Wysoka wartość biologiczna, duża zawartość niezbędnych aminokwasów w tym BCAA i lekkostrawność sprawiły, że proteiny serwatkowe zyskały sobie liczne grono entuzjastów nie tylko wśród sportowców, ale i osób będących na różnego rodzaju dietach odchudzających i leczniczych. Coraz częściej polecane jest jako uzupełnienie jadłospisu przez dietetyków i lekarzy.
Niedawno opublikowane badania potwierdziły korzystny wpływ spożywania protein serwatkowych na zdrowie. W eksperymencie obejmującym siedemdziesiąt osób otyłych lub z nadwagą w średnim wieku, autorzy (Pal S , Ellis V , Dhaliwal S) postanowili porównać wpływ spożywania różnych białek pochodzenia mlecznego na masę i skład ciała (ilość tkanki tłuszczowej do beztłuszczowej masy ciała) oraz parametry takie jak poziom insuliny, poziom triacylogliceroli (triglicerydów), cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), we krwi.
Uczestników podzielono losowo na trzy grupy, jedna dostawała białko serwatkowe, druga – kazeinowe, a trzecia – glukozę. Po dwunastu tygodniach okazało się, że choć nie było statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupami w składzie i całkowitej masie ciała, to profil lipidowy zmienił się znacząco korzystnie jedynie w grupie białka serwatkowego. Podobnie wyglądała sprawa z poziomem insuliny na czczo i wrażliwości insulinowej.
Są to niezwykle znaczące doniesienia, okazuje się bowiem, że szejk białkowy wypijany regularnie nie tylko przyczyniać się może do poprawy estetyki sylwetki i formy sportowej, ale również wpływać pozytywnie na stan zdrowia.
Oczywiście nie ma konieczność spożywania litrów mleka, by czerpać korzyści, jakie niesie za sobą wzbogacenie diety w białka serwatkowe. Odżywka typu „whey protein concentrate” stanowić może rozwiązanie optymalne nie tylko ze względu na zdrowotny potencjał białka serwatkowego, ale również ze względu na walory smakowe i wygodę stosowania.