Autorem dzisiejszego przepisu jest: Fahmann
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w dziale Kuchnia na SFD
Jeśli chodzi o warzywa to tutaj jest dowolność właściwie, Ja wrzucam 0,5 kg marchewki i tyle samo groszku oraz cebulę i czosnek. Robiłem już z brokułami, czerwona fasolą, papryką itp.
Przyprawy: kostka rosołowa, szczypta kucharka, ziele angielskie, pieprz, sól i co ważne dla fanów ostrego - wkruszam 2 małe papryczki chili. Wiadomo w temacie przypraw - kwestia gustu.
Na całość 2 litry wody i opakowanie żelatyny. ok 25g/litr.
Do podania cytrynka lub ocet.
1.Zagotowujemy wodę dodajemy pokrojoną pierś i przyprawy.(zwykle gotuje 20min)
2.Wrzucamy warzywa.
3.Gotujemy do momentu aż marchewka jest miękka i odcedzamy całość.
4.Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
5.Warzywka wyłożone do pojemników lub miseczek zalewamy mieszaniną i odstawiamy w chłodne miejsce a potem do lodówki.
6.Czekamy aż zastygnie i wcinamy.
SMACZNEGO!!
Danie całkiem nieźle sprawdza się zawłaszcza w lecie kiedy zamiast rosołku można śmiało wszamać coś z lodówki.
Robiłem to już w mniejszych pojemnikach takich jak do kostek lodu albo literatek i świetnie wchodzi przy wódeczce jako zakąszacz:) zamiast innych mniej zdrowych zagrych.
Można spróbować wersji z ryżem (dodać na końcu ugotowany ryż i zalać bulionem) będzie wtedy pełnowartościowy posiłek).
Można rozlać od razu do pojemników i nie ma problemu z zabraniem do roboty.
Jeśli ktoś lubi można dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry - tez fajnie wchodzi.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na opinie - mogą być pozytywne i negatywne, byle konstruktywne.
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w dziale Kuchnia na SFD