiol jest głównym poliacetylenem w korzeniu marchwi, więc obierając je, tracisz niemal połowę falkarindiolu.

Wniosek nasuwa się sam – marchewki są znacznie bardziej wartościowe w całości niż obrane. To co? Obrane czy w całości?

Źródła: https://www.ergo-log.com/carrots-are-healthier-if-you-don-t-peel-them.html

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie