Zły dobór produktów spożywczych może owocować niekorzystnymi konsekwencjami w tym zakresie i niepożądanymi zmianami w metabolizmie, które następnie powodować mogą nie tylko zahamowaniem procesu odchudzania, ale także zwiększyć predyspozycje organizmu do przybierania na wadze.
Co więc należy robić? Przede wszystkim należy wziąć powyżej przedstawioną prawidłowość pod uwagę jako fakt. Odchudzając się warto zastosować metodę „małych kroków”, wprowadzając stopniowe korekty do jadłospisu. Po pierwsze należy uzbroić się w cierpliwość i nie nastawiać się na błyskawiczne efekty. Zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii o połowę czy zastosowanie diety-głodówki, to nie jest dobre rozwiązanie. Po pierwsze, prędzej czy później takie postępowanie doprowadza do załamania i kompensacji (czytaj: objadania się), po drugie za pośrednictwem niektórych hormonów powoduje spowolnienie przemiany materii.
Mądrze się odchudzając się należy nie tylko zmniejszać ilość spożywanych kalorii, ale również poprawiać jakość spożywanej żywności. Wybierając produkty niskoprzetworzone (takie jak: świeże owoce, warzywa, chude mięsa; zamiast: dżemów, gotowych sałatek, parówek i kiełbas) – możemy mieć pewność, że zmierzamy w dobrym kierunku.
Docelowo podstawę diety powinny stanowić: ryby morskie świeże, nierafinowane tłuszcze roślinne - np. oliwa z oliwek „extra virgin”, chudy nabiał, a także ziemniaki (korzystnie – bataty), a jako uzupełnienie: produkty zbożowe z mąki pełnego przemiału. Wszelkie jednostronne modele żywieniowe, zakładające jedzenie tylko jabłek czy tylko jogurtów, po kilku dniach nieuchronnie skazują na porażkę.
Chociaż wiele zmian hormonalnych wywołanych dietą ma charakter tymczasowy, to przy częstszych eksperymentach na własnym organizmie może okazać się, że niektóre konsekwencje są długofalowe, i trudno je odwrócić.
Znam wiele przypadków osób, które poprzez regularne stosowanie bezmyślnych zabiegów odchudzających doprowadziły swój organizm do takiego stanu, że konsekwencją była choroba lub załamanie psychiczne. Życzę więc rozsądku, bo bez niego szanse powodzenia są naprawdę niewielkie.