BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Proste sposoby na smaczniejsze posiłki

Proste sposoby na smaczniejsze posiłki
Nawet najbardziej ulubione dania mogą stracić na atrakcyjności, gdy będą spożywane zbyt często. Konieczność optymalizowania czasu spędzanego w kuchni oraz natłok zadań i obowiązków związanych z tzw. “wyzwaniami dnia codziennego” odbierają możliwość przeprowadzania skomplikowanych kuchennych eksperymentów i testowania niebanalnych receptur. Czy to znaczy, że jesteśmy skazani na powielanie do znudzenia posiłków, których sposób przygotowania mamy tak zautomatyzowany, że moglibyśmy je przygotować nawet z zamkniętymi oczyma?

Stare danie w nowej formie

Opieranie menu na tych samych daniach powielanych w ciągu tygodnia pomaga zaoszczędzić czas spędzany w kuchni. Jest to naprawdę duża zaleta, ale jak wiadomo monotonia na talerzu popycha naszą uwagę ku innym przysmakom, niekoniecznie zdrowym. Dlatego warto nauczyć się modyfikować swoje ulubione potrawy, dzięki czemu nie będziemy musieli spędzać „nadgodzin” w kuchni, testując skomplikowane przepisy z książki kucharskiej. Najprostszych modyfikacji można dokonać, używając… blendera. Co ciekawe, zmiana konsystencji potrawy – czy to zupy, czy sosów, czy owsianki wpływa na jej smakowitość. Zmiksowane potrawy zyskują delikatności oraz przyjemnie kremowego charakteru. Oczywiście nie wszystkie dania nadają się do tego by je zblendować. Blender to jednak nieocenione narzędzie, dzięki któremu wyczarujesz pyszne sosy do mięsa – rozdrabniając ugotowane lub świeże warzywa lub grzyby z dodatkiem jogurtu czy śmietany oraz ulubionych przypraw.

Niecodzienne przyprawy

Najbardziej lubimy smaki, które już znamy. Dlatego też wiele osób przywiązuje się do mieszanek przyprawowych. Tymczasem na rynku istnieje takie bogactwo świeżych i suszonych ziół oraz jednoskładnikowych przypraw, że czasem trudno uwierzyć, że statystyczny Polak posiada w kuchni oprócz pieprzu i soli, wyłącznie mieszankę przypraw do drobiu, przyprawę uniwersalną i ewentualnie suszoną bazylię i oregano. A przecież nowa kompozycja ziół i przypraw może zdecydowanie odmienić smak nawet najbardziej banalniej potrawy! I to bez istotnych nakładów czasu i pieniędzy! Spróbuj dodać przyprawy do dań kuchni włoskiej, chińskiej, orientalnej, a zdziwisz się jak wiele nowych walorów zyskać mogą zwykłe potrawy. Zwróć jednak uwagę na to by przyprawy, których używasz opierały się raczej na mieszankach ziołowych niż kompozycjach typu sól + glutaminian sodu.

Diabeł tkwi w szczegółach

Czasem o atrakcyjności i niebanalnym charakterze danego posiłku może zadecydować jeden mały szczegół, choćby w postaci nowego składnika. Dobrym przykładem jest owsianka, którą wiele osób chętnie spożywa na śniadanie. Spożywanie owsianki wyłącznie z jogurtem naturalnym nie jest zbyt apetycznym daniem. Inaczej zaprezentuje się ten posiłek, jeżeli do jogurtu uwzględnimy dodatek startej na tarce gorzkiej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao), a całe danie wzbogacimy o ulubiony owoc czy garść orzechów. Z płynnym nabiałem także można „kombinować” na różne sposoby – zmiksować z dodatkiem mrożonych truskawek lub malin, zamiast jogurtu czy mleka użyć można też serka ziarnistego (wiejskiego), otrzymując deser o podwyższonej zawartości protein. Dodając nowe składniki można zmienić charakter i smak dania, nie dokonując przy tym znacznych modyfikacji w sposobie przygotowania. Dzięki tego typu zabiegom zdecydowanie unikniesz rutyny w kuchni i sprawisz, że nudne do niedawna potrawy zyskają nowego smaku.

Pamiętaj o deserze

Jedzenie to nie tylko smutna konieczność wnikająca z fizjologii naszego organizmu. To także źródło przyjemności, których nie należy sobie odmawiać, katując się niesmacznym pożywieniem. Dlatego nie zapominaj o deserach – uwzględnij w swoim menu potrawy charakteryzujące się słodkim smakiem. I żeby nie było niedomówień, bynajmniej nie namawiam nikogo do objadania się słodyczami. Istnieje alternatywa w postaci posiłków przygotowywanych z użyciem produktów wysokiej jakości. Mowa przede wszystkim o owocach, orzechach i gorzkiej czekoladzie, dzięki którym można wyczarować smaczne desery. W przypadku smakołyków nie należy także zapominać o wartościowych przyprawach, takich jak choćby cynamon, wanilia, goździki, kardamon, wanilia, etc. Ich dodatek nie tylko ulepszy smak potraw, ale również pozwoli je wzbogacić o dodatkowe składniki o prozdrowotnych właściwościach.

Podsumowanie

Poprawa walorów smakowych spożywanych posiłków nie musi wiązać się z wprowadzaniem spektakularnych zmian, wymagających dużych nakładów czasu i pieniędzy. Wystarczy umiejętnie zmodyfikować dotychczas spożywane potrawy, wzbogacając o niecodzienne składniki, w tym również — przyprawy. Dzięki temu szybko okaże się, że jedno proste danie może posiadać kilkanaście niebanalnych i smacznych, a zarazem prostych w przygotowaniu wariantów.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.