IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Prozdrowotne właściwości białka serwatkowego

Białko serwatkowe stanowi około 20% białka mleka, przypuszcza się, że to w dużej mierze ono odpowiada za zdrowotne właściwości napojów mlecznych, tak w ostatnich latach lansowane w mediach. Od pewnego czasu białko serwatkowe dostępne jest w postaci koncentratów, izolatów i hydrolizatów jako środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób aktywnych.

Wysoka wartość biologiczna, duża zawartość niezbędnych aminokwasów w tym BCAA i lekkostrawność sprawiły, że proteiny serwatkowe zyskały sobie liczne grono entuzjastów nie tylko wśród sportowców, ale i osób będących na różnego rodzaju dietach odchudzających i leczniczych. Coraz częściej polecane jest jako uzupełnienie jadłospisu przez dietetyków i lekarzy.

Niedawno opublikowane badania potwierdziły korzystny wpływ spożywania protein serwatkowych na zdrowie. W eksperymencie obejmującym siedemdziesiąt osób otyłych lub z nadwagą w średnim wieku, autorzy (Pal S , Ellis V , Dhaliwal S) postanowili porównać wpływ spożywania różnych białek pochodzenia mlecznego na masę i skład ciała (ilość tkanki tłuszczowej do beztłuszczowej masy ciała) oraz parametry takie jak poziom insuliny, poziom triacylogliceroli (triglicerydów), cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), we krwi.

Uczestników podzielono losowo na trzy grupy, jedna dostawała białko serwatkowe, druga – kazeinowe, a trzecia – glukozę. Po dwunastu tygodniach okazało się, że choć nie było statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupami w składzie i całkowitej masie ciała, to profil lipidowy zmienił się znacząco korzystnie jedynie w grupie białka serwatkowego. Podobnie wyglądała sprawa z poziomem insuliny na czczo i wrażliwości insulinowej.

Są to niezwykle znaczące doniesienia, okazuje się bowiem, że szejk białkowy wypijany regularnie nie tylko przyczyniać się może do poprawy estetyki sylwetki i formy sportowej, ale również wpływać pozytywnie na stan zdrowia.

Oczywiście nie ma konieczność spożywania litrów mleka, by czerpać korzyści, jakie niesie za sobą wzbogacenie diety w białka serwatkowe. Odżywka typu „whey protein concentrate” stanowić może rozwiązanie optymalne nie tylko ze względu na zdrowotny potencjał białka serwatkowego, ale również ze względu na walory smakowe i wygodę stosowania.

Źródła: Effects of whey protein isolate on body composition, lipids, insulin and glucose in overweight and obese individuals.Pal S, Ellis V, Dhaliwal S.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.