Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Nietolerancja laktozy – co to jest, czym się objawia i kiedy pojawiają się dolegliwości?

Nietolerancja laktozy – co to jest, czym się objawia i kiedy pojawiają się dolegliwości?
Czy po zjedzeniu lodów albo wypiciu koktajlu mlecznego czujesz, że Twój brzuch, Twoje jelita buntują się? Być może należysz do grona osób z nietolerancją laktozy.

Jakie są jej objawy?

Nietolerancja laktozy odnosi się do niezdolności organizmu do rozkładania naturalnego cukru zwanego laktozą, znajdującego się w produktach mlecznych. Jelito cienkie nie wytwarza lub przestaje wytwarzać wystarczającą ilość enzymu laktazy, który rozkłada laktozę, a to powoduje różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Kiedy pojawiają się dolegliwości?

W większości przypadków objawy nietolerancji laktozy mogą pojawić się po około 30 do 120 minut po zjedzeniu nabiału i ustępują, gdy jego źródło zostanie całkowicie wydalone z organizmu. Chociaż nie jest to stan wyjątkowo niebezpieczny dla naszego organizmu, to z pewnością może powodować spory dyskomfort i stres. Nasilenie objawów może się różnić w zależności od ilości spożytego nabiału i ilości laktazy wytwarzanej przez nasz organizm, ale zwykle dolegliwości ustępują w ciągu maksymalnie 48 godzin.

W międzyczasie może wystąpić jeden z następujących symptomów:

  • wzdęcia - występują z powodu uwięzionej wody i gazów w jelitach
  • nudności - jeśli masz nietolerancję laktozy, nudności pojawiają się zazwyczaj w ciągu 2 godzin po spożyciu nabiału
  • biegunka - występuje, gdy niestrawiona laktoza fermentuje w jelitach, powodując zwiększone zatrzymywanie wody
  • ból- spowodowany jest nadmiarem gazów w jelitach
  • gazy - fermentująca laktoza często powoduje gromadzenie się wodoru, metanu i dwutlenku węgla w jelitach

Nietolerancja laktozy czy alergia na mleko?

Warto też wspomnieć, że nietolerancja laktozy to nie to samo, co alergia na mleko, która powoduje poważniejsze objawy, takie jak duszności, obrzęk gardła, mrowienie w ustach. Jaka jest różnica? Alergia pokarmowa odnosi się do reakcji układu odpornościowego, która może powodować poważne objawy w całym ciele, takie jak pokrzywka, swędzenie, obrzęk twarzy i gardła. Może nawet zagrażać życiu. Tymczasem nietolerancje pokarmowe wynikają z niezdolności organizmu do rozkładania określonego pokarmu i zwykle wpływają tylko na układ trawienny.

Jak żyć z nietolerancją laktozy?

Życie z ograniczeniem laktozy nie jest łatwe, ale zdecydowanie lepsze, niż spędzanie każdego dnia większej ilości czasu w toalecie lub wymiotowanie. Pomocne mogą się okazać poniższe wskazówki.

Jedz mniejsze porcje

Każda nietolerancja jest inna. Osoby, które nie mają zbyt nasilonych objawów, prawdopodobnie będą w stanie zjeść odrobinę nabiału bez większych konsekwencji.

Enzym laktazy

Jeżeli szykuje Ci się posiłek z nabiałem, którego nie możesz lub nie chcesz odpuścić, wówczas spróbuj wziąć tabletkę z enzymem laktazy.

Stosuj probiotyki

Suplementowanie probiotyków może zmniejszyć objawy nietolerancji laktozy. Warto sięgnąć po naturalne ich źródła, takie jak kiszonki, kimchi lub kombucha, ale jak najbardziej można także skorzystać z suplementów. Warto to skonsultować z lekarzem, aby dobrać odpowiedni probiotyk.

Wypróbuj produkty alternatywne (bez laktozy)

W sklepach znajdziesz sporo alternatyw, które mogą ułatwić Ci życie. Mleka roślinne i produkty na ich bazie skutecznie zastępują jogurty, kefiry, twarożki itp. Sportowcy mają do dyspozycji odżywki oznaczone jako "lactose free".

Podsumowanie

Nietolerancja laktozy nie jest stanem zagrażającym życiu, ale jest dość nieprzyjemna. Większość z nas lubi sery i inne mleczne produkty a rezygnacja z nich nie jest łatwa. Na szczęście są alternatywy, które mogą trochę pomóc.
Objawy nietolerancji laktozy pojawiają się dość szybko, bo już po 30 minutach w niektórych przypadkach i utrzymują się zazwyczaj do 48 godzin. Dużo też zależy od ilości zjedzonego nabiału i naszej wrażliwości.

W artykule mówimy o: Zdrowie