Czym jest cellulit?
Cellulitem nazywany jest problem natury estetycznej charakteryzujący się tworzeniem specyficznych, nieregularnych zgrubień pod skórą, przez co przypomina ona wyglądem "skórkę pomarańczową". Jego cechą charakterystyczną jest to, że w zdecydowanej większości dotyczy kobiet. U mężczyzn natomiast pojawia się bardzo rzadko i zazwyczaj powiązany jest wtedy z zaburzeniami natury hormonalnej. Uważa się, że determinującą rolę w powstawaniu cellulitu odgrywa estrogen, na co wskazywać może to, iż w okresach i stanach fizjologicznych, w których poziom tego hormonu jest podwyższony (np. w czasie ciąży i podczas hormonalnej terapii zastępczej), zauważyć można wyraźne zaostrzenie objawów). Kolejnym dowodem potwierdzającym istnienie takiej zależności jest fakt, iż najbardziej widoczny jest on w rejonach ciała, w których gromadzenie tkanki tłuszczowej związane jest właśnie ze wzmożoną aktywnością estrogenu. Pewną rolę odgrywają również czynniki genetyczne i środowiskowe, takie chociażby jak aktywność fizyczna i sposób odżywiania. Czy jednak sama konsumpcja kawy może wywierać wpływ na ryzyko rozwoju cellulitu i nasilenie jego objawów?
Kawa a cellulit – „kolorowa hipoteza”
Chociaż stwierdzenie, iż w ramach walki z cellulitem bezwzględnie należy zrezygnować ze spożywania kawy pojawia się niemalże w każdym poradniku, to tak naprawdę trudno znaleźć dla niego spójne i przekonywujące uzasadnienie. Większość teorii będących wytworem swobodnej twórczości autorów takich opracowań ma charakter ezoteryczny i wywodzi się z krainy zabobonów i uprzedzeń. W jednym z artykułów dotyczących tego zagadnienia przeczytać możemy np., że „kawa zwiększa kumulowanie toksyn w organizmie, co stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju cellulitu”. O jakie toksyny chodzi i w jaki sposób powodują one powstawanie „pomarańczowej skórki” – tego autor niestety nie wyjawia. Co ciekawe, dociekania niektórych „specjalistów” prowadzą do sprzecznych wniosków. I tak oto kawa okazuje się z jednej strony nasilać wydalanie płynów powodując odwodnienie, z drugiej natomiast powoduje… nadmierną kumulację wody i sprzyja powstawaniu obrzęków (jeden i drugi skutek przedstawiany jest jako stan doprowadzający do powstania pomarańczowej skórki).