Wiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego. Często stosowane są jako dodatek do ciast, ciastek i rozmaitych batoników i mało kto traktuje je jako wartościowy element zdrowej diety. Faktycznie, gdyby pobieżnie przyjrzeć się wartościom odżywczym tego produktu żywnościowego, okazałoby się, że zawiera jedynie śladowe ilości witamin i białka, trochę potasu i magnezu, a jego „bazę” stanowi tłuszcz, a dokładnie kwasy tłuszczowe nasycone.
Błonnik
Wiórki kokosowe okazują się być pomimo tego wartościowym elementem diety, przede wszystkim za sprawą sporej zawartości błonnika (ok. 21 g/100 g). Błonnik pokarmowy, choć nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne, to uznaje się, iż jego jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie, obniżając łaknienie czy korzystnie wpływając na poposiłkową glikemię (czyli wzrost poziomu cukru po spożyciu pokarmu). Niestety, wiele osób nie dostarcza jego odpowiedniej ilości z diety, stąd też istotne jest, by uwzględnić w jadłospisie dobre źródła błonnika.
Szczególnie w okresie stosowania diety niskowęglowodanowych, kiedy najczęściej wyraźnemu zmniejszeniu ulega spożycie produktów roślinnych bogatych w substancje balastowe, wiórki kokosowe stanowić mogą znakomite uzupełnienie codziennego menu. Błonnik pokarmowy w nich zawarty wpływa także korzystnie na profil lipidowy krwi, co potwierdziły badania naukowe (Trinidad i wsp.). Wiórki kokosowe, pomimo iż zawierają ponad 60% tłuszczu wykazują działanie hipolipemizujące i nie ustępują tutaj płatkom owsianym.
Wynika to nie tylko z obecności błonnika, ale również z faktu, iż lipidy w nich zawarte to przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ( MCT), które wchłaniane i metabolizowane są zupełnie inaczej niż kwasy długołańcuchowe - nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu złego cholesterolu.
Podsumowanie
Wiórki kokosowe stanowią tanie i wartościowe źródło błonnika pokarmowego i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których odżywczy potencjał często wykorzystywany jest w żywieniu i suplementacji sportowej. Wiórki kokosowe nadają się znakomicie jako dodatek do musli, serów czy odżywek białkowych, jak i innych produktów żywnościowych i potraw.
Źródła:
The cholesterol-lowering effect of coconut flakes in humans with moderately raised serum cholesterol.. Trinidad TP, Loyola AS, Mallillin AC, Valdez DH, Askali FC, Castillo JC, Resaba RL, Masa DB.SourceDepartment of Science and Technology, Food and Nutrition Research Institute, Bicutan, Taguig, MetroManila, 1631 Philippines. tpt@fnri.dost.gov.ph
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.