Gdy pogoda rozpieszcza słońcem i wysoką temperaturą, warto nieco zmodyfikować swoje podejście względem przygotowywania posiłków. Dzięki temu zaoszczędzimy nieco czasu, nerwów a także urozmaicimy codzienne menu. Na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując menu w czasie lata?
Wybór potraw
Letnie miesiące to czas, w którym warto zmodyfikować swoje menu ze względu na większą dostępność wielu świeżych i wartościowych produktów spożywczych, a także mając na uwagę panujące na zewnątrz warunki atmosferyczne. Upały działają na łaknienie hamująco (co odbywa się za pośrednictwem termoreceptorów), zmieniając również nasze preferencje kulinarne – chętniej sięgamy po potrawy lekkie, orzeźwiające, soczyste; z kolei dania ciężkostrawne cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością. Lato jest odpowiednią porą na to, aby zwiększyć spożycie świeżych warzyw i owoców, ze względu na ich sezonowo zwiększoną dostępność.
Jakie potrawy i produkty żywnościowe w szczególności warto jeść o tej porze roku?
Sałatki
Dostępność warzyw (a także owoców) daje ogromne pole manewru jeżeli chodzi o ich zestawianie, należy jednak pamiętać aby „posiłkach sałatkowych” uwzględnić pełnowartościowe źródła białka np. mięso (gotowane albo grillowane), rybę, nabiał, jaja, etc. Doskonałymi dodatkami do sałatek ( i nie tylko) są świeże zioła – oprócz walorów smakowych zawierają zazwyczaj także sporą dawkę bioaktywnych substancji roślinnych takich jak choćby polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
Koktajle
Zarówno owocowe, warzywne, z dodatkiem nabiału, bakalii, nie dość, że mają rewelacyjny smak to dodatkowo orzeźwiają i są odżywcze oraz – przy odpowiednim doborze składników - wyjątkowo sycące. Przy przygotowywaniu koktajli warto unikać niechlubnych dodatków w postaci słodkich syropów, cukru czy prażonych orzechów, wybierając zamiast nich produkty jak najmniej przetworzone technologicznie. Koktajle mogą stanowić dodatki do posiłków, formę deseru, jak i również mogą pełnić role autonomicznych posiłków. Do koktajlu potreningowego można przykładowo dodać sobie porcję ulubionych lodów.
Dania na zimno
Nie wymagające gotowania, aby zminimalizować czas spędzany w kuchni przy rozgrzanej kuchence i piekarniku, warto również uwzględnić w menu dania nie wymagające w ogóle obróbki termicznej. Świetnym przykładem są chłodniki oraz twaróg z warzywami lub owocami, z dodatkiem np. orzechów czy świeżych ziół. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie sernika na zimno. Oczywiście mówimy tutaj o dietetycznej wersji tego deseru, opartej na twarożku (można kupić specjalny, sernikowy, ale warto zwrócić uwagę na jego wartość odżywczą), żelatynie lub bezcukrowej galaretce, świeżych owocach (znakomicie nadadzą się tutaj owoce jagodowe), z ewentualnym dodatkiem odżywki proteinowej, bakalii takich ja orzechy czy migdały.
Orzeźwiające przekąski
Latem świetnym urozmaiceniem codziennego menu są przekąski, których spożycie orzeźwia i „odświeża”. Szczególnie dobrze sprawdzają się owoce, takie jak arbuzy, melony, truskawki, maliny – zwłaszcza jeśli przed spożyciem je dobrze schłodzimy. Z warzyw, szczególnie orzeźwiającą moc posiada ogórek (zarówno świeży jak i małosolny) – dlatego zdecydowanie warto uwzględnić go w wakacyjnym menu.
Bezpieczeństwo żywności
W czasie, gdy temperatura powietrza jest wysoka należy zachować szczególną ostrożność względem przechowywania żywności – noszenie ze sobą przez cały dzień w plecaku czy torbie ugotowanego jedzenia w szczelnie zamkniętym pojemniku, może nie być najlepszym pomysłem. Takie postępowanie może zaowocować nieprzyjemnymi problemami z przewodem pokarmowym – w tym również poważnym zatruciem. To właśnie lato jest porą roku w przebiegu której najczęściej zdarzają się tzw „grypy jelitowe”, nierzadko ich przyczyną jest nie tyle infekcja wirusowa, ale nasze zaniedbania w kwestii „bezpieczeństwa żywności”. Warto pamiętać o przechowywaniu jedzenia w chłodniejszych warunkach, a bezpośrednio przed spożyciem skontrolować jego zapach oraz wygląd. Należy też oczywiście uważać na to co kupujemy w sklepach i co zamawiamy w punktach gastronomicznych – zwłaszcza przydrożnych. Gdy temperatura rośnie – ryzyko zatrucia się zwiększa.
Podsumowanie
Gotowanie latem nie musi być uciążliwe. Warto jednak zaplanować przemyślane menu, niewymagające skomplikowanego i długotrwałego przesiadywania pośród kuchenki czy piekarnika. Dobrze jest zdecydować się na dania proste, uwzględniające sezonowo dostępne produkty żywnościowe (owoce, warzywa). Osobną kwestią jest „bezpieczeństwo żywności” spożywanej latem. O tej porze roku należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość i jakość spożywanych pokarmów.