Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Niedoceniane produkty żywnościowe o odchudzających właściwościach

Niedoceniane produkty żywnościowe o odchudzających właściwościach
Spośród wszystkich spożywanych przez nas pokarmów wyróżnić możemy zarówno takie, które w sposób ewidentny przyczyniają się do niechcianego przyrostu masy ciała, jak i również takie, które redukcję tłuszczu mogą wspomagać. Wystrzeganie się tych pierwszych i wprowadzenie na stałe do diety tych drugich może okazać sie znakomitym sposobem na poprawę estetyki sylwetki. W niniejszym artykule przedstawię listę produktów żywnościowych, które wspomagają odchudzanie, przy czym nie koniecznie będą to produkty „light” czy „fit”, a niekiedy wręcz wysokokaloryczne, nierzadko cieszące się złą sławą pokarmy…

Mięso

Mięso odchudza! To fakt. Oczywiście mówimy o mięsie dobrej jakości w postaci nieprzetworzonej, a nie o parówkach, pasztetach i wędlinach wysokowydajnych. W diecie odchudzającej na porcję wołowiny, drobiu czy nawet wieprzowiny zawsze powinno znaleźć się miejsce. Mięso jest bowiem źródłem białka, a białko ma trzy istotne walory: przyspiesza przemianę materii i zmniejsza łaknienie oraz hamuje katabolizm mięśniowy. Nie ulega wątpliwości, że wszystkie trzy cechy są niezwykle pożądane w okresie redukcji tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy

Tłuszcz podczas redukcji? I to jeszcze nasycony? Jak się okazuje włączenie do diety oleju kokosowego może nieść za sobą dwie istotne korzyści, z których pierwszą jest przyspieszenia tempa przemiany materii (co związane jest z nasileniem procesu termogenezy – czyli produkcji ciepła), a drugą – zmniejszenie łaknienia. Olej kokosowy szczególnie przydatny będzie osobom stosującym diety niskowęglowodanowe - średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których jest źródłem są bowiem silnie ketogenne.

Oliwa z oliwek

Wysokogatunkowa oliwa z oliwek to kolejny tłuszcz, który warto włączyć do diety odchudzającej. Raz, że olej ten może podnosić tempo metabolizmu nasilając wydatkowanie energii, dwa – badania pokazują, ze konsumpcja oliwy zmniejsza łaknienie, trzy – tłuszcz ten jest znakomitym źródłem antyoksydantów, korzystnie wpływających na gospodarkę lipidową i na wrażliwość insulinową. Oba parametry mają znaczenie nie tylko dla ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego, ale także – dla estetyki sylwetki.

Orzechy

Patrząc na wartość energetyczną większości orzechów można złapać się za głowę. Nie ulega wątpliwości, że to dość kaloryczne przekąski. Mimo to jednak w okresie redukcji warto po nie sięgnąć. Orzechy znakomicie sycą, dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników (witaminy, ważne pierwiastki, błonnik, związki fenolowe), a także charakteryzują się ograniczoną strawnością, co sprawia, że organizm nie wykorzystuje w pełni zawartej w nich energii.

Owoce

W powszechnym wyobrażeniu owoce = cukry. W rzeczywistości jednak sytuacja wygląda inaczej. Owoce owszem, zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę, ale posiadają także szereg walorów niezwykle cennych w kontekście pracy nad sylwetką. Przede wszystkim owoce są w stanie wielu osobom zastąpić słodycze: hamują apetyt na słodkie i pomagają wytrwać w założeniach diety redukcyjnej. Co więcej owoce dostarczają także bioaktywnych związków nasilających spalanie tłuszczu. Szczególnie cenne pod tym względem są owoce cytrusowe (zwłaszcza grejpfruty) i owoce jagodowe.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę