Jeśli klasyczne formy owsianki wychodzą Ci już bokiem, a masz ochotę rano na smaczny i pożywny posiłek, to myślę że zainteresuje Cię ten przepis. Zazwyczaj podczas układania diet indywidualnych podsyłam go swoim klientom właśnie w okresie jesienni-zimowym, jako posiłek i deser 2w1. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, potrzebna tylko umiejętność obsługi patelni i miksera oraz chwila wolnego czasu.
Lista składników
Żeby przygotować omleta kawowo-piernikowego – bo o nim tutaj mowa – potrzebujesz:
około 50 g płatków owsianych,
1 - 2 całe jajka,
2 - 3 białka jaj,
1 - 2 łyżeczki drobno mielonej sypanej kawy (może być smakowa, np. orzechowa),
szczypta przyprawy piernikowej (dostępna w sklepach spożywczych i marketach)
oraz słodzik (najlepiej w płynie lub proszku; w tabletkach należy najpierw rozkruszyć).
Przygotowanie jest banalnie proste
Do miski wbijamy jajka i białka, wsypujemy kawę, płatki owsiane, szczyptę przyprawy piernikowej i odrobinę słodziku (wedle uznania).
Miksujemy całość aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Do smażenia używamy niewielkiej ilości tłuszczu (ja wybieram masło klarowne, ale może być także oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) i patelni (np. teflonowej) z przykrywką.
Smażymy na niewielkim ogniu kilka minut z jednej strony – następnie odwracamy ostrożnie omlet i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony.
Ja czasem używam do posmarowania usmażonego już omleta musu jabłkowego domowej roboty lub pasty zrobionej z twarożku i odżywki białkowej.
Podsumowanie
Omlet kawowo-piernikowy stanowi bez wątpienia znakomite urozmaicenie od posiłków śniadaniowych, kanapek, klasycznej owsianki czy jajecznicy. Jest smaczny, pożywny i.. pobudzający (za sprawą użytej kawy). Z resztą można go spożywać nie tylko na śniadanie, ale również o innych porach dnia, znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Urozmaicić go można dodając suszonych owoców, wspomnianego przeze mnie musu jabłkowego czy zmiksowanego z owocami twarogu. Tak więc pozostajemy tylko życzyć „smacznego”.
Wartość odżywcza
(duża porcja: 50 g płatków owsianych, dwa jaja i dwa białka)