Zbliżają się Święta, czyli okres, który kusi nas wszelkiego rodzaju potrawami. I choć trwają zaledwie kilka dni, to każdy doskonale wie, że ten czas rozpusty może być o wiele dłuższy. Zwykle jedzenia jest za dużo i po świętach jesteśmy jeszcze jakiś czas w trybie dojadania. Pewnie, że można część rzeczy zamrozić. Oczywiście, że można przygotować wszystkiego znacznie mniej… Co roku jednak wielu z nas popełnia te same błędy i później kończy z dodatkowymi kilogramami i bólem brzucha. Jak tutaj zatem mogą pomóc suszone śliwki?
Cóż, nie rozwiążą one problemu nadmiaru jedzenia, ale mogą nieco pomóc uchronić nas przed świątecznym przyrostem masy ciała.
Ciekawe odkrycia związane z suszonymi śliwkami
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Liverpoolu zbadano, jak codzienne jedzenie suszonych śliwek może wpływać na apetyt i spożycie kalorii. Okazuje się, że mogą być tajną bronią pozwalającą kontrolować apetyt i schudnąć w okresie świątecznym.
Na czym polega ich magia? Naukowcy odkryli, że osoby, które codziennie jadły suszone śliwki, spożywały mniej kalorii w ciągu dnia. Śliwki bowiem pomagały im szybciej poczuć sytość i zaspokajały ochotę na słodycze. Oczywiście nie chodzi tutaj o zjadanie całych garści tego smakołyku.
Nie da się ukryć, że suszone śliwki to źródło węglowodanów (w 100 g znajduje się 69 g węglowodanów, więc niemało), więc nie traktujmy ich jako totalnie bezkarnej przekąski.
Jednak dodanie kilku sztuk do swojej codziennej diety może pomóc ograniczyć apetyt, a to w konsekwencji ochronić nieco naszą wagę. Zjedzenie kilku suszonych śliwek to znacznie lepsza opcja niż "wciągnięcie" całej czekolady czy garści cukierków.
Inne korzyści zdrowotne suszonych śliwek
Wspierają zdrowie jelit
Suszone śliwki są bardzo pożywne i oferują wiele korzyści zdrowotnych. W 100 g znajduje się aż 10 g błonnika. Pomaga on na dłuższe uczuwanie sytości, dzięki czemu nie czujesz potrzeby podjadania między posiłkami. Znajduje się w nich także alkohol cukrowy zwany sorbitolem, który wchłania więcej wody do jelit, co ułatwia wypróżnianie.
Wzmacniają kości
Warto dodać, że suszone śliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminę K i potas. Ich regularne jedzenie może pomóc w utrzymaniu mocnych i wytrzymałych kości, opóźniając nieco procesy starzenia. Naukowcy odkryli też, że suszone śliwki wydają się pobudzać wzrost tkanki kości, hamując jednocześnie utratę masy kości.
Wspierają zdrowie serca
Kolejną ich zaletą jest wspieranie zdrowia serca, ponieważ mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol.
Podsumowanie
Włączenie suszonych śliwek do diety może poprawić trawienie, wspomóc utratę wagi i dostarczyć kluczowych witamin i minerałów dla zdrowych kości i funkcjonowania serca. Ich słodki smak sprawia, że stanowią łatwą i pożywną przekąskę lub dodatek do posiłków.
Zamiast stresować się każdym kęsem, spraw, aby suszone śliwki stały się Twoją ulubioną przekąską, która zapewni Ci satysfakcję bez poczucia winy. Pomyśl o nich jak o małych sprzymierzeńcach w dążeniu do osiągnięcia Nowego Roku w zdrowiu i sile!
Źródła:
https://studyfinds.org/prunes-prevent-holiday-weight-gain
Dried Plums, Prunes and Bone Health: A Comprehensive Review - PMC (nih.gov)
Prunes preserve hip bone mineral density in a 12-month randomized controlled trial in postmenopausal women: the Prune Study - PubMed (nih.gov)
https://www.nutritionvalue.org/Plums%2C_uncooked%2C_dried_%28prunes%29_nutritional_value.html
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.