Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Orzechowe kremy bez dodatku cukru i soli

Orzechowe kremy  bez dodatku cukru i soli
Nie od dziś wiadomo o tym, że różnego rodzaju orzechy i nasiona są bardzo zdrowym elementem diety i warto wprowadzać je w formie dodatku do posiłku lub jako zdrową przekąskę.

Mają one w zasadzie same plusy, wśród których wymienić można:

  • obecność w składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • wysoką zawartość białka, co ma istotne znaczenie np. dla wegan,
  • różnorodność, jeżeli chodzi o zastosowanie (ciekawy dodatek do owsianki, omletów, sałatek, dietetycznych ciast czy posiłków z nabiałem),
  • trwałość, która pozwala przechowywać je przez długi okres i zabrać ze sobą, gdy jesteśmy przez dłuższy okres poza miejscem zamieszkania,
  • obecność w składzie ogromnych ilości składników mineralnych, witamin i innych nutraceutyków,
  • spora zawartość błonnika.

Większości z nas na myśl o orzechach przychodzą do głowy głównie ziemne, włoskie, laskowe czy kokos. Z nimi każdy z nas miał kontakt i doskonale wiemy, jak smakują. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wśród orzechów i nasion wyróżnić można jeszcze kilka innych równie, jak nie bardziej wartościowych.

Są to w szczególności:

  • orzechy brazylijskie,
  • nerkowce,
  • migdały,
  • pekan,
  • makadamia,
  • pini.

Większość z nich jest niestety bardzo droga. Jednak można wśród nich znaleźć takie, które pod względem ceny i dostępności są w zasadzie dla każdego, a pod względem składu równie dobre. Pisząc to, mam na myśli nerkowce i migdały, które kupić można w zasadzie w każdym sklepie i pozwolić sobie na nie od czasu do czasu.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt obecności w migdałach i nerkowcach składników mineralnych, takich jak: potas 778 mg, magnez 292 mg, wapń 239 mg, miedź 2,2 mg, żelazo 7 mg.

Masło z nerkowców i migdałów w wersji crunch?

Wyjątkowość nerkowców i migdałów doceniła również firma ALLNUTRITION, która widząc zainteresowanie społeczności zdrową żywnością i dodatkami do niej, postanowiła wypuścić na rynek dwa produkty, które w atrakcyjny sposób mogą urozmaicić nasze posiłki i stać się ich stałymi elementami. Są to kremy orzechowe Cashew Cream Crunch oraz Almond Cream Crunch, czyli wysokiej jakości smarowidła uzyskane w wyniku prażenia i zmielenia w odpowiedni sposób orzechów nerkowca oraz migdałów. Co ciekawe, są to wersje Crunch, czyli zawierające w swoim składzie pyszne dodatki kawałków nerkowców i migdałów. Dzięki temu jeszcze bardziej będziemy w stanie delektować się ich smakiem i aromatem.

Nowe produkty firmy ALLNUTRITION cechują się wyjątkowością smaku i jakości. Warto pamiętać, że to nie jedyne ich plusy. Są one najlepszym wyborem, jako dodatek do diety, w zasadzie pod każdym względem:

  • pyszny smak,
  • idealna konsystencja z obecnością kawałów nerkowców i migdałów,
  • świetne źródło zdrowych kalorii dla osób, które mają problemy z ich dostarczeniem,
  • atrakcyjna cena w stosunku do ilości produktu,
  • ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań, zarówno na słodko, jak i na słono,
  • idealna i zdrowa przekąska,
  • wysoka zawartość białka idealna dla wegan, która wynosi około 20%,
  • bogate i naturalne źródło błonnika, dla wyrobu z migdałów aż 12,9%,
  • wysoka zawartość zdrowych tłuszczów wynosząca 48-52%,
  • idealne źródło bardzo istotnych składników mineralnych,
  • 100% orzechów, bez dodatków soli, cukrów, oleju palmowego czy utwardzonych kwasów tłuszczowych,
  • przewaga jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kompozycja wymienionych zalet tworzy wręcz idealny produkt, nie tylko urozmaicający nasze posiłki i zmieniający ich smak na jedyny w swoim rodzaju, ale również pozwala cieszyć się zdrowiem i witalnością przez długie lata. Świetna kompozycja składu kwasów tłuszczowych wspomaga pracę naszego układu immunologicznego, chroni przed ryzykiem cukrzycy, zmniejsza ryzyko powstania chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy czy niedoborów białka i składników mineralnych, szczególnie w dietach z ryzykiem ich braków np. u wegan.

Podsumowanie

Wyroby z orzechów i migdałów to dodatki w zasadzie dla każdego z nas. Ciężko wśród nich znaleźć jakiekolwiek wady. Jest jednak jedna, na którą zdecydowanie warto zwracać uwagę - masła orzechowe są tak pyszne, że potrafią spowodować u nas chwile zapomnienia i ciężko skończyć na jednej porcji :)