Kukurydza to bardzo wartościowe warzywo i jedno z pierwszych hodowanych przez człowieka na dużą skalę. W starożytności stanowiła ona podstawę menu zwłaszcza wśród takich plemion jak Aztekowie, Inkowie czy Majowie. W czasach teraźniejszych największe hodowle znajdziemy w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Meksyku i Brazylii, a w Europie na Ukrainie i Węgrzech oraz we Francji.
Wartości odżywcze
Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia i białko, ale posiada też ona wiele cennych witamin i minerałów, takich jak: A, C, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, magnez i mangan. Ciekawostką jest naturalny barwnik zwany zeaksantyną, który przynosi dobre efekty w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka prostaty, jelita grubego czy raka piersi. Jest antyoksydantem z grupy karotenoidów, wspierającym prawidłową pracę narządu wzroku.
100g kukurydzy zawiera:
88 kilokalorii
3,02g białka
0,78g tłuszczu
20,71g węglowodanów
2,1g błonnika
Kolba kukurydzy to średnio 180g, nie jest to więc produkt wysokokaloryczny, ale należy wziąć pod uwagę zawartość makroskładników i dopasować do swojego dziennego bilansu. Jeśli zależy nam na najbardziej wartościowych egzemplarzach należy sięgać po świeże kolby.
Jak ugotować kukurydzę?
To bardzo proste i każdy na pewno sobie poradzi. Szacunkowy czas przygotowania to 15 – 20 minut.
Potrzebne składniki:
kolby kukurydzy,
woda - tyle, żeby zakryć wszystkie kolby,
cukier – 1 łyżeczka na 1 litr wody,
sól - do posypania ugotowanej kukurydzy.
Kolbę kukurydzy należy oczyścić z liści i wszystkich „niteczek”. Do garnka wlewamy wodę – powinno jej być tyle by przykryła wszystkie kolby, a po zagotowaniu wody dodajemy cukier, który wydobędzie z kukurydzy jej delikatny, słodkawy smak. Niektórzy dolewają do wody również mleko (ok. 100 ml), które wraz z cukrem jeszcze bardziej podkreśla słodycz.
Posolenie wody sprawiłoby, że ziarenka kukurydzy zrobiłyby się twarde – posolić ją można już po ugotowaniu, na talerzu. Kukurydzę wkładamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Krótsze gotowanie sprawi, że będzie ona bardziej chrupiąca, dłuższe (do 10 minut) – bardziej miękka. Przedłużanie czasu gotowania sprawi, że będzie ona znowu twardsza.
Kiedy kukurydza jest już ugotowana wystarczy ją posolić lub posmarować masłem i zajadać się ze smakiem.
Z czym można połączyć kukurydzę?
Kukurydza sprawdzi się w towarzystwie produktów podkreślających jej słodycz, czyli np. z szynką i ananasem (wielu z nas z pewnością zna pizzę hawajską, która bazuje właśnie na tych dodatkach), albo z rodzynkami czy cytrusami. Z kolei zwolennicy bardziej kontrastowych smaków powinni spróbować połączyć smak kukurydzy z curry, parmezanem i przyprawić na ostro chili.
Możliwości jest wiele i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.