Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Niedoceniane produkty żywnościowe o odchudzających właściwościach

Niedoceniane produkty żywnościowe o odchudzających właściwościach
Spośród wszystkich spożywanych przez nas pokarmów wyróżnić możemy zarówno takie, które w sposób ewidentny przyczyniają się do niechcianego przyrostu masy ciała, jak i również takie, które redukcję tłuszczu mogą wspomagać. Wystrzeganie się tych pierwszych i wprowadzenie na stałe do diety tych drugich może okazać sie znakomitym sposobem na poprawę estetyki sylwetki. W niniejszym artykule przedstawię listę produktów żywnościowych, które wspomagają odchudzanie, przy czym nie koniecznie będą to produkty „light” czy „fit”, a niekiedy wręcz wysokokaloryczne, nierzadko cieszące się złą sławą pokarmy…

Mięso

Mięso odchudza! To fakt. Oczywiście mówimy o mięsie dobrej jakości w postaci nieprzetworzonej, a nie o parówkach, pasztetach i wędlinach wysokowydajnych. W diecie odchudzającej na porcję wołowiny, drobiu czy nawet wieprzowiny zawsze powinno znaleźć się miejsce. Mięso jest bowiem źródłem białka, a białko ma trzy istotne walory: przyspiesza przemianę materii i zmniejsza łaknienie oraz hamuje katabolizm mięśniowy. Nie ulega wątpliwości, że wszystkie trzy cechy są niezwykle pożądane w okresie redukcji tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy

Tłuszcz podczas redukcji? I to jeszcze nasycony? Jak się okazuje włączenie do diety oleju kokosowego może nieść za sobą dwie istotne korzyści, z których pierwszą jest przyspieszenia tempa przemiany materii (co związane jest z nasileniem procesu termogenezy – czyli produkcji ciepła), a drugą – zmniejszenie łaknienia. Olej kokosowy szczególnie przydatny będzie osobom stosującym diety niskowęglowodanowe - średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których jest źródłem są bowiem silnie ketogenne.

Oliwa z oliwek

Wysokogatunkowa oliwa z oliwek to kolejny tłuszcz, który warto włączyć do diety odchudzającej. Raz, że olej ten może podnosić tempo metabolizmu nasilając wydatkowanie energii, dwa – badania pokazują, ze konsumpcja oliwy zmniejsza łaknienie, trzy – tłuszcz ten jest znakomitym źródłem antyoksydantów, korzystnie wpływających na gospodarkę lipidową i na wrażliwość insulinową. Oba parametry mają znaczenie nie tylko dla ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego, ale także – dla estetyki sylwetki.

Orzechy

Patrząc na wartość energetyczną większości orzechów można złapać się za głowę. Nie ulega wątpliwości, że to dość kaloryczne przekąski. Mimo to jednak w okresie redukcji warto po nie sięgnąć. Orzechy znakomicie sycą, dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników (witaminy, ważne pierwiastki, błonnik, związki fenolowe), a także charakteryzują się ograniczoną strawnością, co sprawia, że organizm nie wykorzystuje w pełni zawartej w nich energii.

Owoce

W powszechnym wyobrażeniu owoce = cukry. W rzeczywistości jednak sytuacja wygląda inaczej. Owoce owszem, zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę, ale posiadają także szereg walorów niezwykle cennych w kontekście pracy nad sylwetką. Przede wszystkim owoce są w stanie wielu osobom zastąpić słodycze: hamują apetyt na słodkie i pomagają wytrwać w założeniach diety redukcyjnej. Co więcej owoce dostarczają także bioaktywnych związków nasilających spalanie tłuszczu. Szczególnie cenne pod tym względem są owoce cytrusowe (zwłaszcza grejpfruty) i owoce jagodowe.