Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowej diety, niestety często jednak je pomijany i skupiamy się wyłącznie na kaloryczności jadłospisu i rozkładzie makroskładników, nie zawracając sobie głowy pokryciem zapotrzebowania na niezbędne pierwiastki i witaminy, co najwyżej „załatwiając” problem kompleksowym suplementem. Tymczasem sama suplementacja zazwyczaj jest po prostu niewystarczająca. Dlatego m.in. warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić dodatkową porcję warzyw i owoców, np. w formie smacznego smoothie. Poniżej prezentujemy kilka wartych przetestowania przepisów.
Zielone smoothie ze szpinakiem i kiwi
Składniki:
niewielka garść świeżego szpinaku,
kiwi,
banan,
niewielki kawałek selera naciowego,
pół łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i owoce należy dokładnie umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki (z wyjątkiem szpinaku, którego nie trzeba kroić ani obierać).
Szpinak warto natomiast sparzyć – zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia.
Następnie wszystkie składniki należy włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smoothie marchewkowo-pomidorowe
Składniki:
¾ szklanki soku pomidorowego,
1 marchewka,
pół łodygi selera naciowego,
pieprz, sól, szczypta chili.
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego selera, zalać sokiem pomidorowym i dokładnie zmiksować.
Na koniec przyprawić pieprzem, solą i szczyptą chili.
Smoothie z burakiem
Składniki:
1 marchew,
1 średniej wielkości burak,
1 niewielka pomarańcza,
niewielki kawałek selera,
1 jabłko.
Przygotowanie:
Marchew, seler i buraka, ze względu na to, iż są to dość twarde warzywa, z którymi nie każde urządzenie sobie poradzi, warto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodać obraną i podzieloną na mniejsze cząstki pomarańczę oraz obrane i pokrojone jabłko.
Całość należy dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smoothie wielowarzywne z czosnkiem
Składniki:
2-3 liście dowolnego rodzaju sałaty,
1 pomidor,
1 mała marchewka,
1 nieduży zielony ogórek,
1-2 ząbki czosnku,
pół awokado,
chili,
sok z cytryny (pół łyżeczki).
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć i obrać ze skóry.
Ogórka i awokado obrać i pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, w razie konieczności dodać pół szklanki wody.
Smoothie z rukolą
Składniki:
niewielka garść rukoli,
1 jabłko,
1 pomarańcza,
kilka orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Rukolę, obrane i pokrojone jabłko oraz obraną i podzieloną na mniejsze cząstki pomarańczę zmiksować z dodatkiem orzechów włoskich.
W ramach eksperymentów można również ten koktajl wzbogacić o niewielki dodatek mleka kokosowego.
Podsumowanie
Warzywne smoothie wzbogaci Twój jadłospis o cenne dla zdrowia składniki odżywcze, dzięki czemu łatwiej utrzymasz zdrowie oraz dobrą kondycję fizyczną.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.