Ziarenka chia to nasiona rośliny nazywanej szałwią hiszpańską. Aztekowie uprawiali ją już w czasach prekolumbijskich, upatrując w niej cudownych mocy. Sama roślina pochodzi z okolic Meksyku i Gwatemali. Dzisiaj ziarenka chia powracają i stają się coraz bardziej popularne. Czy warto po nie sięgać?
Nasiona chia – wartości odżywcze
Nasiona chia to małe czarne nasiona szałwii hiszpańskiej, która należy do tej samej rodziny co mięta i melisa.
Nie podlega wątpliwości, że nasiona chia zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, które mogą istotnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Już dwie łyżki ziaren chia dostarczają:
11 g błonnika,
9 g tłuszczu (w tym 5 g kwasów tłuszczowych omega 3),
18% zalecanego dziennego spożycia wapnia,
30% zalecanego dziennego spożycia manganu,
30% zalecanego dziennego spożycia magnezu,
27% zalecanego dziennego spożycia fosforu.
Dwie łyżki ziaren chia to około 30 g i 115 kcal. W stosunkowo małej ilości kalorii dostarczamy więc bardzo dużo składników odżywczych.
Co kryją w sobie nasiona chia?
Nasiona chia są bogate w wapń, magnez, fosfor i białka. Wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowia kości. Mogą być uznane za doskonałe źródło wapnia dla ludzi, którzy nie jedzą nabiału.
Są też bogate w błonnik, dzięki czemu wspomagać mogą odchudzanie. Należy jednak pamiętać, aby stopniowo wprowadzać je do diety i nie spożywać więcej niż 20-40 g ziaren chia dziennie. Zbyt duża ilość błonnika może prowadzić do biegunek lub zaparć.
Nasiona chia zawierają również pewne ilości białka, około 4-5 g w dwóch łyżkach. Może mieć to istotne znaczenie w przypadku wegan i wegetarian.
Ziarna chia, podobnie jak siemię lniane, są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3. Należy jednak pamiętać, że dostarczają jednocześnie również sporej ilości kwasów omega 6.
Ponadto kwasy omega 3 zawarte w nasionach chia to głównie ALA (kwas alfa-linolenowy). Kwas ALA musi zostać przekształcony w aktywne formy EPA i DHA, aby mógł być efektywnie wykorzystany przez organizm. Niestety konwersja ALA to EPA i DHA w ludzkim organizmie nie jest efektywna.
Czy nasiona chia są smaczne?
Nasiona chia same w sobie nie posiadają wyraźnego smaku. Łatwo dzięki temu włączyć je do diety. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy musli. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Podsumowanie
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w składniki odżywcze. Warto włączyć je do swojej diety. Należy jednak pamiętać, by nie stosować ich w większej niż zalecana ilość.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.