Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Pasta z makreli i inne pasty do kanapek

Pasta z makreli i inne pasty do kanapek
Trudno Ci sobie wyobrazić codzienny jadłospis bez kanapek? Nie ma w tym nic dziwnego, bo kanapki mają bardzo wiele zalet – są pożywne, łatwe do zrobienia, wszędzie można je ze sobą zabrać i w razie ochoty po prostu zjeść. Jednak, aby codzienne przygotowywane kanapki nie były typowym fast food’em ubogim w składniki odżywcze, warto zastanowić się zarówno nad wyborem pieczywa jak i samego „obkładu”. Poniżej przedstawiam kilka propozycji wartościowych dodatków do kanapek, którymi urozmaicisz swoje drugie śniadanie czy kolację.

Przepis na pastę z makreli

Stanowi alternatywę dla dostępnych w sklepach wysoko przetworzonych past rybnych,które przede wszystkim w składzie posiadają wątpliwej jakości tłuszcz – ryby natomiast zawierają w ilościach minimalnych.

Do przygotowania z pasty z makreli potrzebne będzie Ci:

  • 60 g mięsa z makreli pozbawionego ości (taką ilość otrzymasz po obraniu mniej więcej połowy makreli),
  • 1 jajko ugotowane na pół miękko (około 8 minut),
  • 50 g serka twarogowego ziarnistego (mniej więcej 3 łyżki),
  • szczypiorek oraz pieprz i sól.

Można także dodać łyżeczkę musztardy.

Cała trudność polega na połączeniu wszystkich składników (z wyjątkiem szczypiorku, który dodasz na koniec) i otrzymaniu jednolitej pasty. Najszybciej taki efekt uzyskasz wykorzystując mikser, możesz także rozgnieść wszystkie składniki widelcem. Obowiązkowym dodatkiem do tak przygotowanej pasty są warzywa, nigdy o nich nie zapominaj! Może to być ogórek kiszony i liść sałaty albo każde inne warzywo, które lubisz.

Pasta przygotowana zgodnie z powyższym przepisem, w połączeniu z dwiema kromkami pieczywa żytniego razowego, posiada następujące wartości odżywcze:
 

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Energia

28 g

18 g

33 g

390 kcal

Przepis na pastę z tuńczyka i pastę z wędzonego łososia

Przepisy na pastę z tuńczyka i z wędzonego łososia są analogiczne do tego na pastę z makreli, z tym, że zamiast makreli używamy odpowiednio tuńczyka z wody w ilości 60 g (około pół puszki) oraz wędzonego łososia.

Rozkład wartości odżywczych w przypadku pasty z tuńczyka i 2 kromek pieczywa żytniego razowego wygląda następująco:
 

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Energia

28 g

9,2 g

33 g

316 kcal


Natomiast w przypadku pasty z wędzonym łososiem:
 

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Energia

29 g

13,5 g

33 g

355 kcal

Przepis na pikantną pastę z awokado

W ramach urozmaicenia od ryb, można zaserwować pastę z awokado, która także doskonale komponuje się z razowym pieczywem, a jednocześnie wnosi „powiew świeżości” do naszego jadłospisu.

Do przygotowania pasty z awokado potrzebne będą Ci:

  • 30 g awokado (1/4 sztuki),
  • 100 g serka twarogowego ziarnistego,
  • pół pomidora,
  • a także pieprz i sól.

Wszystkie składniki należy zmieszać i połączyć ze sobą w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowana pasta nadaję się do spożywania z pieczywem, jako dodatek do jaj czy mięs.

W połączeniu z dwiema kromkami pieczywa żytniego razowego, wartości odżywcze przedstawiają się w następujący sposób:
 

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Energia

17 g

11 g

39 g

297 kcal

Podsumowanie

Kanapki nie muszą być banalnym posiłkiem, pozbawionym wartości odżywczych. Przy odrobinie dobrej woli i nawet minimalnych umiejętnościach kulinarnych możesz stworzyć bogate w składniki odżywcze jedzenie, na które znajdzie się miejsce w zdrowym i zbilansowanym jadłospisie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.