Żeby przygotować omleta kawowo-piernikowego – bo o nim tutaj mowa – potrzebujesz: około 50g płatków owsianych 1 - 2 całe jajka, 2 - 3 białka jaj, 1 - 2 łyżeczki drobno mielonej sypanej kawy (może być smakowa, np. orzechowa), szczypta przyprawy piernikowej (dostępna w sklepach spożywczych i marketach) oraz słodzik - najlepiej w płynie lub proszku; w tabletkach należy najpierw rozkruszyć). Przygotowanie jest banalnie proste.
Do miski wbijamy jajka i białka, wsypujemy kawę, płatki owsiane, szczyptę przyprawy piernikowej i odrobinę słodziku (wg uznania). Miksujemy całość aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Do smażenia używamy niewielkiej ilości tłuszczu (ja wybieram masło klarowne, ale może być także oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) i patelni (np. teflonowej) z przykrywką. Smażymy na niewielkim ogniu kilka minut z jednej strony – następnie odwracamy ostrożnie omlet i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony. Ja czasem używam do posmarowania usmażonego już omleta musu jabłkowego domowej roboty lub pasty zrobionej z twarożku i odżywki białkowej.
Omlet kawowo-piernikowy stanowi bez wątpienia znakomite urozmaicenie od posiłków śniadaniowych, kanapek, klasycznej owsianki czy jajecznicy. Jest smaczny, pożywny i.. pobudzający (za sprawą użytej kawy). Z resztą można go spożywać nie tylko na śniadanie, ale również o innych porach dnia, znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Urozmaicić go można dodając suszonych owoców, wspomnianego przeze mnie musu jabłkowego czy zmiksowanego z owocami twarogu. Tak więc pozostajemy tylko życzyć „smacznego”.
Wartość odżywcza produktu:
(duża porcja: 50g płatków owsianych, dwa jaja i dwa białka)
25g białka, 15g tłuszczu, 35g węglowodanów i 385kcal
Kontroluj zjadane kalorie: Kalkulator PoTreningu.pl