Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Wielkość talerza a ryzyko rozwoju nadwagi

Wielkość talerza a ryzyko rozwoju nadwagi
W artykułach dotyczących zdrowego odżywiania, a już zwłaszcza - odchudzania, spotkać się można z teorią głoszącą, iż wielkość talerza na jakim podawany jest posiłek wpływa na mechanizmy kontrolujące łaknienie i w efekcie – na spożycie energii. Założenie to wydaje się mocno kontrowersyjne, w związku z tym warto sie zastanowić, czy faktycznie posiada rzetelne uzasadnienie?

Złudne wrażenie

Nie potrzeba doktoratu z dietetyki by zauważyć, iż ta sama porcja jedzenia może wydawać się mniej lub bardziej obfita zależnie od tego czy podana jest na dużym czy na małym talerzu. Zgodnie z rozgłaszanym ostatnio poglądem, wrażenie to odbierane jest przez mózg w taki sposób, iż sygnały o jego istnieniu przekazywane są do obszarów odpowiadających za kontrolę łaknienia. Podobno wykorzystując tę wiedzę, można manipulować uczuciami głodu i sytości poprzez samą zmianę wielkości naczyń w jakich serwowane jest pożywienie. Tak przynajmniej głoszą plotki, a co na to badania? Czy w ogóle takowe istnieją? Okazuje się, że tak, a co najważniejsze – dostarczają dość ciekawych wniosków.

Dane naukowe

Grupa ekspertów z Texas Christian University postanowiła sprawdzić czy faktycznie wielkość talerza, z którego konsumowany jest posiłek wpływa na ilościowe spożycie pokarmu. Dla poszerzenia spektrum badawczego, do wzięcia udziału w eksperymencie zaproszono zarówno osoby z prawidłową masą ciała jak i otyłe. Ochotnicy zostali przydzieleni do różnych grup, z których każda otrzymała przy jednym z podjeść posiłek w postaci spaghetti z sosem pomidorowym najpierw na talerzach małych (21cm), a a przy drugim secie – tą samą potrawę na talerzach większych (27cm). Poszczególne sety odbyły się w innych dniach. Podkreślić należy, iż każdy uczestnik w ramach projektu miał okazję skonsumować wspomniane danie zarówno w małym jak i w dużym naczyniu. Najważniejsze oczywiście jest to, że za każdym razem wielkość porcji była dobierana indywidualnie na życzenie ochotników.

Wyniki eksperymentu

Okazało się, iż osoby z prawidłową masą ciała, zarówno przy konsumpcji potrawy z większych jak i również z mniejszych naczyń, dostarczyli niemal identyczną ilość energii. W przypadku ochotników z nadmierną masą ciała zanotowano pewne różnice w poborze kalorii, ale co ciekawe -  przy konsumpcji na większych talerzach była ona odrobinę mniejsza, a nie większa jak sugerują obiegowe plotki. Badacze doszli zatem do wniosku, iż wielkość naczynia na jakim serwowany jest posiłek nie wpływa w  sposób istotny na ilość spożywanego pokarmu, a jeśli już wpływ jest notowany, to jedynie u osób z nadmierną masą ciała, a i tak okazuje się on być mało istotny (a swoją drogą także odmienny od tego o jakim mówi się w kolorowej prasie).

Podsumowanie

Komponując dietę i planując posiłki nie należy zbytnio przejmować się teoriami dotyczącymi rzekomego wpływu wielkości talerza na mechanizmy kontroli łaknienia. Tego typu założenia okazują się być w świetle danych naukowych po prostu bardzo wątpliwe.