Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak słodycze wpływają na starzenie się skóry?

Jak słodycze wpływają na starzenie się skóry?
Szczupła talia to nie jedyny powód, dla którego warto zrezygnować z rafinowanych cukrów w codziennym jadłospisie. Jak pokazują doniesienia naukowców, odżywianie posiada niebagatelny wpływ na kondycję cery, a jeżeli zależy nam na zachowaniu gładkiej i jędrnej cery na długie lata, warto w sposób istotny ograniczyć spożywanie słodkości.

Słodycze a proces starzenia się skóry

Specjaliści nie mają złudzeń co do tego, iż dieta obfitująca w rafinowane cukry przyczynia się do wcześniejszego powstawania oznak starzenia się skóry. Szybciej pojawiają się zmarszczki, cera traci jędrność i sprężystość i wygląda mniej świeżo i atrakcyjnie. Dlaczego tak się dzieje? Cukier nasila procesy glikacji białek, w wyniku czego powstają zaawansowane produkty glikacji (AGE), trwale uszkadzające kolagen i elastynę – białka odpowiedzialne w dużej mierze za to w jakiej kondycji jest nasza skóra. Pojawiają się zwiotczenia, bruzdy i cera zaczyna wyglądać na zmęczoną oraz starszą niż jest w istocie. Co ciekawe, to nie jedyny sposób, w jaki dieta bogata w cukier przyspiesza pojawienie się pierwszych symptomów starzenia. Jak wskazują naukowcy, na skutek spożywania sporych ilości słodkości, skóra traci na jędrności ponieważ traci kolagen typu III (najbardziej stabilny, najdłuższy, w głównej mierze nadaje jędrności skórze) – ulega on konwersji do kolagenu typu I. Osobna kwestia natomiast, to fakt, iż zaawansowane produkty glikacji białek (AEG) upośledzają działanie enzymów antyoksydacyjnych, przez co skóra staje się jeszcze bardziej podatna na uszkodzenia, w tym również przez inne czynniki takie jak choćby promieniowanie słoneczne.

Jak poprawić swój jadłospis?

Jeżeli zależy nam na zdrowym i świeżym wyglądzie przez długie lata, oprócz inwestowania w drogie kosmetyki i zabiegi pielęgnacyjne warto zainteresować się zawartością talerza, ze szczególnym uwzględnieniem produktów będących źródłem rafinowanych cukrów. Wśród nich najpopularniejsze to: słodycze i wyroby cukiernicze, a także cukier stołowy. Warto jednak zachować czujność, gdyż składnik ten znajduje się w niemal wszystkich przetworzonych produktach żywnościowych, czasem wręcz w astronomicznych ilościach. I tak cukier znajdziemy w pieczywie, wybranych napojach (np. gazowanych, alkoholowych, sokach), w syropach, produktach śniadaniowych (musli, kaszki), przetworzonym nabiale (smakowe jogurty, mleka, serki), w pieczywie, daniach gotowych (typu instant), wędlinach oraz wielu innych. Jedynie wnikliwa lustracja może uchronić nas przed faszerowaniem się wszechobecnym cukrem, który nie tylko przyczynia się do pogorszenia zdrowia, estetyki sylwetki, ale również sprawia, iż wyglądamy starzej.

Podsumowanie

Miłość do słodyczy i innych pokarmów okazuje się być wyjątkowo niebezpieczna dla kondycji skóry i profilaktyki powstawania zmarszczek. Po raz kolejny okazuje się, iż za chwilę przyjemności wynikającą z delektowania się słodkim smakiem przychodzi nam w ostateczności zapłacić dość słoną cenę…

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.