Awokado to bardzo popularny owoc, ale mimo swojej dobrej sławy, wiele osób wciąż nie ma pomysłu jak go jeść. Wiele się mówi o tym, jak jest pożywne, że jest źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika, że zawiera związki przeciwzapalne i przeciwutleniające, ale i tak brakuje nam pomysłów, w jakiej formie je zjeść.
Ile kalorii ma awokado? Jakie ma wartości odżywcze?
Zanim jednak przedstawimy pomysły na wykorzystanie awokado w kuchni, przypomnijmy sobie jego wartości odżywcze. Jedno średnie awokado waży zazwyczaj ok. 140 g.
W 100 g awokado znajdziemy:
- 160 kcal,
- 9 g węglowodanów,
- 7 g błonnika,
- 0,7 g cukru,
- 2 g białka,
- 15 g tłuszczu.
Ponadto awokado jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, sodu, witamin C i z grupy B. Jeśli chodzi o gatunki awokado, to najczęściej dostępna w naszym kraju jest odmiana Fuerte (z zieloną, gładką skórką) i Haas (z fioletowo-czarną, chropowatą skórką).
Co ciekawego można zrobić z awokado?
Lody o smaku awokado
Czy wiesz, że z awokado możesz zrobić zdrowe i pyszne lody? Wystarczy kilka prostych składników — dojrzałe awokado, mleko kokosowe, odrobina miodu i zwykły blender. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę i zamrozić.
Oczywiście jest to wersja uproszczona, bo możesz do tych lodów dodać czego tylko zapragniesz np. pokruszone orzechy, kakao w proszku, cynamon, a nawet świeże owoce. Dzięki temu uzyskujesz zdrową, smaczną, lodową przekąskę. Jest to też super opcją również dla dzieci.
Mus czekoladowy z awokado
Awokado możesz także wykorzystać do przygotowania bogatego w składniki odżywcze kremowego musu czekoladowego. Wystarczy zmiksować dojrzałe awokado, kakao w proszku, miód i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Mieszankę należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aż stężeje. Dla dodania smaku udekoruj bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Smoothie z awokado
Dodanie awokado do dowolnego koktajlu to łatwy i pyszny sposób na nadanie mu kremowej konsystencji i sporej dawki zdrowych tłuszczów. Ponadto jest to super sposób, aby był on bardziej sycący. A jeśli chcesz, żeby koktajl był już totalnie wybuchową bombą witaminową, wówczas dodaj jeszcze trochę szpinaku, białka w proszku i/lub nasion chia. Nie dość, że zjesz, a raczej wypijesz coś pysznego, to jeszcze sycącego i pełnego składników odżywczych.
Sałatka z tuńczyka i awokado
Jeśli szukasz zdrowszej odmiany sałatki z tuńczyka, dodaj do niej awokado? Nie ma nic prostszego. Połącz składniki tj. dojrzałe awokado, puszkę tuńczyka, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli i sok z cytryny. Taka sałatka będzie jeszcze zdrowsza, ponieważ bogatsza o niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, potas i magnez.
Frytki z awokado
Frytki z awokado? Brzmi być może dziwnie, szczególnie że dojrzałe awokado ma dość kremową konsystencję, ale okazuje się, że jest to możliwe. Wystarczy pokroić owoc na kawałki i obtoczyć je w tartej bułce. Można też dodać przypraw, np. curry, papryki itp. Tak przygotowane awokado pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania ładnego rumianego koloru i odpowiedniego stopnia chrupkości.
Pesto z awokado
Pesto z awokado? Ale jak to? Okazuje się, że jak najbardziej można takie zrobić. I choć zwykle kojarzy nam się z bazylią, to awokado może stanowić równie doskonałą bazę.
Zmiksuj dojrzałe awokado, czosnek, sok z cytryny, parmezan i orzeszki piniowe, aż uzyskasz gładką konsystencję. Możesz je dodać do grillowanego kurczaka, użyć jako sosu do makaronu czy pasty na kanapki.
Hummus z awokado
Hummus to klasyczna przekąska, ale dodanie awokado przenosi ją na wyższy poziom. Wystarczy zmiksować dojrzałe awokado, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny i tahini na gładką masę. Podawaj z chlebem pita, warzywami lub jako pastę do kanapek.
Jaja faszerowane awokado
Faszerowane jajka to taka klasyczna przystawka, a dodanie awokado sprawia, że nabierają klasy. Ugotuj jaja na twardo i przetnij na pół. Wyjmij wszystkie żółtka i zmiksuj je z dojrzałym awokado, odrobiną musztardy, sproszkowanej papryki i włóż do każdej połówki białka odpowiednią porcję. Oczywiście, masz tutaj szerokie pole do popisu, ponieważ możesz żonglować dodatkami. Sprawdzą się tutaj także kawałki sera, bekonu i przeróżne przyprawy.
Frittata z awokado
Frittata to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Można wszystko zmieszać z jajkiem i wylać na patelnię, aż do uzyskania ściętego placka. Awokado czyni je jeszcze lepszym i przede wszystkim bogatszym w kwasy omega-3. Możesz dodać je bezpośrednio do masy przed smażeniem albo upiec i ułożyć plasterki na gotowej frittacie.
Salsa z awokado
Salsa to znany z kuchni meksykańskiej pikantny sos, który robi się z drobno posiekanych warzyw i przypraw. Jeśli taka jego konwencjonalna forma Ci się znudziła, wówczas możesz się pokusić o dodanie awokado.
Jak to zrobić? Wymieszaj awokado, pomidory, cebulę, kolendrę i jalapenos z odrobiną świeżo wyciśniętego soku z limonki i posyp solą. Podawaj z chipsami lub kawałkami tortilli jako smaczną przekąskę.
Podsumowanie
Awokado to pyszny i wszechstronny składnik kuchni. Możesz je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na deser, przekąskę czy wytrawny posiłek, to awokado sprawi, że Twoje jedzenie stanie się ciekawsze i bogatsze w składniki odżywcze. Zatem nie bój się już, że nie wiesz, jak się obchodzić z awokado. Jest to naprawdę wdzięczny owoc, który urozmaici Twoją kuchnię.