Wspominam o tym, ponieważ takie zachowanie należy do rzadkości. Zdecydowana większość osób chciałaby bowiem schudnąć w tempie błyskawicznym, a już mało kto martwiłby się tym, że chudnie zbyt szybko. Tymczasem nie ulega żadnej wątpliwości, że tylko racjonalne sposoby odchudzania są skuteczne w dłuższej perspektywie czasowej, a zbyt szybki spadek masy ciała w istocie rzeczy wcale nie powinien być powodem do radości…
Przede wszystkim nie należy traktować diety jako doraźnego sposobu na poprawę sylwetki. Jeśli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów należy pogodzić się z tym , że konieczna będzie zmiana nawyków żywieniowych raz na zawsze. Tymczasem wiele osób wybiera opcję polegającą na krótkoterminowym zamęczaniu się niezwykle restrykcyjną dietą, uwieńczoną powrotem do starych przyzwyczajeń kulinarnych. Niestety skutkuje to tzw. efektem jo-jo, o którym co ciekawe niemal nikt się nie przejmuje, póki go nie doświadczy.
Zbyt szybka utrata masy ciała powoduje szereg zmian w naszym metabolizmie, można powiedzieć, że organizm jest niezwykle wyczulony na gwałtowne zmiany w ilości dostarczanych składników odżywczych. Drastyczna dieta skutkuje spowolnieniem przemiany materii, co w praktyce oznacza, że nasz organizm „przyzwyczaja się” do niższej podaży energii i po szybkiej stracie kilku kilogramów pojawia się zastój. Mało tego, ilość kalorii, która przed rozpoczęciem diety nie powodowała przyrostu masy ciała, może – po powrocie do danych nawyków żywieniowych – szybko przyczynić się do zwiększania obwodu pasa. I w praktyce doświadcza tego zdecydowana większość entuzjastów szybkiego odchudzania.
Alternatywą dla tego stanu rzeczy jest racjonalne odchudzanie, polegające na wprowadzaniu takich modyfikacji diety, które nie powoduje zbyt szybkiego spadku masy ciała, zapewnia jednakże sukcesywny postęp w obranym kierunku. Racjonalne odchudzanie zakłada nie tylko wprowadzanie kalorycznych cięć do diety, ale uwzględnia także zapotrzebowanie organizmu na nie-energetyczne składniki żywieniowe, takie jak witaminy, makro- i mikroelementy oraz błonnik, a także spory nacisk kładzie na urozmaicenie diety oraz sposób przygotowywania posiłków tak, by były one smaczne, dietetyczne i zdrowe.