Przepis na pastę z makreli
Stanowi alternatywę dla dostępnych w sklepach wysoko przetworzonych past rybnych,
które przede wszystkim w składzie posiadają wątpliwej jakości tłuszcz – ryby natomiast zawierają w
ilościach minimalnych. Do przygotowania z pasty z makreli potrzebne będzie Ci: 60 g mięsa z makreli
pozbawionego ości (taką ilość otrzymasz po obraniu mniej więcej połowy makreli), 1 jajko ugotowane
na pół miękko (około 8 minut), 50g serka twarogowego ziarnistego (mniej więcej 3 łyżki), szczypiorek
oraz pieprz i sól. Można także dodać łyżeczkę musztardy.
Cała trudność polega na połączeniu wszystkich składników (z wyjątkiem szczypiorku, który
dodasz na koniec) i otrzymaniu jednolitej pasty. Najszybciej taki efekt uzyskasz wykorzystując
mikser, możesz także rozgnieść wszystkie składniki widelcem. Obowiązkowym dodatkiem do tak
przygotowanej pasty są warzywa, nigdy o nich nie zapominaj! Może to być ogórek kiszony i liść
sałaty albo każde inne warzywo, które lubisz. Pasta przygotowana zgodnie z powyższym przepisem,
w połączeniu z dwiema kromkami pieczywa żytniego razowego, posiada następujące wartości
odżywcze:
Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Energia |
---|---|---|---|
28 g | 18 g | 33 g | 390 kcal |