Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Nowe trendy w barach szybkiej obsługi

Nowe trendy w barach szybkiej obsługi
Współczesne bary szybkiej obsługi takie jak KFC, McDonald, Subway czy Burger King w niczym nie przypominają popularnych „bistro” z zapiekankami i hot-dogami. Sieciowe placówki światowych liderów branży coraz częściej przedstawiane są jako „restauracje”, a oferowane w nich dania daleko wykraczają poza schemat typu „hamburger i frytki z colą”, oprócz standardowej oferty pojawiają się dania nawiązujące do zwyczajów regionalnych czy też potrawy typu „fit” o obniżonej kaloryczności, pozbawione panierki, ciężkich sosów. Wiele wskazuje na to, że trend ten będzie się pogłębiać.

W czasach, w których panuje moda na bycie „fit”, bary szybkiej obsługi nie chcą być kojarzone jedynie z ociekającym tłuszczem hamburgerem i przesolonymi frytkami, stąd też coraz częściej w ich ofertach pojawiają się rozmaite sałatki, dania z grillowanego mięsa, dodatki pełnoziarnistej mąki. Do popularnych zestawów można zamówić owoce i jogurty, zamiast coli do wyboru jest woda mineralna, sok, a nawet mleko, a wszystko to by wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i wpisać się w panujący nurt na zdrową żywność.

Sytuacja ta wydaje się trochę kuriozalna, tak naprawdę bowiem przeciętny posiłek spożywany w barze szybkiej obsługi zawsze daleki będzie od ideału. Nawet odmawiając sobie frytek i coli na rzecz sałatki i soku owocowego czy posilając się tortillą z grillowaną wołowiną zamiast panierowanego kurczaka i tak dostarczymy sporą dawkę cukrów prostych (sok/jogurt owocowy), tłuszczów (sos sałatkowy, mięso) i soli. Mimo wszystko trend uznać należy za właściwy, choćby używając pryzmatu „mniejszego zła”.

Dynamiczny rozwój menu w barach szybkiej obsługi manifestuje się zarówno pod postacią zmian w recepturze potraw wychodzących naprzeciw prozdrowotnym kanonom mody, jak i też nowych, często zaskakujących dań. McDonald w Austrii od jakiegoś czasu serwuje w swoich placówkach danie McNoodle, czyli potrawę na bazie makaronu, a w Indiach w pobliżu Złotej Świątyni w mieście Amritsar powstanie niebawem punkt tej sieci, w którym podawane będą jedynie… dania wegetariańskie!

Na koniec chciałbym podzielić się pewną refleksją: często w rozmaitych artykułach i rozmowach podkreśla się, jak wielkim złem jest sam fakt istnienia barów szybkiej obsługi, które serwują nam wysokokaloryczne dania zapychające cholesterolem tętnice, powodując szybki przyrost masy ciała. W rzeczywistości jednak oferta gastronomiczna tych placówek jest ściśle skorelowana z naszymi oczekiwaniami, innymi słowy – dostajemy w nich dokładnie to, czego chcemy. Gdybyśmy my - konsumenci zamiast frytek jadali jagody, zamiast coli pili zieloną herbatę, a zamiast smażonego i panierowanego mięsa upchanego w bułce z majonezem woleli łososia pieczonego ze szpinakiem i brązowym ryżem, zapewne takie dania pojawiłyby się w ofercie barów szybkiej obsługi.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę